MAGYAROK SOHA NEM LÁTOTT TÖMEGEI TOLONGANAK A BAR-LISTÁN

MAGYAROK SOHA NEM LÁTOTT TÖMEGEI TOLONGANAK A BAR-LISTÁN.

Magyarok soha nem látott tömegei tolonganak a BAR-listán

Elképesztő magasságba emelkedett az év közepére a pénzügyi bajba sodródott, és ezért a Központi Hitelinformációs Rendszerbe került hiteladósok mulasztásainak a száma. Június végéig már 1,855 millió darab élő szerződéssel követtek el mulasztást az adósok. Bár erre vonatkozóan nem áll rendelkezésre statisztika, ez becsléseink szerint több mint 800 ezer, döntően kis összegű tartozással megcsúszott adóst jelenthet. A sokak által BAR-listaként ismert rendszer 2,7-szer annyi mulasztást mutat, mint a válság elején, és 9%-kal többet, mint fél évvel ezelőtt. Mindez az anyagi nehézségek között élők helyzetének romlására utal, de valószínű az is, hogy az adósmentő csomagok folyamatos lebegtetése sem erősítette a lakosság fizetési fegyelmét.

Korábbi elnevezése alapján BAR-listaként él a köztudatban az a rendszer, amely lehetővé teszi a hitelintézeteknek, hogy a hitelbírálat során kiszűrjék lehetséges adósaik közül a legkockázatosabb ügyfeleket. Míg korábban csak a vállalkozási alrendszer, 2012 óta a lakossági alrendszer is úgynevezett teljes listás nyilvántartás, vagyis a rendben törlesztő ügyfelek és a problémásak (nem fizetők, visszaélők, csalók) adatai is megtalálhatók benne, így bizonyos feltételekkel a kevésbé kockázatos ügyfelek adatait is láthatják a bankok.


Megismerhetjük saját adatainkat
A Referenciaadat-szolgáltatók ügyfelének (természetes személyek és vállalkozások) joga van arra, hogy a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) róla tárolt adatokba betekintsen. Az ügyfél e jogát bármely Referenciaadat-szolgáltató bármely fiókjánál gyakorolhatja Saját Hiteljelentés igénylésével vagy közvetlen úton a BISZ Zrt.-n keresztül. A Saját Hiteljelentés díjmentes. (Forrás: BISZ Zrt.)

2014 közepén 4,857 millió lakossági ügyfél szerepelt a rendszerben, ők azok, akik Magyarországon hitelszerződéssel rendelkeznek vagy ilyenben (pl. kezesként) részt vesznek. Számuk 2012-ben ugrott meg, ekkortól ugyanis az új jogszabályok szerint már nem csak a negatív, hanem a pozitív történettel rendelkezőket is eltárolja a rendszer a hitelintézetek adatszolgáltatása alapján.

Az adatok lekérdezésére azonban csak akkor van módjuk a bankoknak, ha az adott ügyfél (pl. a hitelszerződés aláírásakor) ehhez nyilatkozatban hozzájárult. Azt is kérhetik az ügyfelek, hogy a szerződés lezárását követően még 5 évig eltárolják az adatait, ami előnyös lehet számukra. Várhatók további fejlemények is e téren: Kovács Levente, a bankszövetség főtitkára szerint a szabályozók támogatják a bankszövetség elképzeléseit, hogy a pozitív adóslista kötelező legyen. A főtitkár szerint élni kívánnak továbbá a bankok idei elővásárlási jogukkal az adóslistákat kezelő BISZ Zrt. megvásárlására, amely jelenleg közvetetten a jegybank tulajdonában áll.


Előnyös a pozitív hiteltörténet
1. Alacsonyabb kamatokat és díjakat tehet lehetővé, hiszen az alacsonyabb kockázat jobb hitelképességet jelent. 2. Egyszerűbb, gyorsabb lehet a hitelbírálati és kockázatelemzési folyamat. 3. Személyre szabottabb ajánlatot tesz lehetővé a bank számára. 4. A pozitív adatok ellensúlyozhatják az ügyfél esetleges negatívumait.


A BISZ Zrt. friss adatai szerint az említett 4,857 millió lakossági ügyfél 8,190 millió darab fennálló és 851 ezer lezárt szerződéssel rendelkezik a rendszerben. A rossz adósok esetében a szerződés teljesítéssel történő lezártát követően 1 évig, a hitelező veszteségével történt lezártát követően pedig 5 évig tárolja a rendszer az adatokat a törvény alapján. 

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM