MÁR MEGVAN A FEDEZET A “DEVIZAHITELESEK” “KIMENTÉSÉRE”

loading...

MÁR MEGVAN A FEDEZET A "DEVIZAHITELESEK" "KIMENTÉSÉRE"

 

Ismét csak "kimentés és megmentés. A média ezt akarja beégetni az agyunkba. Pedig erről szó sincs… Mi inkább maradjunk a kártalanításnál:

A Magyar Nemzeti Bank hétfőn elindította azt a két tendert, amely a lakossági devizahitelek kivezetéséhez, az elszámoláshoz és a forintosításhoz szükséges devizamennyiséget biztosítja majd. A 3 milliárd euró felajánlott mennyiségre mintegy 1 milliárd eurónyi ajánlat érkezett a bankoktól.
Az intézmény monetáris tanácsa szeptember 23-ai ülésén döntött arról, hogy az MNB a bankrendszer számára biztosítja a lakossági devizahitelek kivezetéséhez, a forintosításhoz, illetve az árfolyamréssel, az egyoldalú kamat- vagy kamatfelár-emeléssel kapcsolatos banki elszámolások fedezéséhez szükséges deviza mennyiségét; erre 3 milliárd eurós keretösszeget határozott meg.

Így marad stabil a rendszer

A jegybank a lakossági devizahitelekkel kapcsolatos elszámolásokból adódó banki igény kielégítése érdekében 2014. október 13-ával rövid futamidejű devizaadósság-csökkentési feltételhez kötött euróeladási eszközt vezetett be, amelyet kiegészített egy feltétel nélküli eszközzel is. Mindkét euróeladási eszközt legalább 2015. március 30-áig alapesetben heti rendszerességgel, szükség esetén gyakrabban hirdeti meg az MNB. A jegybanki eszköz célja annak biztosítása, hogy a bankok és az ügyfelek közötti, első devizahiteles, illetve második, az elszámolási törvényben rögzített elszámolások rendezetten, a pénzügyi rendszer stabilitásának megőrzése mellett és a forint árfolyamára gyakorolt érdemi hatás nélkül menjenek végbe.

Megy a tenderezés

loading...

A feltételhez kötött euróeladási eszköz esetében a hitelintézetek tenderenként egy ajánlatot adhatnak be, amelyben a megvásárolni kívánt euró mennyiségét kell megjelölniük. Ha a hitelintézet ajánlata meghaladja a bank limitjét, akkor az MNB automatikusan a limiten veszi figyelembe az ajánlatot.

A feltétel nélküli euróeladási eszköz a hitelintézet részéről egy azonnali euróvételi ügylet és egy 2016-ban vagy 2017-ben lejáró ellenirányú többdevizás kamatcsere ügylet (cirs) kombinációját jelenti.

A tenderek első napján, hétfőn a feltételhez kötött tenderen a meghirdetett mennyiségre, 2 milliárd euróra 230 millió euró ajánlat érkezett, amelyet a jegybank elfogadott. A feltétel nélküli tender esetében a meghirdetett mennyiségre, 1 milliárd euróra 750 millió euró ajánlat érkezett, ezt is elfogadta az MNB.

Szólj hozzá

Hozzászólás