FORINTOSÍTOTT HITELKIVÁLTÁS. CSAK ÓVATOSAN!

FORINTOSÍTOTT HITELKIVÁLTÁS. CSAK ÓVATOSAN!

FORINTOSÍTOTT HITELKIVÁLTÁS. CSAK ÓVATOSAN!

Az MNB óvatosságra inti a hitelkiváltókat címmel jelent meg egy cikk az InfoRádió oldalán. A cikk előtt azonban álljon itt egy devizakárosult gondolata.

[cn-social-icon]

10 évig használták a pénzemet, sőt teljes egészében eltüntették az összes befizetésemet! Mintha nem is lett volna! És most kezdjem előlről egy teljesen új, magasabb összegű hitellel! Hát azért álljon már meg a menet, a pofátlanság teteje! A kormány és a bankok, kúria jóváhagyásával történt legnagyobb méretű UZSORA!!!! BOTRÁNY A KÖBÖN!!!!

 Jöjjön a cikk

loading...

A hitelkiváltással csökkenhet a korábbi devizahiteles ügyfelek törlesztőrészlete, de a döntésnél nagyon körültekintően kell eljárni, mert bár a forintosítással megszűnt az árfolyamkockázat, a kamatkockázat továbbra is fennáll – mondta Szabó József, az MNB Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központjának igazgatója szerdán Budapesten sajtóbeszélgetésen.
 
Szabó József kifejtette: az MNB hitel- és lízingválasztó alkalmazásának adatai alapján megbecsülték az átlagos kamatszinteket, ez alapján a lakáscélú hitelek átlagos referencia thm-je (teljes hiteldíj mutatója) 7,09 százalék, az átlagos minimum kamat 5,80 százalék, a maximum pedig 6,55 százalék. A szabadfelhasználású jelzáloghitelek esetén a referencia thm 8,50 százalék, az átlagos minimum kamat 6,43, a maximum kamat pedig 7,87 százalék. 

Az igazgató kiemelte: mostanra a többség már megkapta az elszámolási értesítőt, sokaknak csökkent a tőketartozásuk és törlesztőrészletük, és vannak lehetőségek a törlesztőrészletek további csökkentésére. Hozzátette: a bankok erőteljes kampányba kezdtek a fizetőképes ügyfelek megszerzése érdekében, a fogyasztóknak pedig érdemes jól átgondolni, és alaposan utánaszámolni a hitelkiváltásnak.

A stabilitási jelentés adatait felidézve elmondta, hogy a devizahitelesek 14 százaléka nem váltaná át devizahitelét fix törlesztésű forinthitelre, az átváltani szándékozók pedig az eredetivel megegyező vagy alacsonyabb törlesztőrészlet reményében váltanak.

FONTOS! Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy a Facebook oldalunkra meghívod az ismerőseidet, illetve ide kattintva feliratkozol a hírlevelünkre is. Nemzeti Civil Kontroll.

Az igazgató elmondta: akkor érdemes élni a hitelkiváltással, ha az ügyfél azonos futamidővel, de alacsonyabb kamattal számolhat, vagy ha bár a törlesztőrészlet magasabb lesz, de a futamidő rövidebb lesz, így gyorsabban megszabadulhat hitelétől.

Szabó József elmondta: a döntésnél érdemes mérlegelni a megtakarítható összeget, az új törlesztőrészlet nagyságát, a futamidő változását, a kamatszintet, emellett pedig a thm-et is. Az új szerződés feltételeit is meg kell nézni, valamint azt, hogy milyen egyéb költségek változhatnak egy-egy hitelnél – tette hozzá.

loading...

A szerződés módosulásának határidejével kapcsolatban az igazgató kifejtette: ha az ügyfél nem kezdeményezi a forintosítás mellőzését, a módosulás napja a kézhezvételt követő 31. nap, innentől kezdve lehet felmondani a hiteleket, és más hitelek után érdeklődni, majd további 60 nap áll rendelkezésre a hitel felmondására. 

Ha a fogyasztó kezdeményezi a forintosítás mellőzését, de nem felel meg a feltételeknek, akkor szerződése az elutasítás kézhezvételét követő napon módosul. Ha kezdeményezését elfogadja a pénzintézet, akkor a szerződés módosulásának napja az elbírálás után a módosult szerződés mellékleteinek kézhezvételét követő nap.

Szabó József felhívta a figyelmet arra is, hogy a fair bankokról szóló törvény korlátok közé szorítja a fix és változó kamatozású hitelek feltételeinek változtatását.A szerződés felmondásával kapcsolatban Szabó József elmondta, hogy összesen 90 nap áll rendelkezésre a fogyasztónak a teljes tartozás visszafizetésére, a hitelkiváltás pedig ingyenes, semmilyen költséget nem számolhat fel a bank, de ez csak a visszafizetendő régi hitelre vonatkozik. Az új hitelt nyújtó bank az üzleti feltételeiben megszabott díjakat felszámíthatja.

Szabó József kifejtette: célszerű akkor felmondani a szerződést, ha már írásos "ígérvény" van a kiváltó hitelre. Kitért arra is, hogy a felmondott hitel visszaállítására nincs jogszabályi kötelezettsége a banknak, de saját szabályai alapján dönthet így.

Az árfolyamgátas hiteleknél érdemes átgondolni, érdemes-e kiváltani, mert kiváltás esetén valószínűleg emelkedik a törlesztőrészlet.

A lakástakarékpénztárnál, ha lejár egy adott szerződés, akkor a kifizetés körülbelül 90 nap, ami gondot okozhat, ha figyelembe vesszük, hogy 90 napja van a fogyasztónak a felmondott hitel visszafizetésére. Ezért felmondás esetén érdemes – külön díj ellenében – gyorsított kifizetési eljárást kérni. A felmondásnál figyelni kell arra is, hogy az állami támogatás és kamatai elvesznek, ha 4 éven belüli szerződés – mondta el Szabó József. [cn-social-icon]

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
A BANKSZÖVETSÉG - AVAGY A SKORPIÓ DOROMBOLÁSA.
A BANKSZÖVETSÉG – AVAGY A SKORPIÓ DOROMBOLÁSA

A BANKSZÖVETSÉG - AVAGY A SKORPIÓ DOROMBOLÁSA Szerencsétlen országunk áldozatai és Bach huszárai I. Közelmúltban tette közzé a Somogyi Hírlap...

AZ ÚTZÁR + FOTÓK!
AZ ÚTZÁR + FOTÓK!

AZ ÚTZÁR Tisztelt Nemzeti Civil Kontroll! Gyere ki az utcára, hogy ne kerülj utcára! – 4 órás útzár. Mert megmondtuk,...

Close