DÜBÖRÖG A FORINTOSÍTÁS, AZ ADÓS KISEBB SZÍVROHAMOT KAPOTT

DÜBÖRÖG A FORINTOSÍTÁS, AZ ADÓS KISEBB SZÍVROHAMOT KAPOTT.

DÜBÖRÖG A FORINTOSÍTÁS, AZ ADÓS KISEBB SZÍVROHAMOT KAPOTT [cn-social-icon]

A forintosítás körül rengeteg kérdőjel van, például a dr. Léhmann Európai Bizottságnak írt panaszával kapcsolatban, melyre válaszul a Bizottság vizsgálatot is indít a „sajátos magyar forintosítással kapcsolatban”.

Valóban az uniós jog helytelen átültetése, vagy értelmezése állhat fenn – ezt válaszolta Léhmann Györgynek Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke nevében Veronica Manfredi, a brüsszeli Európai Bizottság jogérvényesülési és fogyasztópolitikai főigazgatóságának vezetője.

A levélben arról is tájékoztatták a magyar ügyvédet, hogy a panaszkezelési adatbázisba iktatták, és azt az Európai Bizottság értékelni fogja.

loading...

De ne felejtkezzünk meg arról sem, hogy Dr. Kriston István európajogi (pénzügyi) szakjogász a Magyar „deviza”-„hitelesek” védelme érdekében az Európai Bírósághoz fordult.

Beadványának tárgya: – Magyarország tagállamban a bankok megkerülve a tőkepiaci szabályokat kölcsön jogcímén tőzsdén kívüli deviza határidős tömeges – mintegy 1.000.000 db deviza alapú szerződési – ügyletet kötöttek a fogyasztókkal.

Lényegében a bankok kölcsönbe burkolva, kölcsön címén összetett pénzügyi eszközt tartalmazó pénzügyi terméket értékesítettek a fogyasztóknak.

Ezek még nyitott ügyek, így a szakemberek közül többen is azt állítják, hogy „ez a meccs még nincs lejátszva”loading...

Ettől függetlenül az országban már „dübörög” a forintosítás, melynek következményeként az adós kisebb szívrohamot kapott, mikor meglátta a bank levelét – írja a Pénzcentrum

A devizahiteles elszámolás szabályai szerint a bankok nem emelhetnek kamatot a forintosítás során. Egy olvasónk viszont az elszámolási értesítőjében kamatemeléssel szembesült. Lehet, hogy mégis megemelkedhet a kamatunk?

A napokban kaptunk egy olvasónktól levelet, amiben arra panaszkodik, hogy az elszámolási értesítője szerint az elszámolás során kamatemelést hajtott végre a bankja. Előfordulhat, hogy a hitelezőnk kamatot emeljen? A Pénzcentrum utánajárt, hogyan emelhetett kamatot a bank és, történt-e szabálysértés.

Magasabb lett az adós kamata

Az olvasónk devizahiteles elszámoló levelén egyértelműen látszik, hogy az ügyleti kamat szintje 5,35 százalékról 6,6 százalékra emelkedett. A forintosítás kamatszabályai szerint viszont ez nem lehetséges:

Kiindulópont: a jelenleg 1,84 százalékos 3 havi BUBOR-ra a devizahitel eredeti (pl. svájci frank bankközi kamatlábához képest számított) kamatfelárát kell a bankoknak felszámítaniuk az elszámolás után

Felső korlát: nem lehet magasabb a kamat sem a devizahitel eredeti, sem a mostani (pontosabban a tavaly július 19-ei) kamatszintjénél. A kamatfelár pedig maximum 4,5 (lakáshitelek), illetve 6,5 (szabad felhasználású hitelek) százalék alatt lehet

Alsó korlát: a kamatfelár nem lehet kevesebb, mint 1 százalék

A kamat nem lehet magasabb sem az eredeti, sem a jelenlegi szintnél, kivéve, ha a kamatfelár alacsonyabb lenne, mint 1 százalék

Mit mond erre az MNB?

Megkérdeztük Magyar Nemzeti Bankot (MNB), hogyan fordulhatott elő, hogy kamatot emelt a bank.

A forintosításról szóló törvény induló kamat meghatározására vonatkozó rendelkezései figyelembe veszik az esetlegesen felszámított kamat jellegű kezelési költséget is

– állt a jegybank válaszában. Az MNB a forintosítási törvényre hivatkozik, amiben a következő áll:

Az a költség, amely 2015. február 1. előtt érvényesen került a fogyasztói kölcsönszerződésben megállapításra, a szerződés része marad, azonban a törvény 11. § (5) bekezdése akként rendelkezik, hogy ha a szerződés százalékban meghatározott eredeti induló kezelési költséget is tartalmaz, a kamatfelárra vonatkozó, 4,5 százalékos, illetve 6,5 százalékos felső határt az eredeti induló kezelési költség százalékos mértékével csökkentve kell figyelembe venni.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

FONTOS! Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy a Facebook oldalunkra meghívod az ismerőseidet, illetve ide kattintva feliratkozol a hírlevelünkre is. Nemzeti Civil Kontroll.
Azokat a költségeket, amelyek százalékosan voltak meghatározva a forintosítás során gyakorlatilag a kamattal együtt kell kezelni 2015. február elseje óta.

Emiatt fordulhat elő, hogy az ügyleti kamat szintje megnő az elszámolás során, igaz, a rendszeres költségeknek és a kamatnak együtt már alacsonyabb, vagy azonos szinten kell lennie.

Az olvasónk esetében is ez történhetett, hiszen az elszámoló levélen látható, hogy a bank eltörölte a 1,9 százalékos kezelési költséget, viszont kisebb ügyleti kamat emelést hajtott végre.

Valószínű, hogy a pénzügyi intézmény törölte a szerződésből a kezelési költséget. Erre van jogi lehetősége, miután e szerződésmódosítás a fogyasztó számára nem kedvezőtlen. Ebben az esetben annak mértékét a kamatfelár felső korlátjánál már nem kellett figyelembe vennie

 – írta válaszában az MNB.

Az elszámoló többi részletét áttekintve egyébként látható, hogy az ügyfél törlesztőrészlete nagyjából 12 ezer forinttal csökkent, ami 11 százalékos esésnek felel meg.

Milyen lehetőségeink vannak?

Az elszámoló kézhezvétele után már láthatjuk, hogy mekkora törlesztőrészletet kell fizetnünk. Ha viszont nem vagyunk elégedettek a forintosított kölcsönnel, akkor a szerződés módosulása után (ami 31 nappal az értesítő kézhezvétele után van) 60 napunk van arra, hogy felmondjuk a szerződésünket és (hacsak egyben ki nem fizetjük) új, kiváltó hitelt vegyünk fel. Erre a felmondás után 90 napunk van.

Eddig már két bank is megjelent kifejezetten elszámolásban érintett hitelkiváltó konstrukcióval, de a bankok többsége eleve kínál ilyen kölcsönöket. Mielőtt végleg döntünk a hitelünk felmondásról, érdemes körülnéznünk, milyen lehetőségeink vannak, és az új szerződés megkötésének milyen költségei és feltételei vannak.

FONTOS! Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy a Facebook oldalunkra meghívod az ismerőseidet, illetve ide kattintva feliratkozol a hírlevelünkre is. Nemzeti Civil Kontroll. [cn-social-icon]

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
FORINTOSÍTÁS – PRO ÉS KONTRA.
FORINTOSÍTÁS – PRO ÉS KONTRA

FORINTOSÍTÁS – PRO ÉS KONTRA Engedjék meg, hogy az éjfél után hozzám érkezett levelet, valamint erre küldött válaszomat – fordított...

ELLENTMONDÁS HIÁNYA + RÓNA PÉTER LEVELE.
ELLENTMONDÁS HIÁNYA + RÓNA PÉTER LEVELE

ELLENTMONDÁS HIÁNYA + RÓNA PÉTER LEVELE Várhelyi Tamás‎: Devizahiteled van? Kezedben a megoldás Facebook bejegyzése [cn-social-icon] Kedveseim! Sokszor találkozunk azzal,...

Close