FIZETTESD KI MUNKAHELYEDDEL A LAKÁSHITELED!

FIZETTESD KI MUNKAHELYEDDEL A LAKÁSHITELED!

FIZETTESD KI MUNKAHELYEDDEL A LAKÁSHITELED!

"Fontos, hogy bűnösöket és felelősöket ne keressünk. A csalásra és átverésre épített virtuális „pénzrendszer” működjön tovább. Mindenáron!"

Budapest – Pár napja a munkáltatók is menthetik lakáshiteles dolgozóikat. Változtak az adózási jogszabályok, így már adó- és járulékmentesen járulhatnak hozzá a cégek munkavállalóik lakáskölcsönének törlesztéséhez.

Ezzel pedig havi súlyos tízezreket nyerhetnek a dolgozók, függetlenül attól, hogy devizában vagy forintban adósodtak el.

A támogatás legegyszerűbb formája, hogy azt a béren kívüli juttatásokból, vagyis a cafeteria terhére biztosítja a munkahely.


Ez úgy működik, mint az egyes utalványok, illetve pénztári befizetések rendszere. Csakhogy míg utóbbiak többsége után adót kell fizetni – s ez legtöbbször a dolgozó cafeteriakeretét terheli –, a törlesztésre fordított pénzen nincs teher. Vagyis így több pénzt használhat fel a kedvezményezett. Úgy tapasztaltuk a legtöbb munkahely vagy nem értesült a lehetőségről, vagy újabb szabályokat vár, pedig már ismertek a részletek.

– Már alkalmazható az adómentes juttatásfajta – hívta fel a Blikk figyelmét a gazdasági tárca.
A dolgozók jelentős része nem kap cafeteriát, de az ő számukra is van megoldás. A cég béren felüli juttatásként segítheti a törlesztést, szintén adómentesen. De ha valakinek a főnöke nem szívesen nyúl a zsebébe, és nem akar pluszpénzt adni, akkor sincs veszve minden. Ez esetben például lehetne ideiglenesen kérni a fizetés csökkentését – persze azzal a feltétellel, hogy a bér az arra rakódó járulékokkal és adókkal együtt megy a banknak törlesztésre. Az óriási közterhek miatt a különbség nem elenyésző. Ha valaki bruttó 20 ezer forintot enged a fizetéséből, az a nettóját – adókedvezmény nélkül – csak alig 13 ezer forinttal csökkenti. Viszont a munkaadó nemcsak a teljes 20 ezer forintot tudja átutalni a törlesztésre, hanem még azokat a terheket is, amelyeket neki kellene kifizetnie a munkabér után. Így összességében 25 700 forinttal tud segíteni, vagyis az alkalmazott több mint 12 ezer forinttal jár jobban, míg neki egy fillérrel sem nő a fizetnivalója.


– Javaslom, hogy vállalják át dolgozóik törlesztésének egy részét a cégek, mert nagy segítség az adómentes támogatás – mondta a Blikknek Vadász Iván adószakértő.

A támogatás nem korlátlan. Megkötés: az otthon vételárának vagy építési költségének csak 30 százalékáig folyósítható öt év alatt, s nem haladhatja meg az ötmillió forintot, illetve az ingatlan sem lehet túl nagy. Egy négytagú család esetében például legfeljebb négyszobás lehet az otthon.

Blikk-információ

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM