ELINDULT A DEVIZAHITELES KERESET A STRASBOURGI BÍRÓSÁGHOZ

ELINDULT A DEVIZAHITELES KERESET A STRASBOURGI BÍRÓSÁGHOZ.

ELINDULT A DEVIZAHITELES KERESET A STRASBOURGI BÍRÓSÁGHOZ

SAJTÓKÖZLEMÉNY – Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület

Elindult az első devizahiteles kereset strasbourgi bírósághoz. Az Alkotmánybíróság több hónapja szándékosan nem tűzi napirendjére a devizahitelesek alkotmányjogi panaszait. Az Alkotmánybíróság ezzel megsérti a devizahitelesek emberi jogait.

Az Emberi Jogok Európai Egyezményének 6. cikke védi a devizahitelesek emberi jogait arra vonatkozóan, hogy az elindított kereseteikről a bíróságok ésszerű időn belül döntsenek. Az egyezmény alapján az Alkotmánybíróságnak kötelessége lenne a devizahitelesek panaszait napirendre venni és azokról döntést hozni.Tekintettel arra, hogy az Alkotmánybíróság ennek a kötelezettségének szándékosan nem tesz eleget, a devizahitelesek a strasbourgi bírósághoz fordulhatnak jogvédelemért.

Az első devizahiteles törvény (2014. évi XXXVIII. törvény) 16. §-a kötelezte a bíróságokat, arra, hogy felfüggesszék az összes folyamatban lévő devizahiteles pert 2014.12.31-ig. Ezt a törvényi rendelkezést a magyar bírói kar fenntartások nélkül végrehajtotta.

Tavaly szeptemberben közzétettünk egy alkotmányjogi panasz mintát, amivel a bírósági eljárások felfüggesztése ellen lehetett az Alkotmánybírósághoz panaszt benyújtani.

Álláspontunk szerint sérti a devizahitelesek emberi jogait az eljárások, törvény erejével kierőszakolt felfüggesztése. Egy jogállamban ugyanis a bíróságok kötelesek minden eljárást ésszerű időn belül tárgyalni és az adott keresetet eldönteni.

"Egyezmény az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről 6. cikk
1. Mindenkinek joga van arra, hogy ügyét a törvény által létrehozott független és pártatlan bíróság tisztességesen nyilvánosan és ésszerű időn belül tárgyalja, és hozzon határozatot polgári jogi jogai és kötelezettségei tárgyában,.."

A bírósági eljárások, törvény erejével kierőszakolt felfüggesztése miatt a folyamatban lévő pereket a bíróságok nem tudják  ésszerű időn belül tárgyalni és eldönteni. Ezzel pedig megsértik a devizahitelesek emberi jogait.

Azt javasoltuk minden devizahitelesnek, akit érintett az eljárások felfüggesztése, hogy töltse le a az  alkotmányjogi panasz mintát, és nyújtsa be azt az alkotmánybírósághoz.

A weboldalunk statisztikai adatai szerint a beadvány mintát 94-en letöltötték. Az Alkotmánybíróság adatai szerint azonban jelenleg csak egyetlen egy eljárás van folyamatban.A 2014. évi XL. törvény az eljárások felfüggesztését 2015.12.31-ig meghosszabbította. Tekintettel arra, hogy az eljárások felfüggesztésének első lépése 2014.12.31. napján lejárt, az Alkotmánybíróság döntése jelképessé vált. Az Alkotmánybíróság ugyanis most már hiába állapítja meg, hogy az eljárások felfüggesztése jogtalan volt, a devizahitelesek emberi jogainak a sérelme véglegessé vált. Ezt a törvénysértést csak súlyosbítja az eljárások felfüggesztésének meghosszabbítása. Ebben a helyzetben nincs értelme az Alkotmánybíróság döntésére várni, hanem azonnal pert lehet indítani a strasbourgi bíróságon.

A strasbourgi bírósághoz benyújtott angol nyelvű beadvány indoklását közzé fogjuk tenni. A strasbourgi bíróság eljárásáról ezen a weboldalon be fogunk számolni. – Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület

FONTOS! Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy a Facebook oldalunkra meghívod az ismerőseidet, illetve ide kattintva feliratkozol a hírlevelünkre is. Nemzeti Civil Kontroll.

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM