ELENGEDIK A LAKÁSHITELEKET

ELENGEDIK A LAKÁSHITELEKET. Izland még Matolcsy csomagjainál is durvább dolgokat talált ki a gazdaság élénkítésére.

Ezek megőrültek: elengedik a lakáshiteleket

Izland még Matolcsy csomagjainál is durvább dolgokat talált ki a gazdaság élénkítésére.

Az izlandi kormány bejelentette, reményeik szerint már májusban jelentkezhetnek a lakáshitelesek egy online felületen az adósság-elengedési programba. Ennek keretében csaknem 5 millió forintnak megfelelő összeget kínál fel minden állampolgárának az izlandi kormány. A kormány elgondolása szerint ugyanis ezzel lehet segíteni a gazdaság talpraállását a válságból.

loading...

A GDP tizede

A program nem kis volumenű: 1,25 milliárd dollárt, az izlandi gazdaság éves bruttó össztermékének majd tizedének felel meg az adósságcsökkenés értéke. 2008 óta az izlandi bankok sok adósságot egyszerűen elengedtek – a mostani program a banki „felejtés” értékének körülbelül a fele. Emellett lehetővé teszik, hogy az emberek magánnyugdíjpénztári megtakarításaikból adómentesen elő- vagy végtörlesszenek.

A bankok zsebére

És hogy vajon hogyan tervezi a kormány finanszírozni saját nagyvonalúságát? Mint a Bloomberg korábbi tudósításából kiderült, a bankok adójából. Még azoktól a bankoktól is bevasalja a kormány a pénzt, amelyek már csődöt mondtak.

Az infláció lett az árfolyamveszteség

A lépés mellett azért határozta el magát a kormány, mert brutálisan megugrott Izlandon az infláció a válság kezdete óta: két év alatt 37 százalékkal emelkedtek átlagosan a fogyasztói árak. S mivel a jelzáloghiteleket jellemzően az inflációhoz kötötték a bankok, a lakástulajdonosok hatalmas törlesztőrészlet-emelkedéssel találták szemközt magukat. Éppen, mint nálunk a svájci frank árfolyamának emelkedése miatt.

Hír24

loading...
Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
DR. LÉHMANN-A BANKOK FEKETE NAPJAI.
DR. LÉHMANN-A BANKOK FEKETE NAPJAI

Bankoknak fekete napjai, és egyebek   Hétfőn kézbesített három és kedden kézbesített egy darab nyert ügyemben hozott ítélet után -...

TÖRTÉNELMI FELELŐSSÉG.
TÖRTÉNELMI FELELŐSSÉG

A párt és a civil szervezet egy-egy társadalmi réteg, csoport érdekét szokta képviselni. Esetünkben a devizaalapú hitel miatti ellehetetlenülés más-más...

Close