KAMAT A SEMMIS “DEVIZA”-“HITELRE”??

KAMAT A SEMMIS "DEVIZA"-"HITELRE" ?

Szinte naponta érkezik a hír, hogy 3-5 perben nyertünk valamely bank ellen. Ma például a Hitex, AXA és a Banif is elvérzett a bíróságokon. Így a csoprtunkon belül ( https://www.facebook.com/groups/devizashitelremegoldasvan/ ) is egyre jobban eltolódik a hangsúly arról, hogy érdemes-e perelni arra, hogy mi lesz a semmisség kimondása után.


Sokszor halljuk azt, hogy nem érdemes perelni, mert hiába a semmisség, nyert per esetén a kapott összeget vissza kell adni, ráadásul arra MNB kamatot is kell fizetni, ami ugye csak mostanság csökkent elviselhető szintre.

Ehhez két nagyon fontos hozzáfűzést kell tenni.

Egyrészt, semmisség esetén az utalt FORINT összeg lesz az elszámolás alapja, nem pedig a virtuális deviza. Ez már helyből legalább felezi a a tartozást. Emellett a korábban bármilyen jogcímen befizetett összeg is levonásra kerül a tartozásból. Így ha a kamatok miatt emelkedne is az adós tartozása, úgy semmisség esetén még mindig sokkal kevesebb pénzzel tartozna a banknak, mintha a szerződést érvényessé tennék (vagy árfolyamgátba lépne be).

A másik, ennél sokkal fontosabb dolog, hogy a bankok nagy része a kölcsön folyósításának feltételeként előírta, hogy önálló jelzálogjog kerüljön bejegyzésre. Így tett például az ELLA/AXA. Az önálló jelzálog, ahogyan a neve is mutatja, önmagában forgalomképes és átruházható. A bank letétbe helyezheti, arra hitelt/refinanszírozást kérhet.

Azaz, semmisség kimondása esetén, ha az adósnak kamatot kell fizetnie, úgy a banknak is kamatot kell fizetnie az önálló jelzálog jog értéke alapján, hiszen azt a szerződéskötés aláírásának pillanatától bármikor átruházhatta, azon pénzt kereshetett. Ha nem tett így, vagy nem keresett pénzt, az az adós és a vonatkozó törvények szempontjából indifferens. (Illetve nem csak a jelzálog után, hanem az addig bármilyen jogcímen befizetett pénzek után is)


Vegyük észre azt is, hogy a jelzálog szinte mindig devizában, ráadásul a szerződéses összegnél magasabb értékben lett megállapítva. A törvény betűje szerint ezen deviza összegre kell a banknak MNB kamatot fizetnie, semmisség esetén.

Aki másnak vermet ás, ugye …

A fentiekből az látható, hogy a bank még akkor is jobban jár, ha inkább nem erőlteti a kamat fizetését semmilyen időszakra az adóssal szemben! –  (HitelSikererek)

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM