KÚRIA: ÚJABB MÉRFÖLDKŐ

KÚRIA: ÚJABB MÉRFÖLDKŐ

Kúria is sajtóközleményben tájékoztatott: a Carion Ingatlanfinanszírozási Zrt-t elmarasztaló, a teljes szerződés semmissége miatt a végrehajtást megszüntető ítéletet hatályában fenntartja!

A Kúria indoklása nagy jelentőséggel bír minden adós számára! A teljesség igénye nélkül néhány fontos megállapítás az ítéletből:

loading...


“A kölcsönszerződés jogszabályba ütközés miatti semmisségére (amely nem a szerződés megtámadása) a felperes lemondó nyilatkozata akkor sem terjedne ki, ha a lemondó nyilatkozat egyébként érvényes és hatályos lenne.”

“Tekintettel arra, hogy a peres felek csupán a törlesztőrészlet kiszámításának és közlésének módjáról állapodtak meg, amely azonban nem egyenlő a törlesztőrészlet meghatározásával, lényeges tartalmi elem hiányában a kölcsönszerződés érvényes létrejötte nem állapítható meg. […] Az adott esetben ez a hiány a rendelkezésre álló adatok alapján bírói úton sem volt orvosolható.”

Egyetért a Kúria a másodfokú bírósággal a végrehajtási és a szerződés érvénytelenségének megállapítása iránti perek összefüggése kapcsán kifejtettekkel is: a végrehajtás megszüntetésére (korlátozására) indult perben – a kereset korlátai között maradva – a bíróság ítéletének rendelkező részében a végrehajtás megszüntetéséről (korlátozásáról rendelkezhet), azonban nem nyilváníthatja ki a végrehajtás alapját képező szerződés érvénytelenségét és nincsen lehetőség az érvénytelenség jogkövetkezményeinek alkalmazására sem. Mindezek az indokolás megállapításai maradnak eredményes perlés esetén mint a végrehajtás megszüntetésének (korlátozásának) indokai.”


loading...

A Kúria teljes ítélete itt olvasható: Carion_Kuria a korábbi másodfokú ítélet pedig itt:Carion_42.Pf.638812_2012_3_OI

Ismételten gratulálunk dr Orgován István ügyvédnek, illetve Barabás Gyulának, az eredmény egy nagyszerű csapatmunka következménye!

Forrás: Hitelsikerek

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
MEGSZÜNTETTÉK A 80 MILLIÓS VÉGREHAJTÁST
MEGSZÜNTETTÉK A 80 MILLIÓS VÉGREHAJTÁST

Újabb devizahitel-csapdába került bajbajutott győzött a bíróságon, igaz, egyelőre csak első fokon. A család 35 millió forintnyi hitelt vett fel...

KUPLERÁJ A KÖBÖN...mi szóltunk: ebből baj lesz!
KUPLERÁJ A KÖBÖN…mi szóltunk: ebből baj lesz!

Engedély nélküliség, fiktív számlák, adócsalás a pénzügyi szolgáltatásokban ? Milliárdos adócsalás gyanúja is felmerülhet abból az ítéletből, amely jogerősen kimondta,...

Close