MEGMENTETTÉK A DEVIZAKÁROSULTAKAT, MÉGIS REKORDOT DÖNT A KILAKOLTATÁSOK SZÁMA.

MEGMENTETTÉK A DEVIZAKÁROSULTAKAT, MÉGIS REKORDOT DÖNT A KILAKOLTATÁSOK SZÁMA.

MEGMENTETTÉK A DEVIZAKÁROSULTAKAT, MÉGIS REKORDOT DÖNT A KILAKOLTATÁSOK SZÁMA.

[good_old_share]


Itt valami nagyon nincs rendben! 43 MILLIÓS KÖVETELÉS 17 MILLIÓS KÖLCSÖNRE! És ezért egyetlen felelős vezető sem lép fel?

 

Miközben a fősodratú média a devizahitelesek megmentéséről beszél, és kormányoldalról sikerként értékelik a kormányzati intézkedéseket, aközben rekordméreteket öltött a kilakoltatások száma.

loading...43 milliót követelnek a 17 milliós kölcsönre a „megmentett” devizahiteles családtól.

 

Az NlCafé beszámolója: Megdöbbentő riportban mutatta be testvérlapunk, a 24.hu, milyen is egy „megmentett” devizahiteles család sorsa.

A Gödön élő, nyugdíjas Szilágyi Imrénétől és 80 éves férjétől éppen 43 milliót forintot követel a bank egy 17 milliós hitelre, a napokban pedig arról értesítette őket a végrehajtó, hogy kilakoltatás vár rájuk.

A család 2000-től kezdve került adósságspirálba több súlyos betegség miatt, eddig újabb és újabb kölcsönökkel törlesztették az előzőket. Most azonban éppen az adósságrendezés miatt felvett devizahitel miatt kerülhetnek az utcára. Úgy érzik, a kormány nem megmentette, hanem hátba döfte őket azzal, hogy 2014-ben 256 forintos árfolyamon forintosították a devizahiteleket.

Adósságspirál.

 

A bajok akkor kezdődtek, amikor 18 évvel ezelőtt Szilágyi Imréné férjénél rákot diagnosztizáltak, és a férfi egészsége érdekében muszáj volt személyi hitelt felvenniük, hogy fizetni tudják az egészségügyi költségeket.

A férfi végül meggyógyult, hamarosan azonban újabb csapás érte őket: kiderült, hogy akkor 11 éves fiuk műtétre szorul születéskori szívbetegsége miatt. Ez újabb kölcsönt jelentett.

loading...

A fiút – négy év várólista után – megműtötték, ekkor azonban már egymást érték a személyi kölcsönök és a hitelkártya-igénylések, a törlesztések befizetése után pedig a számlákra is alig maradt pénzük. Ekkor az általános iskolai tanárként dolgozó asszony egyik tanítványának hitelközvetítéssel foglalkozó édesapja felajánlotta, hogy segít: jelzáloghitelt ajánlott, hogy törleszthessék adósságaikat. A család először 3, majd 5 és 10 milliós jelzáloghitellel váltotta ki a korábbi hiteleket, az utolsó, 2007-ben felvett 10 milliós hitel azonban már svájci frank alapú volt, aminek törlesztőrészlete meredeken megemelkedett az árfolyamváltozás miatt.Két éven át barátok, ismerősök és a helyi református gyülekezet segítségével fizették a törlesztőrészleteket, mígnem 2009-ben újra fel nem keresték a hitelközvetítéssel foglalkozó apukát. A férfi most egy újabb, utolsó adósságrendező hitelt ajánlott szintén svájci frank alapon. A család 17 millió forintot vett fel, hogy kiváltsák a korábbi 10 milliós kölcsönt, ami a kétéves törlesztés ellenére már 13 millióra rúgott.

Kilakoltatás.

 

Öt éven át fizették a 98 ezerről hamar 140 ezerre emelkedett törlesztőrészleteket, mígnem a kormány be nem jelentette a svájci frank alapú hitelek forintosítását.

Ekkor úgy döntöttek, pert indítanak a bankjuk ellen, mivel úgy látták, hogy amit tőlük követelnek, az már uzsora, és sohasem fogják tudni kifizetni az adósságukat. Egy devizahitelesekért küzdő jogtanácsos vállalta az ügyüket, a bíróság azonban hamarosan felfüggesztette a pert, hogy megvárják, milyen döntést hoz hasonló ügyekben az Európai Unió Bírósága.

A Facebook nem mutatja meg neked a számodra valóban fontos híreket. Cenzúráznak. Ők döntik el, hogy mit olvashatsz és mit nem! Ha te sem akarod, hogy mások döntsék el milyen híreket láthass kattints, és iratkozz fel a hírlevélre: https://civilkontroll.com/newsletter/

A hitelezőjük azonban ahelyett, hogy megvárta volna a bírósági ítéletet, végrehajtási eljárást kezdeményezett a családdal szemben, a bírósági végrehajtó pedig jelezte, hogy kilakoltatás vár rájuk, ha nem fizetik be a 33 millió forintos követelést. Mivel 10 millió forintot már visszafizettek, ez azt jelenti, hogy a bank a 17 milliós kölcsönre 43 milliót követelt.

loading…


Ügyvédjük kezdeményezte a végrehajtás megszüntetését. Szilágyiék eközben a Facebookon kérnek segítséget. A közösségi oldalon az asszony régi tanítványai külön csoportot is létrehoztak, hogy összegyűjtsék a szükséges összeget.

A 24.hu eközben arra emlékeztet: Horvátországban a bíróság semmissé nyilvánította a svájci frank alapú jelzáloghitelt, így 120 ezer adós kaphatja vissza a hitelei után a felszámolt kamatokat és az árfolyamváltozásból fakadó túlfizetéseket. Magyarországon eközben 2016-ban és 2017-ben is rekordot döntött a kilakoltatások száma.

[good_old_share]

loading…


Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
DEVIZAHITEL-MEGVANNAK A JOGSZABÁLYOK, CSAK ALKALMAZNI KELL ŐKET!
DEVIZAHITEL-MEGVANNAK A JOGSZABÁLYOK, CSAK ALKALMAZNI KELL ŐKET!

DEVIZAHITEL-MEGVANNAK A JOGSZABÁLYOK, CSAK ALKALMAZNI KELL ŐKET! [good_old_share] Az alábbi levél a napokban érkezett szerkesztőségünkhöz, melyet egy olyan „deviza”-károsult olvasónk...

A KÚRIA TANULMÁNYOZZA A HORVÁT DEVIZÁS SEMMISSÉGI ÍTÉLETET.
A KÚRIA TANULMÁNYOZZA A HORVÁT DEVIZÁS SEMMISSÉGI ÍTÉLETET.

A KÚRIA TANULMÁNYOZZA A HORVÁT DEVIZÁS SEMMISSÉGI ÍTÉLETET. [good_old_share] A „deviza”-károsultak harca több irányból is folyik!   Még az ellenzéki...

Close