KÉSZÜLNEK A BANKOK A HATALMAS KIFIZETÉSEKRE

Készülnek a bankok a hatalmas kifizetésekre.

Készülnek a bankok a hatalmas kifizetésekre

Tartalékot képez a devizahiteleseket segítő csomagból származó kifizetési kötelezettségei teljesítésére a KBC, miközben nem változtat magyarországi üzleti politikáján – tájékoztatta a belga KBC Group NV pénzintézet kedden az MTI-t.

A KBC Group kedden levélben tájékoztatta a befektetőket és részvényeseit az elfogadott magyar devizahiteleseket segítő törvénycsomagnak a második negyedéves eredményére gyakorolt feltételezett hatásáról.

A tájékoztató szerint a KBC nettó 162 millió euró tartalékot különít el 2014 második negyedévére a semmisnek kimondott árfolyamrés és az egyoldalú szerződésmódosítás korrekciójából eredő kifizetési kötelezettségek fedezésére.


Mivel az illetékes felügyeleti hatóság még nem hozott döntést az ügyfelek által fizetett többletösszeg és annak a bank által fizetendő kamatainak a kalkulációjáról, további (nettó) 70 millió eurós kifizetési kötelezettség származhat abból, ha a hatóság nem fogadja el a Bankszövetség által javasolt és a K&H által támogatott megoldást.

A fenti becslés nem tartalmazza a devizahitelek 2014 második felére tervezett teljes kivezetésével összefüggésben keletkező további költségeket.

A tájékoztatás szerint a KBC magyarországi leányvállalata, a K&H Bank pénzügyi helyzete a fenti tartalékolással együtt is szilárd és megfelel a Magyar Nemzeti Bank által előírt tőkekövetelményeknek. 

A bank hitel-betét (LTD) arányban kifejezett likviditása az egyik legjobb a vezető magyar bankok körében – közölték. A K&H elkötelezett magyarországi ügyfelei iránt és nem kíván módosítani üzleti politikáján. Magyarország egyike a KBC legfontosabb piacainak és a bank hosszú távon elkötelezte magát a magyar gazdaság és a társadalom fejlődősének támogatása mellett – áll a bank közleményében.


A KBC 2014. augusztus 7-én teszi közzé második negyedéves eredmény beszámolóját.A KBC magyarországi leányvállalata a K&H Bank, 3,3 milliárd euró aktívummal rendelkezik, hitelportfoliója 3,9 milliárd euró, ami 8 százalékos piaci részesedésnek felel meg, illetve 5,4 milliárd euró betétet kezel, ami 9 százalékos piaci részesedéssel egyenlő. A bank 210 fiókkal és 1,6 millió ügyféllel rendelkezik. – Figyelő.hu

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM