ELINDULT A DEVIZAHITELES KERESET A STRASBOURGI BÍRÓSÁGHOZ

ELINDULT A DEVIZAHITELES KERESET A STRASBOURGI BÍRÓSÁGHOZ.
loading...

ELINDULT A DEVIZAHITELES KERESET A STRASBOURGI BÍRÓSÁGHOZ

SAJTÓKÖZLEMÉNY – Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület

Elindult az első devizahiteles kereset strasbourgi bírósághoz. Az Alkotmánybíróság több hónapja szándékosan nem tűzi napirendjére a devizahitelesek alkotmányjogi panaszait. Az Alkotmánybíróság ezzel megsérti a devizahitelesek emberi jogait.

Az Emberi Jogok Európai Egyezményének 6. cikke védi a devizahitelesek emberi jogait arra vonatkozóan, hogy az elindított kereseteikről a bíróságok ésszerű időn belül döntsenek. Az egyezmény alapján az Alkotmánybíróságnak kötelessége lenne a devizahitelesek panaszait napirendre venni és azokról döntést hozni.Tekintettel arra, hogy az Alkotmánybíróság ennek a kötelezettségének szándékosan nem tesz eleget, a devizahitelesek a strasbourgi bírósághoz fordulhatnak jogvédelemért.

Az első devizahiteles törvény (2014. évi XXXVIII. törvény) 16. §-a kötelezte a bíróságokat, arra, hogy felfüggesszék az összes folyamatban lévő devizahiteles pert 2014.12.31-ig. Ezt a törvényi rendelkezést a magyar bírói kar fenntartások nélkül végrehajtotta.

loading...

Tavaly szeptemberben közzétettünk egy alkotmányjogi panasz mintát, amivel a bírósági eljárások felfüggesztése ellen lehetett az Alkotmánybírósághoz panaszt benyújtani.

Álláspontunk szerint sérti a devizahitelesek emberi jogait az eljárások, törvény erejével kierőszakolt felfüggesztése. Egy jogállamban ugyanis a bíróságok kötelesek minden eljárást ésszerű időn belül tárgyalni és az adott keresetet eldönteni.

"Egyezmény az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről 6. cikk
1. Mindenkinek joga van arra, hogy ügyét a törvény által létrehozott független és pártatlan bíróság tisztességesen nyilvánosan és ésszerű időn belül tárgyalja, és hozzon határozatot polgári jogi jogai és kötelezettségei tárgyában,.."

A bírósági eljárások, törvény erejével kierőszakolt felfüggesztése miatt a folyamatban lévő pereket a bíróságok nem tudják  ésszerű időn belül tárgyalni és eldönteni. Ezzel pedig megsértik a devizahitelesek emberi jogait.

Azt javasoltuk minden devizahitelesnek, akit érintett az eljárások felfüggesztése, hogy töltse le a az  alkotmányjogi panasz mintát, és nyújtsa be azt az alkotmánybírósághoz.

A weboldalunk statisztikai adatai szerint a beadvány mintát 94-en letöltötték. Az Alkotmánybíróság adatai szerint azonban jelenleg csak egyetlen egy eljárás van folyamatban.A 2014. évi XL. törvény az eljárások felfüggesztését 2015.12.31-ig meghosszabbította. Tekintettel arra, hogy az eljárások felfüggesztésének első lépése 2014.12.31. napján lejárt, az Alkotmánybíróság döntése jelképessé vált. Az Alkotmánybíróság ugyanis most már hiába állapítja meg, hogy az eljárások felfüggesztése jogtalan volt, a devizahitelesek emberi jogainak a sérelme véglegessé vált. Ezt a törvénysértést csak súlyosbítja az eljárások felfüggesztésének meghosszabbítása. Ebben a helyzetben nincs értelme az Alkotmánybíróság döntésére várni, hanem azonnal pert lehet indítani a strasbourgi bíróságon.

A strasbourgi bírósághoz benyújtott angol nyelvű beadvány indoklását közzé fogjuk tenni. A strasbourgi bíróság eljárásáról ezen a weboldalon be fogunk számolni. – Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület

FONTOS! Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy a Facebook oldalunkra meghívod az ismerőseidet, illetve ide kattintva feliratkozol a hírlevelünkre is. Nemzeti Civil Kontroll.

Read previous post:
A ROMÁN "DEVIZÁSOK" BEKEMÉNYÍTETTEK!
A ROMÁN “DEVIZÁSOK” BEKEMÉNYÍTETTEK

Tüntettek Romániában, olyat akarnak, (csak nem piaci árfolyamon!) amilyet a magyarok csináltak - írja az index. Csak jeleznénk a lakájmédia...

DEVIZAADÓSOK SZÖVETSÉGÉNEK FELHÍVÁSA.
DEVIZAADÓSOK SZÖVETSÉGÉNEK FELHÍVÁSA

Alakuljon parlamenti vizsgálóbizottság A 2015.01.23.-án megtartott devizahiteles fórum szervezői, szervezetei és résztvevői csatlakoztak a Devizaadósok Szövetsége felhívásához: A Devizaadósok Szövetsége...

Close