JÖN AZ ÚJ FORINT, LECSERÉLIK A PÉNZÜNKET ?

JÖN AZ ÚJ FORINT, LECSERÉLIK A PÉNZÜNKET ?

Jön az új forint, lecserélik a pénzünket?

Információnk szerint a Magyar Nemzeti Bank titokban már gyártatja az új formátumú és tervezésű forintot, amellyel a jelenlegi fizetőeszközünket teljesen lecserélik. Kerestük a MNB-t is, ahonnan cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. 

A kormányzat politikai okokból halogatja az új valuta bejelentését, mivel ezzel gyakorlatilag beismernék: a következő tíz évben biztosan nem vezetik be hazánkban a közös uniós fizetőeszközt. Úgy tudjuk, komoly biztonsági problémák léptek fel a bankjegyeknél.

Forrásunk szerint a Magyar Nemzeti Bank pénznyomdájában már nyomják az új bankókat, amellyel a jelenlegi forintot váltják fel. Forrásunk szerint az MNB többségi tulajdonában álló Pénzjegynyomdában nyomtatott új bankjegyekkel azonban biztonságtechnikai értelemben sincs minden rendben.


Mint ismert, a jelenleg is használatban lévő forintot 1997-től kezdve, fokozatosan vezették be a magyar piacon. A korábbinál lényegesen nehezebben hamisítható pénz több biztonsági elemet is tartalmaz a korábbihoz képest, méretük azonos, illetve új, egységes megjelenést kaptak. Úgy tudjuk, körülbelül 20 milliárd forintba fog fájni nekünk a csere.

Titkolózás

Információnk szerint az új pénz bevezetését a kormány már a választások előtt be akarta jelenteni, úgy tudjuk, ezt végül politikai okokból elhalasztották. Bár az utóbbi időben szinte semmit nem hallani az euró céldátumáról, a kampány finisében mégsem akarták beismerni, hogy gyakorlatilag letettek a közös európai fizetőeszköz bevezetéséről. Az új pénz rendszerbe állítása ugyanis egyértelmű utalás arra: várhatóan a következő tíz évben nem euróban kapjuk majd meg valamely nyugati bank leányfiókjában jó drágán fenntartott számlánkra az európai viszonylatban a sereghajtók közé tartozó bérünket.

Ezt erősíti meg Orbán Viktor tavaly novemberi nyilatkozata, amely szerint "addig nem szabad csatlakoznia egy uniós tagállamnak az eurózónához, amíg nem éri el az övezet központi országai egy főre eső GDP-jének legalább a 90 százalékát. (…) Amikor mi a csatlakozásról gondolkodunk, nem a következő évről beszélünk, hanem a következő évtizedről vagy két évtizedről vagy három évtizedről" – mondta akkor igen egyértelműen a miniszterelnök. Azóta viszont mély csönd van, a kormányzati kommunikációban szinte egyáltalán nem szerepel az euró, ami érthető is.

A hónap közepén a Porfolio.hu elemzésésben látott napvilágot, indokolt lehet az új, 50 ezres bankjegy bevezetése. A húsz ezres a jegybank 2001-ben azzal indokolta, hogy a forgalom igényli a jelenleginél magasabb címletű bankjegyet, hiszen a tízezerforintos 1997. évi bevezetése óta eltelt időszakban a bruttó hazai termék (GDP) folyó áron jelentősen nőtt, ezzel párhuzamosan a gazdaságban lévő készpénzállomány nagymértékben, több mint 50 százalékkal bővült.

A portál megnézte azt is, hogy az azóta eltelt évek alatt a fent megjelölt két mutató változása milyen volt. Még nagyobb, mint amennyi az indoklásban szerepelt. A nominális GDP ugyanis a 74 százalékkal szemben 93 százalékkal bővült az eltelt 14 évben. A készpénzállomány pedig nem a másfélszeresére, hanem csaknem a háromszorosára nőtt. Így meg is állapították, hogy a két szempont alapján bőven túl vagyunk azon az állapoton, mint amikor a húszezres bevezetéséről kellett dönteni.
Úgy tudjuk, a jelenleg használt forint gyártása befejeződött, a gépeket már az újak nyomtatására állították át. Forrásunk szerint az új pénzzel súlyos biztonsági gondok vannak. Ilyen például a bankjegyek hologramfóliája, amely egész egyszerűen nem bírja a gyűrődést, leválik a pénzről.


Az új bankók emellett kisebb méretűek lesznek, a jelenlegi 154 mm x 70 mm  helyett már a kisebb euró bankjegyekhez jobban igazodnak, de új színt kaptak, illetve a grafikai megjelenésüket is újratervezték. A halogatás másik következménye, hogy – forrásunk szerint – az MNB már a korábban selejtezés során bevont bankjegyeket is piacra dobja, hogy fenn tudja tartani az optimális pénzmennyiséget. 

Informátorunk szerint az új pénz legyártása, bevezetése és a régi bevonása összesen húsz milliárd forintunkba fog fájni. Az információk megerősítése és a pontos számok megismerése céljából természetesen kerestük a MNB-t is, ahonnan későbbre ígértek tájékoztatást. – alfahir.hu

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM