“DEVIZA”-“HITEL”-ÚJRATERVEZÉS ?

Devizaprobléma: a bankoknak újra kell majd számolniuk a hiteleket?

A kilakoltatási moratórium  a devizaprobléma rendezéséig érvényben maradhat. Ez azért is lényeges, mert lehet, hogy az adósok tartozása kisebb a végrehajtási lapon szereplő összegnél, így lakásukat sem lenne szükséges elhagyniuk. A bírósági folyamat végén előfordulhat, hogy a bankoknak el kell számolniuk ügyfeleikkel – írja a Magyar Nemzet.

A kilakoltatási moratórium meghosszabbításáról a májusi alakuló ülésen szavazhat az Országgyűlés – mondta Rétvári Bence a Magyar Nemzetnek. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) államtitkára a lap szombati cikke szerint közölte: a tiltás a devizaprobléma rendezéséig érvényben marad, s előfordulhat, hogy a folyamat végén a bankoknak újra kell számolniuk a tartozások összegét.A luxemburgi székhelyű Európai Bíróság április 30-án határoz az úgynevezett Kásler-perben, és az uniós döntés után már csak arra lesz szükség, hogy a Kúria kiegészítse a devizaügyben meghozott decemberi, egyelőre csonka jogegységi határozatát. A szaktárca reményei szerint az uniós fórum azt mondja majd ki, hogy a magyar bíróság megvizsgálhatja a devizakölcsön-szerződések egyes elemeit, és dönthet azok tisztességtelenségéről is.A politikus szerint a hazai és külföldi ítélkező fórumok még hiányzó állásfoglalásai fontos tényezőkre mutathatnak rá az árfolyamrés vagy a kamatemelés ügyében. Akár az is előfordulhat, hogy a bírósági és a jogalkotási folyamat végén a bankoknak el kell számolniuk ügyfeleikkel. A fejlemények, a döntések nyomán pontosításra szorulhat, mekkora is voltaképpen a hitelfelvevők devizában nyilvántartott adóssága – mondta az államtitkár.
A kilakoltatási moratórium mostani meghosszabbítása azért is lényeges, mert kiderülhet, hogy a lakásuk elhagyására kényszerülő adósok tartozása kisebb a végrehajtási lapon szereplő összegnél – tette hozzá Rétvári Bence. –  Pénzcentrum

Szólj hozzá

Hozzászólás