MEGMENTETTÉK A DEVIZAKÁROSULTAKAT, MÉGIS REKORDOT DÖNT A KILAKOLTATÁSOK SZÁMA.

MEGMENTETTÉK A DEVIZAKÁROSULTAKAT, MÉGIS REKORDOT DÖNT A KILAKOLTATÁSOK SZÁMA.

MEGMENTETTÉK A DEVIZAKÁROSULTAKAT, MÉGIS REKORDOT DÖNT A KILAKOLTATÁSOK SZÁMA.

[good_old_share]


Itt valami nagyon nincs rendben! 43 MILLIÓS KÖVETELÉS 17 MILLIÓS KÖLCSÖNRE! És ezért egyetlen felelős vezető sem lép fel?

 

Miközben a fősodratú média a devizahitelesek megmentéséről beszél, és kormányoldalról sikerként értékelik a kormányzati intézkedéseket, aközben rekordméreteket öltött a kilakoltatások száma.43 milliót követelnek a 17 milliós kölcsönre a „megmentett” devizahiteles családtól.

 

Az NlCafé beszámolója: Megdöbbentő riportban mutatta be testvérlapunk, a 24.hu, milyen is egy „megmentett” devizahiteles család sorsa.

A Gödön élő, nyugdíjas Szilágyi Imrénétől és 80 éves férjétől éppen 43 milliót forintot követel a bank egy 17 milliós hitelre, a napokban pedig arról értesítette őket a végrehajtó, hogy kilakoltatás vár rájuk.

A család 2000-től kezdve került adósságspirálba több súlyos betegség miatt, eddig újabb és újabb kölcsönökkel törlesztették az előzőket. Most azonban éppen az adósságrendezés miatt felvett devizahitel miatt kerülhetnek az utcára. Úgy érzik, a kormány nem megmentette, hanem hátba döfte őket azzal, hogy 2014-ben 256 forintos árfolyamon forintosították a devizahiteleket.

Adósságspirál.

 

A bajok akkor kezdődtek, amikor 18 évvel ezelőtt Szilágyi Imréné férjénél rákot diagnosztizáltak, és a férfi egészsége érdekében muszáj volt személyi hitelt felvenniük, hogy fizetni tudják az egészségügyi költségeket.

A férfi végül meggyógyult, hamarosan azonban újabb csapás érte őket: kiderült, hogy akkor 11 éves fiuk műtétre szorul születéskori szívbetegsége miatt. Ez újabb kölcsönt jelentett.

A fiút – négy év várólista után – megműtötték, ekkor azonban már egymást érték a személyi kölcsönök és a hitelkártya-igénylések, a törlesztések befizetése után pedig a számlákra is alig maradt pénzük. Ekkor az általános iskolai tanárként dolgozó asszony egyik tanítványának hitelközvetítéssel foglalkozó édesapja felajánlotta, hogy segít: jelzáloghitelt ajánlott, hogy törleszthessék adósságaikat. A család először 3, majd 5 és 10 milliós jelzáloghitellel váltotta ki a korábbi hiteleket, az utolsó, 2007-ben felvett 10 milliós hitel azonban már svájci frank alapú volt, aminek törlesztőrészlete meredeken megemelkedett az árfolyamváltozás miatt.Két éven át barátok, ismerősök és a helyi református gyülekezet segítségével fizették a törlesztőrészleteket, mígnem 2009-ben újra fel nem keresték a hitelközvetítéssel foglalkozó apukát. A férfi most egy újabb, utolsó adósságrendező hitelt ajánlott szintén svájci frank alapon. A család 17 millió forintot vett fel, hogy kiváltsák a korábbi 10 milliós kölcsönt, ami a kétéves törlesztés ellenére már 13 millióra rúgott.

Kilakoltatás.

 

Öt éven át fizették a 98 ezerről hamar 140 ezerre emelkedett törlesztőrészleteket, mígnem a kormány be nem jelentette a svájci frank alapú hitelek forintosítását.

Ekkor úgy döntöttek, pert indítanak a bankjuk ellen, mivel úgy látták, hogy amit tőlük követelnek, az már uzsora, és sohasem fogják tudni kifizetni az adósságukat. Egy devizahitelesekért küzdő jogtanácsos vállalta az ügyüket, a bíróság azonban hamarosan felfüggesztette a pert, hogy megvárják, milyen döntést hoz hasonló ügyekben az Európai Unió Bírósága.

A Facebook nem mutatja meg neked a számodra valóban fontos híreket. Cenzúráznak. Ők döntik el, hogy mit olvashatsz és mit nem! Ha te sem akarod, hogy mások döntsék el milyen híreket láthass kattints, és iratkozz fel a hírlevélre: https://civilkontroll.com/newsletter/

A hitelezőjük azonban ahelyett, hogy megvárta volna a bírósági ítéletet, végrehajtási eljárást kezdeményezett a családdal szemben, a bírósági végrehajtó pedig jelezte, hogy kilakoltatás vár rájuk, ha nem fizetik be a 33 millió forintos követelést. Mivel 10 millió forintot már visszafizettek, ez azt jelenti, hogy a bank a 17 milliós kölcsönre 43 milliót követelt.

loading…


Ügyvédjük kezdeményezte a végrehajtás megszüntetését. Szilágyiék eközben a Facebookon kérnek segítséget. A közösségi oldalon az asszony régi tanítványai külön csoportot is létrehoztak, hogy összegyűjtsék a szükséges összeget.

A 24.hu eközben arra emlékeztet: Horvátországban a bíróság semmissé nyilvánította a svájci frank alapú jelzáloghitelt, így 120 ezer adós kaphatja vissza a hitelei után a felszámolt kamatokat és az árfolyamváltozásból fakadó túlfizetéseket. Magyarországon eközben 2016-ban és 2017-ben is rekordot döntött a kilakoltatások száma.

[good_old_share]

loading…


Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM