JÖVŐ SZERDÁN PÉNZT KAPUNK A BANKTÓL

A bankok hamarosan utalják az MNB szerint tavaly év eleje óta jogtalanul beszedett díjakat az ügyfeleknek. Aki már nem ügyfél, postán kaphatja meg a pénzét.

A bankok hamarosan utalják az MNB szerint tavaly év eleje óta jogtalanul beszedett díjakat az ügyfeleknek. Aki már nem ügyfél, postán kaphatja meg a pénzét – írja a Világgazdaság.

Jövő szerdán banki ügyfelek százezrei találhatnak kisebb-nagyobb összegeket a folyószámláikon, április 30-ig kellene ugyanis a bankoknak visszafizetniük azokat a díjakat, amelyeket a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint jogosulatlanul számítottak fel.
A jegybank a tavalyi díjemelések kapcsán vizsgálta a bankokat és takarékszövetkezeteket, az ezzel kapcsolatos határozatait március 13-án hozta nyilvánosságra. A hitelintézetek akkor összesen mintegy 1,2 milliárd forintos bírságot is kaptak amellett, hogy meg kellett változtatniuk a kondíciós listáikat, és bizonyos díjakat vissza is kell adniuk.

A Citi csak annyit közölt, hogy végrehajtják a szükséges lépéseket, az Erste pedig annyit, határidőre visszafizeti az ügyfeleknek az MNB szerint jogtalanul felszámított díjtételeket, és erről az érintetteket tájékoztatják is. A Budapest Bank és az MKB valamivel bővebben reagált a történtekre. Egyik bank sem ért egyet az MNB határozatával, de tudomásul veszik azt. Az MKB-nál már az is eldőlt, az ügyfeleik érdekeit szem előtt tartva nem támadják meg bíróság előtt a döntést.

Azt sem lehet tudni, mennyi pénzt fizetnek majd vissza a bankok a klienseknek. Az MNB annak idején 10 milliárd forintos nagyságrendet becsült, a hitelintézetek viszont titkolóznak. Az MKB szerint a határidő környékén lehet majd erre pontos számot mondani, de maga az adat üzleti titok. A bankoknak mindenesetre május közepéig kell tájékoztatniuk az MNB-t az intézkedéseikről, a jegybank pedig ezt követően feltehetően meg fogja osztani a nyilvánossággal az adatok legalább egy részét.

Mivel a jegybank jogszabály-értelmezése szerint a korábban nulla forintosként feltüntetett díjak megemelése új díj bevezetésének minősül, ezért jogszabályellenes, számos banknál korrigálták ezeket a tételeket. Az intézkedések egyik eredménye az lett, hogy számos banknál visszatértek a nulla forintos számlacsomagok – persze csak a régi ügyfelek számára.
Azok a bankok is változtatásra kényszerültek, amelyek próbálták nagyon transzparensen áthárítani a tranzakciós illetéket a klienseikre, és a korábban fix díjas vagy ingyenes tranzakciók díját százalékos mértékben, pontosan az illeték mértékével összhangban növelték meg. Ezeket a díjváltoztatásokat ugyanis a számítási mód megváltoztatása miatt tartotta jogszabályba ütközőnek a jegybank.

Az MKB például emiatt is kénytelen volt módosítani a kondíciós listáin. Az nyilvánvalónak tűnik, hogy a szektor számára mintegy 215 milliárd forintos éves terhet jelentő tranzakciós illetéket a bankok nem képesek lenyelni, az áthárítást viszont, úgy tűnik, legkönnyebben új számlacsomagok bevezetésével oldhatják meg. – Index.hu

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM