Fizetnek a bankok a jelzáloghiteles lakástulajdonosoknak


USA: fizetnek a bankok a jelzáloghiteles lakástulajdonosoknak

Az Egyesült Államok legnagyobb bankjai közül tíz vállalta, hogy 8,5 milliárd dollárt fizet azért, hogy lerendezzék a vizsgálatot, amelyet az amerikai hatóságok inditottak a jelzáloggal terhelt lakások hitelezők általi visszaszerzése ügyében – jelenti a BBC.

A bankok és a jelzáloghitelt nyújtók között szerepel a Bank of America, a Citigroup és a JPMorgan Chase, amelyek 3,3 milliárd dollárt közvetlenül fizetnek a jogosult lakástulajdonosoknak – közölték az illetékes amerikai hatóságok. A hitelező bankok ezenkívül 5,2 milliárd dollárt fizetnek a nyújtott kölcsönök módositásáért, illetve elengedéséért. A vizsgálat még 2011-ben kezdődött el, annak megállapítására, vajon a kölcsönt felvevők – a jelzálogos adósok –  törvényellenesen vesztették-e el a lakásaikat. A vizsgálatot folytató két hatóság, az Office of the Comptroller of the Currency (OCC) és az amerikai központi bank, a Federal Reserve volt.
A BBC emlékeztetett arra, hogy az amerikai jelzálogpiac virágzott a múlt évtized közepén, a bankok óriási profitokra tettek szert lakáskölcsönök megvásárlásával és azokat bonyolult termékekké történő átalakitásával. Ám 2008-ban a lakásépítési buborék kipukkant, számos lakás értéktelenné vált, a kölcsönök és azok derivatvái pedig "mérgezővé". Az OCC most közölte, hogy készpénzbeni kártalanításban részesül több mint 3,8 millió hitelfelvevő, akiknek otthonát 2009-ben és 2010-ben a kitűzött határidő alatti nem teljesités miatt árverési eljárásnak vetették alá. Ám a lakástulajdonosok egyik érdekvédelmi csoportja úgy becsüli, hogy mindössze 400 ezer lakástulajdonos lesz jogosult kártalanitásra az egyezség keretében. "Ez pedig felháborító" – jelentette ki Bruce Marks, a Neighborhood Assistance Corporation of America – egy, a lakástulajdonosok érdekeit képviselő csoport – vezetője a BBC-nek. "A bankok odébb akarnak állni. A szabályozó hatóságok odébb akarnak állni. A lakástulajdonosokat pedig az út mentén hagyják áldozatként" – fogalmazott.

Forrás: VILÁGGAZDASÁG Network
 
VISSZATEKINTÉS: 2012.május
 
Öt éve nem voltak ilyen nyereségesek az amerikai bankok
 
Öt éve nem volt olyan nagy az amerikai bankszektor nyeresége, mint idén az első negyedévben – tette közzé csütörtökön a Szövetségi Betétbiztosító Társaság (FDIC) negyedéves banki jelentésében. Az amerikai bankok 35,3 milliárd dollár nettó nyereséget értek el az év első három hónapjában, kétharmaduk eredményessége javult. 
 
2007 második negyedévében ért el legutóbb a mostaninál nagyobb nyereséget az amerikai bankszektor, és 6,6 milliárd dollárral haladja meg a most közzétett 35,3 milliárd dolláros eredmény az egy évvel korábbit. A hitel- és lízingállomány azonban 56 milliárd dollárral csökkent a negyedév során, ami az előző három negyedév folyamatos növekedéséhez képest "csalódást keltett" Martin Gruenberg, az FDIC elnöke szerint. 
 
A bankok bevétele 2011 eleje óta most nőtt második alkalommal, az egy évvel korábbihoz képest a nettó működési bevételekben 5 milliárd dolláros emelkedés volt tapasztalható. Az eredmény növekedéséhez ezúttal is nagyban hozzájárult az alacsonyabb hitelezési céltartalék-képzés. Ugyancsak javulás figyelhető meg a "problémás bankok" számát illetően, hisz 2012 első negyedévében 813-ról 772-re csökkent ezek száma. Összesített eszközállományuk a korábbi 319 milliárd dollárral szemben 292 milliárd dollár, vagyis döntően egymilliárd dollár alatti mérlegfőösszeggel rendelkező bankokról van szó. 

A helyet javulását jelzi a bankcsődök számának csökkenése is. 2007-ben még csak 3, 2008-ban 25, 2009-ben 140, 2010-ben 157, 2011-ben 92 bankcsőd történt Amerikában, idén pedig 24 ilyen eset történt eddig az USA-ban. A bankok nagy része viszonylag kicsi (1 milliárd dollár alatti) eszközállománnyal rendelkezik, ennek minősége általában a kereskedelmi ingatlanhitelek bedőlése miatt romlik meg, a fizetésképtelenség szélére vagy egyenesen csődbe sodorva a bankot. Áprilisban az FDIC elnöke úgy nyilatkozott, várakozásaik szerint idén 50-60 bank mehet csődbe az USA-ban. 

 
FORRÁS: Portfolio.hu
 
Orbán: Senki nem kerül utcára…Orbán: biztosan ülünk a lovon…Orbán: Nem lesz kilakoltatás…
 
FORRÁS: MAGYARORSZÁG, A 2010-ES VÁLASZTÁSOK ELŐTT, ÉS KÖZVETLENÜL AZOK UTÁN….
 
TOVÁBB  >>>

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM