KÚRIA: AMIKOR A SEMMISSÉG NEM HELYREÁLLÍTHATÓ

KÚRIA: AMIKOR A SEMMISSÉG NEM HELYREÁLLÍTHATÓ.

KÚRIA: AMIKOR A SEMMISSÉG NEM HELYREÁLLÍTHATÓ


KÚRIA KÖZLEMÉNY: AZ E) PONTOS SEMMISSÉG NEM HELYREÁLLÍTHATÓ!

A Kúria honlapján az alábbi sajtóközlemény jelent meg: loading...

A hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény (Hpt.) 213.§ (1) bekezdésének e) pontja értelmében semmis az a fogyasztási, lakossági kölcsönszerződés, amelyik nem tartalmazza a kölcsön törlesztőrészleteinek számát, összegét, és mindezek bírói mérlegeléssel sem határozhatók meg (tehát a semmisség nem orvosolható).

A kölcsönszerződés érvénytelensége az azt biztosító vételi jogot alapító szerződés érvénytelenségét is maga után vonja, így az arra alapított ingatlan kiürítése iránti végrehajtás alapján veszti, annak megszüntetése indokolt.

Az ügy egyik előzménye lehet – Írja a Hitelsikerek.hu, hogy a Kúria Pfv. I. tanácsa elutasított egy felülvizsgálati kérelmet:

A szerződés szerint a kölcsön összege 3.500.000,- Ft összegnek a folyósítás napján vételi árfolyamon számolt euro ellenértéke. A szerződést a Carion Ingatlanfinanszírozási Centrumnál kötötték, a szerződés szerint a kölcsön várhatóan valamelyik banknál kerül refinanszírozásra. A havi törlesztőrészlet összegét a szerződés nem tartalmazza. 

A tanácselnök ítéletének kihirdetése során kifejtette, hogy ez a szerződés egy különleges szerződés, mivel értékállandósági kikötést tartalmaz. Tanácselnök különféle példákat hozott az értékállandósági kikötés eseteire. Az értékállandósági kikötés miatt  erre a szerződésre a 6/2013 polgári jogegységi határozat nem alkalmazható. 
 Mivel a szerződés az esedékes törlesztőrészletet nem tartalmazta, ezért az értékállandósági kikötéssel kapcsolatos rendelkezés nem jött létre. A Hpt nem ismeri a létre nem jött szerződés kategóriáját, ezért a szerződés semmis és a felülvizsgálati kérelmet elutasította. Vagyis vannak olyan esetek amelyek esetén nem alkalmazható a 6/2013 jogegységi határozat. Kúria Sajtótitkársága

loading...

Szívből gratulálunk dr. Orgován István ügyvéd úrnak és Barabás Gyulának! – Hitelsikerek.hu

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
FORINTOSÍTÁSI KIFOGÁS - FORMALEVÉL.
FORINTOSÍTÁSI KIFOGÁS – FORMALEVÉL

FIGYELEM! A Váradi Gábor által megírt formalevél csak az olvasó saját felelősségre használható fel!   …………..Bank. Zrt. 1138 Budapest, ……………………….....

MI LESZ AZOKKAL, AKIKNEK A BANKI TISZTESSÉGTELENSÉG MIATT MÁR ÁRVEREZTEK?
MI LESZ AZOKKAL, AKIKNEK A BANKI TISZTESSÉGTELENSÉG MIATT MÁR ÁRVEREZTEK?

MI LESZ AZOKKAL, AKIKNEK A BANKI TISZTESSÉGTELENSÉG MIATT MÁR ÁRVEREZTEK? Mi történik azokkal a devizahitelesekkel, akiknek a házát a bank...

Close