MI FIZETTÜK A BANKOKNAK SZÁNT ADÓT-ÉS FIZETJÜK TOVÁBB…

MI FIZETTÜK A BANKOKNAK SZÁNT ADÓT-ÉS FIZETJÜK TOVÁBB...

Ránk tolták a tranzakciós illetéket

Mi fizettük ki a bankoknak szánt adót – derült ki a jegybank elemzéséből.

A 11 legnagyobb pénzforgalmú banknál teljes mértékben megtörtént a tranzakciós illeték áthárítása – derül ki az MNB friss elemzéséből. Ezek szerint a bankszámla-tulajdonosok nem sokat változtattak bankolási szokásaikon, és a bankok be tudták szedni a drágább alapszolgáltatásokon az új adónem miatt kieső bevételeiket.

Mint a Portfolio.hu összesítéséből kiderül, a jegybank a leggyakrabban használt pénzforgalmi szolgáltatásokat, a készpénzfelvételi, a kártyás fizetésekhez köthető és az átutalási díjakat vizsgálta a tranzakciós illeték bevezetése és megemelése előtti, illetve utáni időszakban.

„Devizások”! Egyre nyilvánvalóbb, hogy az állam a bankrendszer országos hálózatát, valamint infrastruktúráját felhasználva szivattyúzza ki a lakosság erőforrásait. Cserében a bankok is jól járnak, egyetlen bankárt sem vontak eljárás alá, személyes felelős nincs.  A bankokra korábban kirótt büntetés pedig elenyésző a lakosságtól beszedett hatalmas összegekhez képest.

A lakossági bankkártyás fizetéseknél a bankok tavalyi kommunikációja szerint nem történt meg a tranzakciós illeték áthárítása, azonban ez annyiban igaz csak, hogy tranzakciós szinten nem jelent meg új vagy magasabb díjelem. Viszont az éves kártyadíjakkal a jegybank szerint teljesen áthárították a kormányzati terhet, átlagosan 1700-ról 3000 forintra nőttek az éves kártyadíjak (az alap betéti kártyáknál) – véli a jegybank.

Az áthárítást a cégek egy része megúszta, a jegybank feltételezése szerint azért, mert sok egyedi megállapodást kötöttek a pénzintézetek a nagy ügyfelekkel.

Hír24

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM