FIGYELEM! A devizahitelesek spekuláció miatt perelhetnék a bankokat+HANGFELVÉTEL!

Lóránt Károly Közgazdász-a devizahitelesek spekuláció miatt perelhetnék a bankokat

A devizaalapú hitelező bankok Európa-szerte carry trade néven ismert spekulációt folytattak, s annak kockázatait ügyfeleikre hárították – fejtette ki Lóránt Károly közgazdász a Kossuth Rádiónak. A szakember szerint a több országból kikerülő devizaadósok eséllyel fordulhatnának az Európai Bírósághoz.Lóránt Károly megjegyezte: semmi nem indokolja, hogy a jelenlegi alacsony infláció mellett azt jóval meghaladó 10 százalékos kamatot alkalmazzanak a hitelek forintosítását követően. "Itt tehát speciális megoldást kell kitalálni" – fejtette ki a szakértő. A közgazdász hangsúlyozta, azt is meg kell vizsgálni, hogyan is festett a devizaalapú hitelezés a bankok oldaláról. Ez a kölcsönművelet Lóránt Károly szerint egy carry trade néven ismert spekuláció volt, amit kamatkereskedelemnek lehetne fordítani. Lényege, hogy egy bank alacsony kamatozású devizában hitelt vesz föl, majd azt magas kamatozású devizában továbbkölcsönzi, és vállalja az árfolyamváltozásokból eredő kockázatot. Ilyenfajta spekuláció lehetőségét magyar brókercégek is ajánlják magyar állampolgároknak. A főleg osztrák tulajdonú bankoknak, szerte Kelet-Európában, ebben a carry trade ügyletben az volt a nagy üzlet, hogy a kockázatokat a hitelfelvevőkre hárították. HANGFELVÉTEL:

loading..."Ez nem csak magyar ügy"

Lóránt Károly szerint európai szinten kellene fellépni az ilyen banki spekuláció ellen és megváltoztatni a feltételeket. Ez azt jelentené, hogy meg kellene győződni róla, mekkora volt annak a banknak a haszna, amely kölcsönvette a svájci frankot és kikölcsönözte magasabb kamatra, miközben gyengült a forint. A profitot pedig 1 százalékban kellene meghatározni, és nem engedni, hogy az korlátlan legyen, ahogyan az elmúlt években történt – mondta a közgazdász.
A szakember hangsúlyozta, a nemzetközi szintű fellépésnek esélyt ad, hogy kontinensszerte rendkívül erős a bankellenes hangulat. „El tudom képzelni, hogy ha a devizaadósok Európában összefognak, és elviszik ezt a kérdést az európai bíróságig, akkor igenis van rá esély, hogy nyerjenek. Muszáj föllépni az érdekek védelmében, ez nem csak magyar ügy” – állapította meg a 180 percben Lóránt Károly közgazdász.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Semmisség esetén egy összegben kell visszafizetni a “deviza-hitelek” fennmaradó részeit?

Feltétlenül nézd meg-Dr. Damm Andrea a semmis szerződésekről+iratminták!

 

Forrás: hirado.hu

loading...
Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
Inkasszó
Jó ha tudod – Inkasszó

Az inkasszó olyan átutalás, amit nem a számla tulajdonosa, hanem a kedvezményezett kezdeményez.  Pénzkövetelés behajtása az adós bankszámláján lévő összegből,...

Dr.Damm Andrea-Semmisség esetén egy összegben kell visszafizetni a "deviza-hitelek" fennmaradó részeit?
Semmisség esetén egy összegben kell visszafizetni a “deviza-hitelek” fennmaradó részeit?

[cn-social-icon] FONTOS! Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy...

Close