EZT A 7 DOLGOT KEVÉS “DEVIZAHITELES” TUDJA

EZT A 7 DOLGOT KEVÉS "DEVIZAHITELES" TUDJA.

EZT A 7 DOLGOT KEVÉS "DEVIZAHITELES" TUDJA

 

A devizahiteles mentőcsomaggal kapcsolatban összegyüjtöttünk hét olyan kérdést, amit csak kevesen tudnak, mégis, sokak számára nagyon fontos. Te tudod például, hogy mikor kapsz pénzt?

A devizahiteles törvények az elszámolással kapcsolatban szinte mindenre kiterjednek, viszont a lényeget nehéz kihámozni a száz oldalnál is hosszabb jogi szövegekből. Röviden, tömören összefoglaltuk a hét legfontosabb tudnivalót.

Ekkor kapják meg az elszámolást

loading...


A devizahiteles perek még tartanak, de a kormánytagok megszólalásaiból arra következtethetünk, hogy a bankok többsége alulmarad a tárgyalásokon, így el kell majd számolnia az ügyfelei felé. A legtöbben így várhatóan 2015. február második felében, 14. és 28. között kapja meg az elszámoltást.

Ezek a devizahitelesek teendői

Az ügyelek teendői függnek attól, hogy milyen kapcsolatban vannak a bankkal jelenleg:
Még élő szerződés esetén nincsen teendő, a banknak automatikusan meg kell küldenie az elszámolást.
A 2009. július 26. után megszűnt szerződések esetén a hitelező fele jelezni kell, ha megváltozott a lakcímünk. Ha átutalásként kérjük a pénzt, akkor a bankszámlaszámunkat is tudatni kell a bankkal, amennyiben az megváltozott. Lényeges, hogy ez utóbbi a végtörlesztőkre, és a kedvezményes végtörlesztőkre is vonatkozik.

Ettől függ, hogy mennyit kapunk vissza

loading...

Alapvetően öt dologtól függ a visszatérítés mértéke:

  1. Árfolyamrés mérete (mekkora volt az eltérés az MNB középárfolyamához lépest)
  2. Kamatemelés mértéke és időpontja
  3. Hitelfelvétel időpontja
  4. Futamidő
  5. Felvett összeg

Ennyi jár vissza egy átlagos devizahitelesnek

Számításaink szerint a lakáscélú devizahitelesek a jegybanki statisztikák alapján nagyjából kétmillió forintot kaphatnak vissza, de ez sok mindentől függ (lásd előző pontunkat). Az autóhitelesek akár 60 százalékát is visszakaphatják az eredetileg felvett összegnek a jegybanki kamatstatisztikák alapján.

Ki fogja ellenőrizni, hogy helyesen számolt a bank?

Ha az ügyfelek nem értenek egyet az elszámolással, akkor a bankjuknál kell jelezni a problémát. Amennyiben ezek után is fennáll a probléma, a Magyar Nemzeti Bankhoz (MNB) fordulhatnak az adósok, felügyeleti szervként ők ellenőrzik az elszámolás helyességét.

Mikor és hogyan forintosítják a devizahiteleket?


Részleteket még nem tudunk, viszont körvonalazódni látszik a devizahitelek forintosítása. Nagy Márton, az MNB ügyvezető igazgatója szerint a forintosítás piaci alapon történhet, igaz az átváltás árfolyamáról még nincs tudomásunk. Azt viszont már tudhatjuk, hogy az átváltások jövő év elején történhetnek meg, erre is a jegybankár tett utalást a napokban.

Mikor zárulnak le a bankok devizahiteles perei?

Erre nehéz választ adni, mindenesetre azt elmondhatjuk, hogy a bíróságoknak gyorsított eljárásban kell tárgyalniuk az eseteket. Ebből következik az, hogy a maximális határidőket betartva már idén lezárulhat az összes jogorvoslati eljárás. – Pénzcentrum

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
ÁDER ALÁÍRTA AZ ELSZÁMOLÁSI TÖRVÉNYT.
ÁDER ALÁÍRTA AZ ELSZÁMOLÁSI TÖRVÉNYT

ÁDER ALÁÍRTA AZ ELSZÁMOLÁSI TÖRVÉNYT   A hírt nem kommentáljuk, az MTI közleményét változtatás nélkül közöljük. Áder János köztársasági elnök...

GULYÁS SZERINT CSÖKKENNEK MAJD A "DEVIZAHITELESEK" TERHEI.
GULYÁS SZERINT CSÖKKENNEK MAJD A “DEVIZAHITELESEK” TERHEI

GULYÁS SZERINT CSÖKKENNEK MAJD A "DEVIZAHITELESEK" TERHEI   Gulyás szerint: Érezhetően csökkennek majd a devizahitelesek terhei Jövő év tavaszától érezhetően...

Close