Újabb devizahiteles nyert pert

Újabb devizahiteles nyert pert

Tisztességtelensége miatt – megváltoztatva az elsőfokú bíróság ítéletét – semmisnek nyilvánított egy újabb devizahitel-szerződést a Fővárosi Ítélőtábla, a döntésről szóló közleményt kedden tették közzé a Bíróság.hu-n. A közleményből nem derül ki, melyik bankról és perről van szó, de az igen, hogy az adós két dolog miatt támadta a szerződést:

  • hogy a bank egyoldalúan módosíthatta a szerződési feltételeket,
  • illetve hogy a bank a folyósításkor vételi árfolyamon, de a törlesztőrészletek kiszámításakor már eladási árfolyamon váltotta át a svájci frankot.


loading...

A Fővárosi Ítélőtábla lényegében mindkét pontban a felperesnek, azaz az adósnak adott igazat, a következő indokokkal:

  • Tisztességtelen az a szerződési feltétel, amely a hitelező bank "egyoldalú hatalmasságként" gyakorolható szerződésmódosítási jogát rögzíti, mert ez egyensúlytalanságot eredményez a fogyasztó hátrányára, és a tisztesség, jóhiszeműség követelményeit is sérti.
  • Az összegek vételi, illetve eladási árfolyamon való átváltása "matematikai művelet", amely mögött tényleges devizavétel és -eladás nincs. Márpedig ellenszolgáltatás csak szolgáltatásért jár a Ptk. szerint.
  • A polgári jog elveivel az sem fér össze, hogy a szerződéskötést követően, már a teljesítés során az egyik fél a másik fél szolgáltatását, annak mértékét, összegét a saját belátása és érdekei szerint alakíthassa.

A bíróság szerint a kölcsönszerződés a fentiek miatt teljesíthetetlen, így megállapította annak érvénytelenségét.

forrás: Index

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
Ha a bankok törvénysértéseiről van szó, lebénul az államigazgatás
Ha a bankok törvénysértéseiről van szó, lebénul az államigazgatás

A devizahitelezés során egyre inkább nyilvánvalóvá válik az államigazgatás működésének bénultsága, a bíróságok felkészületlensége, a jogszabályok alkalmatlansága. Mindez összességében előnyös...

INFLUENZA ELLENI OLTÁSOK KÁROS ÖSSZETEVŐI
INFLUENZA ELLENI OLTÁSOK KÁROS ÖSSZETEVŐI

A hideg nyirkos idő beköszöntével újra erőteljes nyomást gyakorolnak a gyógyszercégek, reklámok, zsebre tett orvosok a lakosságra, hogy elhitesse az...

Close