EU.KÖTELEZETTSÉGSZEGÉSI ELJÁRÁS A DEVIZAHITELEK MIATT

EU.KÖTELEZETTSÉGSZEGÉSI ELJÁRÁS A DEVIZAHITELEK MIATT.

EU.KÖTELEZETTSÉGSZEGÉSI ELJÁRÁS A DEVIZAHITELEK MIATT

[good_old_share]

Az Európai Unió védi a bankokat. Közbelépett a szomszédban.

 

A "deviza"-károsultak abban reménykednek, ha egy EU-tag ország kormánya a bankokkal tárgyal, azokat védi és segíti saját állampolgárai helyett, akkor majd az Európai Unió bírósága a polgárok segítségére siet és rendet tesz az EU-s polgárok érdekében. Hát…lássuk…. (Videó alább)

loading...
Kötelezettségszegési eljárást indít az Európai Bizottság (EB) Horvátország ellen a svájci frank alapú hitelek eurósítása miatt – közölte az N1 horvát hírcsatorna pénteken.

Az EB szerint azzal, hogy Horvátország euróra váltotta a svájci frank alapú hiteleket, és annak költségeit a bakokra hárította, megszegte a befektetésekről szóló uniós törvényeket és bilaterális szerződéseket.  Venessa Mock, a bizottság pénzügyi szolgáltatásokért és tőkepiacokért felelős szóvivője a csatornának elmondta, hogy az EB még június 16-án levélben, hivatalosan is értesítette Horvátországot az eljárásról.

A szóvivő szerint érthető, hogy a horvát kormány megpróbálja megvédeni a hiteleseket, akiknek az árfolyamváltozás jelentős terhet jelent, ezt az EB is támogatja. Ugyanakkor hozzátette: a horvát parlament olyan törvényt fogadott el, amely lehetővé tette minden hitelfelvevő számára (kivéve a jogi személyeket), hogy a svájci frank alapú hiteleik euróra váltását az aktuális piaci árfolyamon tegyék meg, azzal a kamattal, amely a hitelfelvétel időpontjában volt érvényes. Ennek a költségeit pedig majdnem teljes egészében a hitelintézeteknek kellett állniuk, ez pedig túlhalad azon a legitim célon, hogy megvédjük a szegényeket és elkerüljük a hitelválságot – hangsúlyozta Mock.

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.civilkontroll.com/newsletter/
Szerinte a törvény visszaható hatálya veszélyezteti a jogbiztonság elvét, és egyúttal aláássa a befektetők bizalmát is. Kiemelte, hogy a bizottság szerint fontos egyensúlyt teremteni a fogyasztók érdekei, valamint a tőkepiac egységének megőrzése és a annak jogi keretei között. "Reméljük Horvátország megtalálja az arányos megoldást. Ez mindenki érdeke, a fogyasztóké és befektetőké is" – húzta alá.

A bankok nem hagyják ezt

loading...

A horvát parlament tavaly januárban szavazta meg a kormány javaslatát, amelynek értelmében egy évre 6,39 kuna/svájci frank árfolyamon rögzítik a frankban felvett hitelek törlesztési árfolyamát. A svájci frank alapú hitelek eurósításáról szóló törvény szeptemberben fogadták el a képviselők. A hitelintézeteknek három hónapjuk volt arra, hogy átváltsák a kölcsönöket, a költségeket pedig saját maguknak kellett állniuk, amit adókedvezmény formájában leírhattak.
A Horvátországban működő legnagyobb külföldi bankok az Erste Group Bank AG, a UniCredit SpA, az OAO Sberbank, továbbá a Raiffeisen Bank International AG és a Hypo Group Alpe Adria AG ezt követően bejelentették, hogy perelni fogják a horvát államot, mert megszegte az uniós törvényeket.

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
PÓKA LÁSZLÓ-LEVÉL A RENDŐRSÉGNEK.
PÓKA LÁSZLÓ-LEVÉL A RENDŐRSÉGNEK

PÓKA LÁSZLÓ-LEVÉL A RENDŐRSÉGNEK [good_old_share] Tisztelt Nemzeti Civil Kontroll!   Meghívtak kihallgatásra egy újabb garázdaság ügyében.   Ebben semmi különös...

2016. DEVIZAHITELES FÓRUM (TELJES)!
2016. DEVIZAHITELES FÓRUM (TELJES)!

2016. DEVIZAHITELES FÓRUM (TELJES) [good_old_share] 2016 a változás éve! „Felkészülés a végjátékra” című előadás előadói: Hámori Gábor. dr. Damm Andrea....

Close