FORINTOSÍTOTT HITELKIVÁLTÁS. CSAK ÓVATOSAN!

FORINTOSÍTOTT HITELKIVÁLTÁS. CSAK ÓVATOSAN!

FORINTOSÍTOTT HITELKIVÁLTÁS. CSAK ÓVATOSAN!

Az MNB óvatosságra inti a hitelkiváltókat címmel jelent meg egy cikk az InfoRádió oldalán. A cikk előtt azonban álljon itt egy devizakárosult gondolata.

[cn-social-icon]

10 évig használták a pénzemet, sőt teljes egészében eltüntették az összes befizetésemet! Mintha nem is lett volna! És most kezdjem előlről egy teljesen új, magasabb összegű hitellel! Hát azért álljon már meg a menet, a pofátlanság teteje! A kormány és a bankok, kúria jóváhagyásával történt legnagyobb méretű UZSORA!!!! BOTRÁNY A KÖBÖN!!!!

 Jöjjön a cikk

A hitelkiváltással csökkenhet a korábbi devizahiteles ügyfelek törlesztőrészlete, de a döntésnél nagyon körültekintően kell eljárni, mert bár a forintosítással megszűnt az árfolyamkockázat, a kamatkockázat továbbra is fennáll – mondta Szabó József, az MNB Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központjának igazgatója szerdán Budapesten sajtóbeszélgetésen.
 
Szabó József kifejtette: az MNB hitel- és lízingválasztó alkalmazásának adatai alapján megbecsülték az átlagos kamatszinteket, ez alapján a lakáscélú hitelek átlagos referencia thm-je (teljes hiteldíj mutatója) 7,09 százalék, az átlagos minimum kamat 5,80 százalék, a maximum pedig 6,55 százalék. A szabadfelhasználású jelzáloghitelek esetén a referencia thm 8,50 százalék, az átlagos minimum kamat 6,43, a maximum kamat pedig 7,87 százalék. 

Az igazgató kiemelte: mostanra a többség már megkapta az elszámolási értesítőt, sokaknak csökkent a tőketartozásuk és törlesztőrészletük, és vannak lehetőségek a törlesztőrészletek további csökkentésére. Hozzátette: a bankok erőteljes kampányba kezdtek a fizetőképes ügyfelek megszerzése érdekében, a fogyasztóknak pedig érdemes jól átgondolni, és alaposan utánaszámolni a hitelkiváltásnak.

A stabilitási jelentés adatait felidézve elmondta, hogy a devizahitelesek 14 százaléka nem váltaná át devizahitelét fix törlesztésű forinthitelre, az átváltani szándékozók pedig az eredetivel megegyező vagy alacsonyabb törlesztőrészlet reményében váltanak.

FONTOS! Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy a Facebook oldalunkra meghívod az ismerőseidet, illetve ide kattintva feliratkozol a hírlevelünkre is. Nemzeti Civil Kontroll.

Az igazgató elmondta: akkor érdemes élni a hitelkiváltással, ha az ügyfél azonos futamidővel, de alacsonyabb kamattal számolhat, vagy ha bár a törlesztőrészlet magasabb lesz, de a futamidő rövidebb lesz, így gyorsabban megszabadulhat hitelétől.

Szabó József elmondta: a döntésnél érdemes mérlegelni a megtakarítható összeget, az új törlesztőrészlet nagyságát, a futamidő változását, a kamatszintet, emellett pedig a thm-et is. Az új szerződés feltételeit is meg kell nézni, valamint azt, hogy milyen egyéb költségek változhatnak egy-egy hitelnél – tette hozzá.

loading...

A szerződés módosulásának határidejével kapcsolatban az igazgató kifejtette: ha az ügyfél nem kezdeményezi a forintosítás mellőzését, a módosulás napja a kézhezvételt követő 31. nap, innentől kezdve lehet felmondani a hiteleket, és más hitelek után érdeklődni, majd további 60 nap áll rendelkezésre a hitel felmondására. 

Ha a fogyasztó kezdeményezi a forintosítás mellőzését, de nem felel meg a feltételeknek, akkor szerződése az elutasítás kézhezvételét követő napon módosul. Ha kezdeményezését elfogadja a pénzintézet, akkor a szerződés módosulásának napja az elbírálás után a módosult szerződés mellékleteinek kézhezvételét követő nap.

Szabó József felhívta a figyelmet arra is, hogy a fair bankokról szóló törvény korlátok közé szorítja a fix és változó kamatozású hitelek feltételeinek változtatását.A szerződés felmondásával kapcsolatban Szabó József elmondta, hogy összesen 90 nap áll rendelkezésre a fogyasztónak a teljes tartozás visszafizetésére, a hitelkiváltás pedig ingyenes, semmilyen költséget nem számolhat fel a bank, de ez csak a visszafizetendő régi hitelre vonatkozik. Az új hitelt nyújtó bank az üzleti feltételeiben megszabott díjakat felszámíthatja.

Szabó József kifejtette: célszerű akkor felmondani a szerződést, ha már írásos "ígérvény" van a kiváltó hitelre. Kitért arra is, hogy a felmondott hitel visszaállítására nincs jogszabályi kötelezettsége a banknak, de saját szabályai alapján dönthet így.

Az árfolyamgátas hiteleknél érdemes átgondolni, érdemes-e kiváltani, mert kiváltás esetén valószínűleg emelkedik a törlesztőrészlet.

A lakástakarékpénztárnál, ha lejár egy adott szerződés, akkor a kifizetés körülbelül 90 nap, ami gondot okozhat, ha figyelembe vesszük, hogy 90 napja van a fogyasztónak a felmondott hitel visszafizetésére. Ezért felmondás esetén érdemes – külön díj ellenében – gyorsított kifizetési eljárást kérni. A felmondásnál figyelni kell arra is, hogy az állami támogatás és kamatai elvesznek, ha 4 éven belüli szerződés – mondta el Szabó József. [cn-social-icon]

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM