Mérgező kölcsönök – súlyos büntetés a banknak

Mérgező kölcsönök - súlyos büntetés a banknak

Mérgező kölcsönök – súlyos büntetés a banknak


Az ítélet súlyossága arányos az eset súlyával – a bank viseli a „hitelt felvevők deviza-kockázatát”…az ítéletet azonnal végre kell hajtani, tehát a bank köteles kifizetni a megítélt károkat még akkor is, ha a döntést megfellebbezi.

A megtévesztő devizahitelezésért súlyos büntetést kapott egy párizsi bankÚgynevezett mérgező kölcsönök miatt, súlyosan elítélték a BNP Paribas pénzintézetet, mert még a válság előtt, 2008-ban, svájci frankban denominált, de euróban visszafizetendő ingatlanhiteleket forgalmazott.

A bankot azzal vádolták, hogy a hitelezők elől elrejtette a kölcsönök kockázatait. A svájci frank árfolyama ugyanis a 2010-es válság után jelentősen megugrott, ami az adós számára a törlesztendő tőke jelentős megnövekedésével járt.

A párizsi bíróság a megtévesztő hitelezés gyakorlatát bűncselekménynek minősítette, mert a bank „elrejtette” az adósok elől a hitelek kockázatát. Ezért a maximálisan kiszabható 187 ezer 500 euró pénzbírságra ítélték a BNP Paribas hitelezési gyakorlatát.

A bíróság ezen felül, úgy döntött, hogy a pénzintézet köteles megtéríteni a hitelt felvevőknek az okozott pénzügyi és erkölcsi kárt is.

Az ítélet súlyossága meghökkentette a szemben álló feleket. Az ügyben eljáró két fogyasztói egyesület is komoly összeget kapott, mert hatalmas munkával megvédték a fogyasztók kollektív érdekeit.

A büntetőbíróság döntése alapján, az ítéletet azonnal végre kell hajtani, tehát a bank köteles kifizetni a megítélt károkat még akkor is, ha a döntést megfellebbezi.

Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: https://civilkontroll.com/newsletter/

A szigorú bírói döntés szerint, a BNP Paribas viseli a „hitelt felvevők deviza-kockázatát” Összességében a bank 100-150 millió eurót fizet az áldozatoknak.

Az ítélet súlyossága arányos az eset súlyával – fogalmazott az ügyben eljáró bíró, aki a határozatot dörgő taps kíséretében olvasta fel. A bank a döntést megfellebbezte, ugyanis a polgári bíróságok a közelmúltban 80 esetben a bankok számára hoztak kedvező ítéletet.

loading…


Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM