KÖZVETLEN NEMZETBIZTONSÁGI VESZÉLY – OTTHONVÉDELMI TANÁCS

KÖZVETLEN NEMZETBIZTONSÁGI VESZÉLY – OTTHONVÉDELMI TANÁCS.

KÖZVETLEN NEMZETBIZTONSÁGI VESZÉLY – OTTHONVÉDELMI TANÁCS

„devizahitelezés” Tatár József – Összefoglaló

[cn-social-icon]

2008 novemberétől, a válság oldalvizén a bankok Magyarországon egyre gátlástalanabb eszközökkel, gigantikus csalássorozatba kezdtek, amelynek alapja a deviza elszámolású forintkölcsön volt.

A pénzügyileg felkészületlen, érdekvédelemben gyenge magyar társadalmat a bankok a deviza elszámolású forinthitelekkel pénzügyileg aláaknázták, amihez asszisztált az állami intézményrendszer, kiemelten a mindenkori törvényhozás, az igazságszolgáltatás, az MNB, a közjegyzők, a követeléskezelői és végrehajtó rendszerek.

Nem csoda tehát, hogy a deviza elszámolású forint kölcsön mára nemzeti tragédiává terebélyesedett.Nemzeti tragédia, mert a magyar állam mind a mai napig nem tudja, vagy nem akarja képviselni állampolgárai érdekeit egy tízezer milliárdos nagyságrendű csalással elkövetőivel szemben. Sőt. A károsultak kirekesztésével sorra olyan kétoldalú paktumokat köt a pénzintézetekkel, amely az államnak, az adófizetőknek veszteséget, a bankoknak amnesztiát és további extra nyereséget, a károsultaknak pedig további – immár törvény keretek között szabályozott – vagyonvesztést jelent.

A legutóbbi paktum – a törvényi forintosítás – eredménye, hogy ismét csak kormányzati segédlettel a szintetikus deviza elszámolású kölcsönt devizaforrású forint hitellé alakították át, mégpedig a bank által meghatározott tartozástöbblettel az adósok terhére. Vagyis a törvényi forintosítás nem más, mint a szintetikus deviza-hitel csalás törvényalkotási segédlettel való legalizálása, amely évekre, évtizedekre fenntartja több százezer károsult számára az örökölhető adósrabszolgaságot.

FONTOS! Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy a Facebook oldalunkra meghívod az ismerőseidet, illetve ide kattintva feliratkozol a hírlevelünkre is. Nemzeti Civil Kontroll.

Hetek óta elszámolás címszóval – a bankok senki által nem szignált – elszámolásnak nevezett adathalmazzal próbálják elterelni a figyelmet a csalás tényéről és mértékéről.

Az adathalmaz a megkárosított emberek többsége számára érthetetlen, követhetetlen és ellenőrizhetetlen, a tájékozottabbak viszont látják, hogy a forintosított törlesztő részletek előbb vagy utóbb ugyanúgy változnak majd mint előtte, a kamatnak pedig most sincs valódi felső határa.

A törvényi forintosítás lényege, hogy a bankok a bűncselekménnyel szerzett pénz töredékét, – mintegy 1000 milliárd forintot- visszafizetnek a becsapott adósoknak, ezért cserébe az állam törvényekkel tartja életben az érvénytelen és tisztességtelen szerződéseket, amiért cserébe a bankok finanszírozzák, ezzel stabilizálják a választók többségének bizalmát elvesztett politikai rendszert.

A forintosítással a lényeg tehát nem változott. Ez a megoldás a bizonytalan származású, lejárt szavatosságú, fogyaszthatatlan élelmiszer újracsomagolásának, kormányzati és pénzügyi megfelelője.

A szintetikus deviza elszámolású forintkölcsön szó szerint megakasztotta a társadalom egészséges fejlődését, vagyonának jelentős részét felemésztette, kis és középvállalkozók tízezreit tette tönkre, aminek következtében több százezer munkahely szűnt meg, és a munkanélküliség, párosulva az eladósodással a családalapítás előtt álló fiatalok százezrei űzte külföldre.

A szintetikus deviza elszámolású forintkölcsönből eredő válsághelyzet mára lerombolta a pénzügyi és állami és politikai intézményekkel szembeni bizalmat, egyre növekvő társadalmi feszültséget generál.

A következő lépés a végrehajtási rendszer átalakítása.

Az évek óta tartó égbe kiáltó botrányok nyomán – érdekes módon csak a tavaly év végén – az igazságügyi miniszter miniszteri biztost nevezett ki a kamara élére, azzal indokolva döntését, hogy sok panasz érkezik a végrehajtásokkal kapcsolatban, és a rendszer nem úgy működik, ahogy kellene. (!) Az átvilágítás eredményeként különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt feljelentést is tett a tárca, majd nyomozás is indult az ügyben.

Ezt követően április 27-én bejelentik, hogy a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara jogutódlással átalakul, létrejön a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar. A végrehajtással kapcsolatos közfeladatokat a jövőben a Kar Hivatala látja el.

Közleményében az Igazságügyi Minisztérium úgy fogalmaz, hogy a bírósági végrehajtásról szóló 1994-es törvény nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. …Szükségessé vált "az átlátható, tisztességes, hatékony és az adósok emberi méltóságát figyelembe vevő végrehajtás szabályrendszerének megerősítése".

Új végrehajtási rendszer tehát idén szeptemberben indul, szeptember 15-ével véget ér a kilakoltatási moratórium, és közel 160.000 azoknak a családoknak a száma, akik elveszíthetik az ingatlanukat.

A Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-nél viszont egyre nőnek a rendelkezésre álló források, hogy minél több lakást fel tudjon vásárolni a szervezet, illetve nagy az igyekezet, hogy a családi csődvédelemről szóló jogszabályt a parlament minél hamarabb keresztül akarja vinni, aminek alkalmazásával állami pénzügyi kontroll alá helyezhetőek a becsapott adósok jelentős része az elszámolás és forintosítás szakasz befejeztével.

Az MNB nemrégiben publikált legutóbbi pénzügyi stabilitási jelentésében az áll, hogy a fedezetlen hitelek tisztítási rátája (mérlegből való eltüntetése) 30-40 százalék között mozgott az utóbbi években, a jelzáloggal fedezett hiteleknél viszont csak 10 százalék, mert hitelek eladását a zálogjog nehéz érvényesíthetősége és a megfelelő felvevőpiac hiánya is gátolja, így a probléma kezeléséhez ismét törvényi beavatkozás fog következni..

A pénzügyi intézmények 2013-ban és 2014-ben összesen 15 ezer ingatlant adtak el, amelynek több mint 75 százalékát a NET Zrt. vásárolta fel. Ez csaknem 80 milliárd forintnyi bruttó jelzáloghitel átvételét és leírását jelenti.

A cég a fedezeti lakóingatlanokat területi elhelyezkedésük alapján előre meghatározott diszkonttal veszi át, konkrétan a hitelbiztosítéki értékhez képest Budapesten és a megyei jogú városokban 55 százalék, a többi városban 50 százalék, a községekben pedig 35 százalék volt.Az ingatlan eladásakor az adóst nem lakoltatják ki, hanem bérleti díj ellenében tovább használhatja azt az ingatlant, amiért előzőleg milliókat kifizetett, és végeredményben a banki csalás okán veszített el. 
Egy MNB-s dokumentum szerint az eszközkezelő, a jelenlegi tervek szerint összesen 35 ezer fedezeti lakóingatlan átvételére van felkészítve, de a program kibővítését már most 50.000 ingatlan átvételére tervezik.

Ezzel létre is jön az az állami bérlakás program, amelyben a bérlők döntő hányadát a saját lakásukat elvesztett milliókat bukó, hitelkárosultak teszik ki, az ingatlanok az állam tulajdonba kerültek, azzal ők gazdálkodnak, miközben az ellehetetlenített családok jövedelmi lehetőségei továbbra is erősen korlátozottak, vagyonuk a bankokat és az államot gyarapítja, ráadásul kineveznek melléjük egy állami pénzügyi gyámot, amely beosztja a jövedelmüket.

A magyar társadalom számára továbbra is elviselhetetlen terhet jelentő kérdés megoldását csak elkötelezett szakértők, érdekvédők, aktivisták közös erőfeszítésével lehet megoldani.

Tatár József [cn-social-icon]

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM