KÚRIA: AMIKOR A SEMMISSÉG NEM HELYREÁLLÍTHATÓ

KÚRIA: AMIKOR A SEMMISSÉG NEM HELYREÁLLÍTHATÓ.

KÚRIA: AMIKOR A SEMMISSÉG NEM HELYREÁLLÍTHATÓ


KÚRIA KÖZLEMÉNY: AZ E) PONTOS SEMMISSÉG NEM HELYREÁLLÍTHATÓ!

A Kúria honlapján az alábbi sajtóközlemény jelent meg: A hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény (Hpt.) 213.§ (1) bekezdésének e) pontja értelmében semmis az a fogyasztási, lakossági kölcsönszerződés, amelyik nem tartalmazza a kölcsön törlesztőrészleteinek számát, összegét, és mindezek bírói mérlegeléssel sem határozhatók meg (tehát a semmisség nem orvosolható).

A kölcsönszerződés érvénytelensége az azt biztosító vételi jogot alapító szerződés érvénytelenségét is maga után vonja, így az arra alapított ingatlan kiürítése iránti végrehajtás alapján veszti, annak megszüntetése indokolt.

Az ügy egyik előzménye lehet – Írja a Hitelsikerek.hu, hogy a Kúria Pfv. I. tanácsa elutasított egy felülvizsgálati kérelmet:

A szerződés szerint a kölcsön összege 3.500.000,- Ft összegnek a folyósítás napján vételi árfolyamon számolt euro ellenértéke. A szerződést a Carion Ingatlanfinanszírozási Centrumnál kötötték, a szerződés szerint a kölcsön várhatóan valamelyik banknál kerül refinanszírozásra. A havi törlesztőrészlet összegét a szerződés nem tartalmazza. 

A tanácselnök ítéletének kihirdetése során kifejtette, hogy ez a szerződés egy különleges szerződés, mivel értékállandósági kikötést tartalmaz. Tanácselnök különféle példákat hozott az értékállandósági kikötés eseteire. Az értékállandósági kikötés miatt  erre a szerződésre a 6/2013 polgári jogegységi határozat nem alkalmazható. 
 Mivel a szerződés az esedékes törlesztőrészletet nem tartalmazta, ezért az értékállandósági kikötéssel kapcsolatos rendelkezés nem jött létre. A Hpt nem ismeri a létre nem jött szerződés kategóriáját, ezért a szerződés semmis és a felülvizsgálati kérelmet elutasította. Vagyis vannak olyan esetek amelyek esetén nem alkalmazható a 6/2013 jogegységi határozat. Kúria Sajtótitkársága

Szívből gratulálunk dr. Orgován István ügyvéd úrnak és Barabás Gyulának! – Hitelsikerek.hu

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM