JELENTKEZTEK A BANKROBBANTÓK

JELENTKEZTEK A BANKROBBANTÓK

Jelentkezett egy csoport, amely azt állítja: ők robbantottak a Lehel úton

Magára vállalta a Lehel úti bankrobbantást és újabb akciók helyszínét jelölte meg egy csoport, amely Őrsereg néven mutatkozott be. A szervezetről semmit nem tudni, csak azt, hogy egyetért a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetségének (VÉSZ) bankok elleni akcióival, ezért címezte állítólag a VÉSZ-nek a bejelentést. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) lefoglalta a levelet.

Egy magát Őrseregnek nevező, ismeretlen hátterű szervezet vállalta magára a január 13-i Lehel úti bankrobbantást a kilakoltatások ellen küzdő Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetségének (VÉSZ) címzett levelében – tudatta a szervezet elnöke a honlapjukon. „A konspiratív jelleggel, betűkirakással megírt levél a VÉSZ honlapján közzétett közleményekre hivatkozik, valamint arra, hogy VÉSZ elnöke évértékelésében kilátásba helyezte a 'bankháború' újraindítását, amennyiben végleges és megnyugtató megoldás nem születik a devizahitelezésnek nevezett hatalmas csalássorozat áldozatainak ügyében” – írta a VÉSZ elnöksége.

loading...


Mivel a levél konkrétan megemlíti az Őrsereg következő célpontjait, a nyomozás érdekeire való tekintettel a levél szövege egyelőre nem hozható nyilvánosságra – tette hozzá a szervezet a közleményben. A VÉSZ elnöke, Éliás Ádám a hvg.hu-nak elmondta, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) lefoglalta tőlük a levelet és vizsgálja annak tartalmát. A VÉSZ részéről közölték azt is, hogy az NNI „nyomozócsoportjának vezető munkatársai szerint a levéllel kapcsolatosan semmilyen verzió nem zárható ki…, az is lehet, hogy valótlan tartalmú, az is lehet, hogy valakik, a bankrobbantáshoz kapcsolódva készülnek valamire, és az sem zárható ki, hogy maga az elkövető szervezet jelentkezett”.

A bankrobbantás körülményei

Január 13-án hajnali négykor, a Lehel út 70-72. alatt található CIB-bankfiókot robbanás rázta meg; a detonációban a szomszédban lévő Budapest Bank épülete is megsérült. A bankok és a térfigyelő rendszer kameráinak felvételei alapján egy fekete ruhás motoros hajtott az épület elé. Miután leszállt a motorról, letett egy csomagot az épületnél, majd a járműre visszaszállva sietve távozott. A bomba a motoros távozása után néhány perccel élesedett. A társasház szerkezetében – melynek aljában a pénzintézet található – körülbelül 25 millió forint kár keletkezett, a lakásokban pedig további 1,5 millió. A fekete motorosdzsekit viselő, bukósisakos, sötét kezes-lábast viselő, 180-185 centiméter magas robbantó megtalálására 135 fős nyomozócsoportot állított fel a rendőrség, és tízmillió forintos nyomravezetői díjat tűzött ki. (A pénz annak jár, aki az elkövető személyével kapcsolatban olyan pontos adatokkal rendelkezik, amelyek segítségével az azonosítható, bűnösségére a gyanú megalapozottá válik.) A lakossági bejelentésekre külön telefonszámot (06/80-620-107) hoztak létre, erre egy hét alatt mintegy kilencven bejelentés érkezett.

„Elítélünk minden fellépést, amely bárkire, akár egyetlen embertársunkra is veszélyes lehet. Ellenfeleink, sőt ellenségeink ellen sem lehetséges semmilyen, épségüket, életüket veszélyeztető támadás. A levél kritikus hangnemben kioktat minket, arra utalva, hogy a VÉSZ 'háborúja' nem elég hatékony" – írja a VÉSZ a közleményében. Éliás Ádám a hvg.hu-nak azt mondta, a levél alapján számára egyértelmű, hogy a detonációt üzenetnek szánta a tettes.


loading...

Egy volt nemzetbiztonsági tiszt a hvg.hu-nak név nélkül azt mondta, a robbantásos merényletek metodikája ez: vagy követelek valamit, vagy kilátásba helyezek több következő hasonló támadást. „Előfordulhat az is, hogy többen is meglovagolják a lehetőséget, és mint robbantók mutatkoznak be. Anno a terrorszervezetek is magukra vállaltak olyan eseteket, amit nem ők hajtottak végre, mert kellett nekik a hírekben a hely.” Hozzátette, lehet, most is hasonlóról van szó, mert a bankrobbantóból Robin Hoodot csináltak bizonyos szervezetek rajongói, mint ahogy az a VÉSZ- vagy a Koppány-csoport Facebook-oldalain lévő hozzászólásokból is lekövethető.

A rendőrség részéről a hvg.hu-val a VÉSZ-nek megküldött levéllel kapcsolatban azt közölték, hogy a számtalan bejelentés egyikeként kezelik a küldeményt, és mint a többi bejelentést, ezt is leellenőrzik.

Forrás: HVG

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
ISMERETLEN DOKUMENTUMOK A KÚRIA ELŐTT!
ISMERETLEN DOKUMENTUMOK A KÚRIA ELŐTT!

Ismét a Kúria elé kerülnek a devizaügyek Ma benyújtja a Kúriához a devizaügyek két új, eddig ismeretlen dokumentumát a Civil...

"DEVIZA"-"HITELEK"-AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG HÉTFŐN TÁRGYALJA
“DEVIZA”-“HITELEK”-AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG HÉTFŐN TÁRGYALJA

Az Ab főtitkára elhúzódó tárgyalásra számít. Hétfőn a 98 százalékos különadó is téma lesz. Az Alkotmánybíróság (Ab) következő, január 27-i...

Close