JÓ NÉHÁNY “DEVIZAHITELES” CSALÓDHAT

JÓ NÉHÁNY "DEVIZAHITELES" CSALÓDHAT.

JÓ NÉHÁNY "DEVIZAHITELES" CSALÓDHAT

A Magyar Nemzeti Bank számításai szerint lesznek olyan ügyfelek, akiknek az adóssága – a teljesítő svájci frank alapú jelzáloghitelek esetében – az elszámolás hatására csupán 0-5 százalékkal mérséklődik, de olyanok is, akiké több mint 30 százalékkal.

Az MNB által kedden sajtótájékoztatón ismertetett adatok szerint egy átlagos svájci frank hiteles tőketartozása 20, törlesztőrészlete pedig 29 százalékkal csökken az elszámolási törvény hatásaként, ám az átlag mögött nagy eltérések lehetnek a hitel összegétől, a tisztességtelen feltételek időtartamának fennállásától, az adott bank kamatemelési gyakorlatától függően.

loading...A szerződésszámot alapul véve az ügyfelek ekkora százaléka számíthat 0-5, 5-10, 10-15, 15-20, 20-25, 25-30 százalékos és 30 százaléknál nagyobb adósságcsökkenésre:

Az oszlopok magassága azt mutatja, hogy a devizahitelesek mekkora százaléka esik az adott csökkenés-sávba.

Az elszámolás során az árfolyamrés szerepe jóval kisebb, mint az egyoldalú kamatemeléseké. A tisztességtelen árfolyamrés átlagos értéke a válság előtt 1,25, a válság után 1,7 százalék volt, míg a tisztességtelen kamatemelések mértéke átlagosan 2 százalékpont volt a válságot követően. 

Átlagos hitelösszeg
Az MNB egy átlagos hitelt véve alapul kiszámolta, hogy az elszámolást, illetve a forintosítást követően hogyan változnak a hiteladatok. A példában szereplő 37 000 CHF (megközelítően 5,7 millió forint)  összegű hitelt 2007 közepén 20 évre – 2027. május 31-i lejárattal – vették fel, az induló kamat a folyósításkor 5,71 százalék volt, hat hónapos kamatperiódussal, és a fogyasztó nem volt fizetési késedelemben. A hitel induló havi törlesztőrészlete a példában havi 258,93 CHF, azaz 39 678 forint volt. A 2014. novemberi törlesztőrészlet 302,22 CHF, 78 390 forintot ért el, ami az elszámolás után havi 208,29 CHF,  53 ezer forint lesz. A "tisztességes" kamat az elszámolást követően 5,71 százalék (az induló kamat és a 2014. július 19-én a fogyasztói szerződésre alkalmazott kamat közül az alacsonyabb). 

loading...

Fair kamat
A forintosítást követően az eredetileg 5,6 millió forintos hitel tőketartozása 5 715 750 forint, a prognosztizált "fair" kamat 5,25 százalék, a kamatperiódus 4 év, a várható törlesztőrészlet 52 101 forint az MNB számításai szerint. – Origo

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
PÓKA LÁSZLÓ LEVELE AZ ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐHÖZ.
PÓKA LÁSZLÓ LEVELE AZ ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐHÖZ

PÓKA LÁSZLÓ LEVELE AZ ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐHÖZ Tisztelt Nemzeti Civil Kontroll!   Bóna Zoltán megkapta az értesítésünket a háza előtti rendezvényről....

"DEVIZAHITELEK" - CIVIL ÉRDEKVÉDELEM KIZÁRÁSA.
“DEVIZAHITELEK” – CIVIL ÉRDEKVÉDELEM KIZÁRÁSA

"DEVIZAHITELEK" - CIVIL ÉRDEKVÉDELEM KIZÁRÁSA Egy demokráciában elképzelhetetlen volna, hogy a civil érdekvédelmi szférát kizárják egy ország lakosságának több, mint...

Close