DR. DAMM ANDREA: BANKI ÖNBÍRÁSKODÁS AZ AUTÓKNAK A KIVONÁSA

DR. DAMM ANDREA: BANKI ÖNBÍRÁSKODÁS AZ AUTÓKNAK A KIVONÁSA.

Szakértő: önbíráskodás ezeknek az autóknak a kivonása

Lapinformációk szerint – valószínűleg – csak ősszel dönt a Kúria a devizahitelesek ügyében. A Magyar Nemzet úgy tudja, a legfőbb bírói fórum – állásfoglalásával – az Európai Bíróságra vár, amely április 30-án hoz ítéletet a Kásler-ügyben. A jogegységi tanács csak ezután egészíti ki a decemberi devizaügyi határozatot és a törvényalkotás lehetősége is ekkor nyílhat meg. A Kúria ugyanakkor nyáron ítélkezési szünet tart, így, ha addig nincs döntés, úgy több mint egy hónapot áll az ügy. A bankok azonban nem állnak le. Bár az év elején az elsőfokú bíróság két pénzintézet hitelszerződését is érvénytelennek mondta ki, a pénzintézetek továbbra is végrehajtással, vagy más szankcióval fenyegetik ügyfeleiket.

Damm Andrea jogász az M1 Ma reggel című műsorában azt mondta: a gépjárművek forgalomból való kivonása kifejezetten rosszhiszemű és jogellenes magatartás, mert nem szolgálja a szerződés végrehajtását. „Ezzel a másik féltől nem kényszeríthetek ki olyan teljesítést, amelyre egyébként nem köteles” – fogalmazott a jogász.  Az is fontos kérdés – tette hozzá – , hogy ezeket a szerződéseket semmissé nyilvánította a bíróság, a szó szerint ugyanilyen tartalmú blankettaszerződéseket korábban már jogerősen is a bíróság semmisnek nyilvánított.

loading...

Ha blankettaszerződésre mondja ki a bíróság, hogy annak feltételrendszere okán semmis, azt minden ügyfélre kellene alkalmazni, így nem kellene Európai Bíróságra, Kúriába, Alkotmánybíróságra várni – jelentette ki Damm Andrea. Elmondta: a blankettaszerződés az, amikor annak feltételrendszerét részletesen nem tárgyalja meg az ügyfél és a bank, hanem ezt, mint alapfeltételt tárja az adós elé a bank.


A törvény szerint még a szerződéskötés után is kötelező a felek együttműködése. És minthogy a forgalomból való kivonás a tulajdonjoggal való, alkotmányos rendelkezések megsértése, ez mindenképpen rosszhiszemű és az adósokat hátrányosabb helyzetbe hozó magatartás, hosszú távon a társadalomban nem kerül elfogadottságra, sőt, ezek önbíráskodó jellegű magatartások – fejtette ki a jogász.

A lízingcégnek sokkal több követelése van, mint ami a jogszabály és a szerződés szerint járna, vagyis „mást értelmeznek ezek az intézmények a saját szerződéseikről, mint a valós tartalma” – fogalmazott Damm Andrea hozzáfűzve: a behajtó szervezetek ebből sok pénzt keresnek.


loading...

Hirado.hu

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
"CIVILKORMÁNY" (CK) devizahiteles követelése Széles Gábor nagytőkéshez és a CÖF-höz.
“CIVILKORMÁNY” (CK) devizahiteles követelése Széles Gábor nagytőkéshez és a CÖF-höz

"CIVILKORMÁNY" (CK) devizahiteles követelése Széles Gábor nagytőkéshez és CÖF-jéhez (!) Tisztelt Széles Gábor Úr! Tisztelt CÖF! Tisztelt Alvó Devizahitelesek!   ...

CÖF:SZÜKSÉG VAN A KILAKOLTATÁSI MORATÓRIUM MEGHOSSZABBÍTÁSÁRA.
CÖF:SZÜKSÉG VAN A KILAKOLTATÁSI MORATÓRIUM MEGHOSSZABBÍTÁSÁRA

CÖF: Szükség van a kilakoltatási moratórium meghosszabbítására A Kúria őszre halasztotta a devizahitelekkel kapcsolatos jogegységi eljárást. A bíróságok már alkalmazzák...

Close