Mérgező kölcsönök – súlyos büntetés a banknak

Mérgező kölcsönök - súlyos büntetés a banknak

Mérgező kölcsönök – súlyos büntetés a banknak


Az ítélet súlyossága arányos az eset súlyával – a bank viseli a „hitelt felvevők deviza-kockázatát”…az ítéletet azonnal végre kell hajtani, tehát a bank köteles kifizetni a megítélt károkat még akkor is, ha a döntést megfellebbezi.

A megtévesztő devizahitelezésért súlyos büntetést kapott egy párizsi bankÚgynevezett mérgező kölcsönök miatt, súlyosan elítélték a BNP Paribas pénzintézetet, mert még a válság előtt, 2008-ban, svájci frankban denominált, de euróban visszafizetendő ingatlanhiteleket forgalmazott.

A bankot azzal vádolták, hogy a hitelezők elől elrejtette a kölcsönök kockázatait. A svájci frank árfolyama ugyanis a 2010-es válság után jelentősen megugrott, ami az adós számára a törlesztendő tőke jelentős megnövekedésével járt.

loading...

A párizsi bíróság a megtévesztő hitelezés gyakorlatát bűncselekménynek minősítette, mert a bank „elrejtette” az adósok elől a hitelek kockázatát. Ezért a maximálisan kiszabható 187 ezer 500 euró pénzbírságra ítélték a BNP Paribas hitelezési gyakorlatát.

A bíróság ezen felül, úgy döntött, hogy a pénzintézet köteles megtéríteni a hitelt felvevőknek az okozott pénzügyi és erkölcsi kárt is.

Az ítélet súlyossága meghökkentette a szemben álló feleket. Az ügyben eljáró két fogyasztói egyesület is komoly összeget kapott, mert hatalmas munkával megvédték a fogyasztók kollektív érdekeit.

A büntetőbíróság döntése alapján, az ítéletet azonnal végre kell hajtani, tehát a bank köteles kifizetni a megítélt károkat még akkor is, ha a döntést megfellebbezi.

Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: https://civilkontroll.com/newsletter/

A szigorú bírói döntés szerint, a BNP Paribas viseli a „hitelt felvevők deviza-kockázatát” Összességében a bank 100-150 millió eurót fizet az áldozatoknak.

loading...

Az ítélet súlyossága arányos az eset súlyával – fogalmazott az ügyben eljáró bíró, aki a határozatot dörgő taps kíséretében olvasta fel. A bank a döntést megfellebbezte, ugyanis a polgári bíróságok a közelmúltban 80 esetben a bankok számára hoztak kedvező ítéletet.

loading…


Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
A kúria döntött a devizahitelek folyósítási jutalékáról
A kúria döntött a devizahitelek folyósítási jutalékáról

A kúria döntött a devizahitelek folyósítási jutalékáról 2020.02.25. Szabó Miklós ügyvédi iroda vezető biztonság – jogi és kommunikációs szaktanácsadó -...

Újabb jó hírek - K&H Bank kölcsönszerződése érvénytelen
Újabb jó hírek – K&H Bank kölcsönszerződése érvénytelen

Újabb jó hírek - K&H Bank kölcsönszerződése érvénytelen ...Mivel ez a főszolgáltatás körébe tartozó szerződési rendelkezés, ennek érvénytelensége az egész...

Close