GIGÁSZI BANKBÍRSÁG ÉS PÉNZVISSZAFIZETÉS A LÁTHATÁRON

loading...

Gigászi bankbírság és pénzvisszafizetés a láthatáron

Minden idők legnagyobb, 16-17 milliárd dolláros, vagyis 3800-4000 milliárd forintnak megfelelő büntetését fizetheti ki peren kívüli megállapodás keretében a Bank of America hamarosan. A már régóta terítéken lévő büntetést jelzálogfedezetű kötvények szabálytalan értékesítése miatt kell kicsengetnie a hitelintézetnek. 


9 milliárd dollárt készpénzben, a maradékot pedig ügyfelei terheinek mérsékléseként kell viselnie az amerikai nagybanknak lapértesülések szerint. A peren kívüli egyezség különböző részleteiről még most is tárgyal a bank a hatóságokkal. A lényeges pontokról a múlt héten egyeztek meg állítólag a felek Eric Holder főügyész és Brian T. Moynihan, a Bank of America vezérigazgatójának telefonbeszélgetése után. A megegyezés hiányában per indult volna a bank ellen.

Amennyiben sikerül véglegesen tető alá hozni a megállapodást, a Bank of America fizetheti minden idők legnagyobb büntetését. Felülmúlná ezzel a Citigroup júliusi 7 milliárd dolláros és a JP Morgan tavaly novemberi 13 milliárd dolláros büntetését. Utóbbi volt az USA történetének legnagyobb, egyetlen vállalatot érintő büntetése.


A Bank of Americának ugyanakkor idén már volt egy hasonló megállapodása: ez 9,5 milliárd dollárról szólt a Szövetségi Lakásfinanszírozási Ügynökség (FHFA) felé. A jelenlegi büntetés elsősorban a Bank of America által korábban megvásárolt és kétes ügyekbe keveredő Countrywide Financialhez és Merrill Lynchez köthető. – Portfolio

loading...
Email

Szólj hozzá

Hozzászólás