A KORMÁNY MEGSZEGTE A BANKOKKAL KÖTÖTT MEGÁLLAPODÁST?

A KORMÁNY MEGSZEGTE A BANKOKKAL KÖTÖTT MEGÁLLAPODÁST?

A KORMÁNY MEGSZEGTE A BANKOKKAL KÖTÖTT MEGÁLLAPODÁST?

[good_old_share]


Mint arról korábban már beszámoltunk, a Magyar Kormány nevében Orbán Viktor paktumot kötött a pénzvilággal.

 

A megállapodásban Orbán több vállalást is tett a bankok részére. Ilyen fontos vállalás többek között az, hogy az ingatlanárverések és kilakoltatások további szigorításától tartózkodik, illetve forintosításáról szóló törvény végrehajtását úgy biztosítja a bankok számára, hogy annak kivitelezése során a bankszektorra az árfolyamkockázathoz kapcsolódó további költségek ne háruljanak.
(hát ezért nézik a parlamenti pártok tétlenül a "deviza"-károsultak kivéreztetését, és ezért gátolják, illetve nem segítik érdemben a devizások életben maradásért folytatott jogos küzdelmeit.)

Most egy érdekes cikket közölt a Portfolio. Beszámolójuk szerint:

 

Barátságosan reagált ma reggeli közleményében az EBRD a végrehajtási törvény módosítására, pedig ezzel értékelésünk szerint megszegte Magyarország a 2015. február 9-ei megállapodást, amely enyhülést indított el a kormány és a bankok viszonyában. Az EBRD most együttműködést ajánlott a Parlamentnek.

A bankokkal kötött megállapodásában, pontosabban az EBRD-nek és az Erste Banknak tett 2015. február 9-ei szándéknyilatkozatában a kormány kötelezettséget vállalt arra, hogy nem vezet be további korlátozó intézkedéseket az árverezésekre és kilakoltatásokra. Első értékelésünk szerint a lakásárverések kikiáltási árának megemelése egy múltkori törvénymódosítással az egyezség megsértését jelentette Magyarország részéről.

Fontos NCK kiegészítés: Ne felejtkezzünk meg arról sem, hogy akár a magyar devizahitelesekre is hatással lehet az a döntés, amelyet az év közepén hirdethet ki az Európai Bíróság. A luxembourgi testület egy román beadvány nyomán arról foglal állást: tisztességes-e, ha a devizakölcsön-szerződésekben azt kötötték ki, hogy az árfolyamváltozásból eredő minden többletköltséget az adósnak kell viselnie. Nagyjából egy év múlva hasonló témájú magyar beadványról is döntenek Luxembourgban.
Az EBRD most először szólalt meg az ügyben, méghozzá megértően: közleményük szerint együtt fognak dolgozni a Parlamenttel a lépés hatásainak vizsgálata, az esetleges negatív hatások enyhítése során. Ahogy arról korábban részletesen is írtunk, a lépés következménye az árverések elhúzódása, valamint a nem fizető jelzáloghitelesek és ezzel együtt hitelezőik érdekeinek sérelme lesz. A lépés egyetlen céljának az tűnik, hogy a választások előtti évben ne legyen tele a sajtó a lakásárverésekről szóló hírekkel. Ehhez képest az EBRD megértően és barátságosan viszonyult a témához ma reggeli közleményében, íme:

Az EBRD és a magyar hatóságok megállapodtak egy olyan munkacsoport létrehozásában, amelynek feladata a magyar Parlament által nemrégiben módosított bírósági végrehajtási törvény bankszektorra gyakorolt hatásának vizsgálata, valamint megoldási javaslatok készítése az esetleges negatív hatások enyhítésére.

loading…


A Magyar Kormány és az EBRD 2015 februárjában egyetértési megállapodást (MoU) írt alá a magyar pénzügyi szektor megerősítésére, hatékonyságának és nyereségességének javítására, valamint a hitelezés fellendítésére. A finanszírozáshoz való hozzáférés megkönnyítése a gazdasági növekedés kulcsfontosságú tényezője.

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.civilkontroll.com/newsletter/

A megállapodás értelmében a magyar kormány vállalta, hogy “a makrogazdaság stabilitásának megteremtése érdekében elősegíti a biztos és kiszámítható gazdasági környezet megteremtését." A megállapodás sikeres végrehajtása pozitív hatással volt a gazdasági fejlődésre és erősítette a helyi bankszektort.

Az EBRD a fenntartható fejlődés szempontjából kulcsfontosságúnak tartja olyan stabil üzleti környezet megteremtését és fenntartását, amely lehetővé teszi, hogy a pénzügyi szektor a gazdaságot és a fogyasztókat szolgálja. A Bank elkötelezett amellett, hogy folytassa gyümölcsöző együttműködését a magyar hatóságokkal és intézményekkel, így a Nemzeti Bankkal és a Bankszövetséggel. [good_old_share]

loading…


Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM