FELVÁSÁROLNÁ ERDÉLYT A MAGYAR ÁLLAM?

FELVÁSÁROLNÁ ERDÉLYT A MAGYAR ÁLLAM?

A bukaresti magyar nagykövetség mezőgazdasági attaséja egy interjúban azt állította, a magyar állam földvásárlásokra készül Erdélyben. A Külügyminisztérium tagad.

(A hír valóságtartalmát nem tudjuk sem megerősíteni, sem pedig cáfolni. szerk.)

Szabó József Andor a Krónikának adott interjújában elmondta, létezik egy olyan program, amelynek „az a lényege, hogy ha valaki a földjét el szeretné adni, akkor egy olyan szerződést köthet a magyar állammal, melynek értelmében életjáradékot kap, ráadásul a terület is a tulajdonában marad élete végéig”. A hírről a Népszabadság számolt be, amely a Külügyminisztériumot is megkereste ezzel kapcsolatosan, a szóvivő azonban cáfol, ráadásul azt is tagadja, hogy lett volna ilyen interjú.

loading...


Mihez kezd a magyar állam a földdel?

Ha volt interjú, ha nem, a mezőgazdasági attasé azt is elmondta, hogy mit csinálna az állam a megvásárolt földterülettel.

„Persze felmerül a kérdés, hogy mihez kezd a magyar állam egy olyan földdarabbal, ami teszem azt egy kis székely falu határában található? Nos egy olyan fiatalnak adhatja oda, akinek nincs földje, de szeretne gazdálkodni.”

Szabó állítólag azt is elmondta, hogy a magyar állam az erdőségek és az ásványvízforrások magyar kézben tartását is támogatja, mert „nem megengedett, hogy egy olyan híres ásványvíz, mint például a bibarcfalvi, akkor jusson csődbe, amikor Európa-szerte a borvizek a reneszánszukat élik”.

Arra a kérdésre, hogy mire számítanak a román fél részéről, az attasé azt válaszolta, nem tartanak diplomáciai csatározásoktól, „ugyanis az uniós alapelvek egyértelműen támogatják a szabad tőkeáramlást, a szabad lakhely- és munkahelyválasztást. Ezt mindkét ország, Románia is, Magyarország is elfogadta, meghozta a maga földtörvényét” – véli Szabó.

Tagadják az interjút

A lap megkereste a bukaresti nagykövetség mezőgazdasági attaséját, hogy további részleteket kérjen az esetleges földvásárlásról, de Szabó József Andor azt mondta, nem nyilatkozhat és a nagykövethez irányította a Népszabadság munkatársát.

loading...


Zákonyi Botond pedig csak annyit mondott, nem kommentálja a cikket, többek között azért sem, mert a mezőgazdasági attasé nem is adott interjút a Krónikának. Pedig ezen a linken olvasható valami hasonló, de a nagykövetség már helyreigazítást kért.

Az interjút jegyző Szucher Ervin azonban kitart amellett, hogy volt interjú, a lapnak le is játszott egy felvételt, amin a beszélgetés egyik részlete hallható.

Egy neve elhallgatását kérő, befolyásos erdélyi politikus pedig arról beszélt, folyamatosak az egyeztetések a magyarországi és az erdélyi politikusok között a földek és az erdőségek magyar kézben tartásáról, de erről nem kell nyíltan beszélni. „Egy ilyen nyilatkozat után szó sem lehet semmiféle állami földvásárlásról” – magyarázta a politikus.

Forrás: Hír24

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
FIZETTESD KI MUNKAHELYEDDEL A LAKÁSHITELED!
FIZETTESD KI MUNKAHELYEDDEL A LAKÁSHITELED!

FIZETTESD KI MUNKAHELYEDDEL A LAKÁSHITELED! "Fontos, hogy bűnösöket és felelősöket ne keressünk. A csalásra és átverésre épített virtuális „pénzrendszer” működjön...

A FACEBOOK HALOTT?
A FACEBOOK HALOTT?

A részvények 2013-ban jól teljesítettek, de egy napokban megjelent tanulmány szerint, a Facebook a végét járja. Nem azért amiért gondolnád....

Close