ELENGEDIK A LAKÁSHITELEKET

ELENGEDIK A LAKÁSHITELEKET. Izland még Matolcsy csomagjainál is durvább dolgokat talált ki a gazdaság élénkítésére.

Ezek megőrültek: elengedik a lakáshiteleket

Izland még Matolcsy csomagjainál is durvább dolgokat talált ki a gazdaság élénkítésére.

Az izlandi kormány bejelentette, reményeik szerint már májusban jelentkezhetnek a lakáshitelesek egy online felületen az adósság-elengedési programba. Ennek keretében csaknem 5 millió forintnak megfelelő összeget kínál fel minden állampolgárának az izlandi kormány. A kormány elgondolása szerint ugyanis ezzel lehet segíteni a gazdaság talpraállását a válságból.

A GDP tizede

A program nem kis volumenű: 1,25 milliárd dollárt, az izlandi gazdaság éves bruttó össztermékének majd tizedének felel meg az adósságcsökkenés értéke. 2008 óta az izlandi bankok sok adósságot egyszerűen elengedtek – a mostani program a banki „felejtés” értékének körülbelül a fele. Emellett lehetővé teszik, hogy az emberek magánnyugdíjpénztári megtakarításaikból adómentesen elő- vagy végtörlesszenek.

A bankok zsebére

És hogy vajon hogyan tervezi a kormány finanszírozni saját nagyvonalúságát? Mint a Bloomberg korábbi tudósításából kiderült, a bankok adójából. Még azoktól a bankoktól is bevasalja a kormány a pénzt, amelyek már csődöt mondtak.

Az infláció lett az árfolyamveszteség

A lépés mellett azért határozta el magát a kormány, mert brutálisan megugrott Izlandon az infláció a válság kezdete óta: két év alatt 37 százalékkal emelkedtek átlagosan a fogyasztói árak. S mivel a jelzáloghiteleket jellemzően az inflációhoz kötötték a bankok, a lakástulajdonosok hatalmas törlesztőrészlet-emelkedéssel találták szemközt magukat. Éppen, mint nálunk a svájci frank árfolyamának emelkedése miatt.

Hír24

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM