HORVÁT MINISZTERELNÖK:AZÉRT VAGYOK ITT, HOGY MEGVÉDJEM AZ ÁLLAMPOLGÁROKAT

HORVÁT MINISZTERELNÖK:AZÉRT VAGYOK ITT, HOGY MEGVÉDJEM AZ ÁLLAMPOLGÁROKAT.
loading...

HORVÁT MINISZTERELNÖK:AZÉRT VAGYOK ITT, HOGY MEGVÉDJEM AZ ÁLLAMPOLGÁROKAT

Horvátország segít a devizahiteleseknek – írja a napi.hu

Horvát miniszterelnök: "azért vagyok itt, hogy megvédjem az állampolgárokat"

A horvát kormány rögzíti a kuna és a svájci frank átváltási árfolyamát egy évre, hogy enyhítsen a svájci frank alapú hitelek felvevőinek terhén – jelentette be Zoran Milanovic horvát miniszterelnök hétfői rendkívüli sajtótájékoztatóján.A kormányfő közölte, hogy 6,39 kunán rögzítik a frank árfolyamát, a különbséget pedig a pénzintézeteknek kell viselniük. A döntés életbe léptetéséhez parlamenti jóváhagyás szükséges. A kormány azt szeretné, hogy az általa előterjesztett feltételek alapján a parlament módosítsa a fogyasztói kölcsönökről szóló törvényt, megnyitva ezáltal az utat a devizahitelesek megsegítése előtt.

A horvát jegybank (HNB) adatai szerint tavaly szeptember végén a svájci frank alapú hitelek összege 23,7 milliárd kunára rúgott. Mintegy hatvanezer állampolgárnak van svájci frank alapú hitele, amelynek több mint 92 százaléka lakáshitel.

loading...

Azóta, hogy a svájci jegybank múlt héten csütörtökön váratlanul eltörölte a franknak az euróval szembeni 1,20-as árfolyamküszöbét, a frank kunához viszonyított árfolyama közel 20 százalékkal erősödött. A svájci deviza hétfőn 7,6607 kunán forgott a nemzetközi devizapiacon, így a deviza alapú hitelek összértéke kunában számolva nagyjából 4 milliárd kunával 27 milliárd kunára (több mint 1,1 ezer milliárd forintra) emelkedett. (Az MNB napi középárfolyamán 1 kuna 41,37 forintot ért hétfőn.)

A miniszterelnök bejelentése előtt a pénzügyminisztérium, a jegybank és a kereskedelmi bankok képviselői egyeztetést tartottak. A kereskedelmi bankok azzal a javaslattal érkeztek, hogy három hónapra átvállalják a frank erősödéséből származó összes terhet, és ez idő alatt keressenek tartós megoldást a devizahitelesek problémáira.

Josip Leko házelnök ugyancsak a kormányfő bejelentése előtt jelezte, hogy a kormány törvényjavaslatot terjeszt elő a devizahitelesek megsegítésére, az indítvány már pénteken napirendre kerül, azt a lehető legrövidebb időn belül megvitatják.Zoran Milanovic rendkívüli sajtóértekezletén hangsúlyozta, hogy a következő egy év során tárgyalhatnak a svájci frank alapú hitelek kunára való konvertálásáról, amelyhez a jegybank egyetértése is szükséges.

Arra az újságírói kérdésre, tisztában van-e a miniszterelnök azzal, hogy a döntés miatt beperelhetik az országot, Milanovic azt válaszolta: "egyedül az alkotmánybírósághoz fordulhatnak panaszaikkal. A bankok számára ez nem lehetséges, én azért vagyok itt, hogy megvédjem az állampolgárokat.

FONTOS! Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy a Facebook oldalunkra meghívod az ismerőseidet, illetve ide kattintva feliratkozol a hírlevelünkre is. Nemzeti Civil Kontroll.

Read previous post:
ÖSSZEESKÜVÉS - ELŐRE KISZIVÁRGOTT A SVÁJCI JEGYBANK DÖNTÉSE?
ÖSSZEESKÜVÉS – ELŐRE KISZIVÁRGOTT A SVÁJCI JEGYBANK DÖNTÉSE?

ÖSSZEESKÜVÉS - ELŐRE KISZIVÁRGOTT A SVÁJCI JEGYBANK DÖNTÉSE? A Crédit Agricole devizarészlegének vezetője szerint egyesek előre tudtak a svájci jegybank...

KÁRTALANÍTÁST KÖVETELNEK A "DEVIZA"-KÁROSULTAK.
KÁRTALANÍTÁST KÖVETELNEK A “DEVIZA”-KÁROSULTAK

KÁRTALANÍTÁST KÖVETELNEK A "DEVIZA"-KÁROSULTAK [cn-social-icon] Kíváncsian várjuk, hogy az átvert károsultak mikor ébrednek fel tömegesen. Mikor ismerik fel, hogy amit...

Close