DEVIZÁS KÉRDÉSEK AZ EURÓPAI UNIÓ BÍRÓSÁGÁHOZ

DEVIZÁS KÉRDÉSEK AZ EURÓPAI UNIÓ BÍRÓSÁGÁHOZ.

DEVIZÁS KÉRDÉSEK AZ EURÓPAI UNIÓ BÍRÓSÁGÁHOZ

[good_old_share]

Barabás Gyula – Pénzügyi tanácsadás

Ezt most meg fogom kérdezni az Európai Unió megfelelő intézményétől….

 

Május 24-én Görögországban meghozott ítélet szerint az ún más devizában történő kölcsön ügyletek esetén nem tud érvényesülni az adott kockázatfeltáró tájékoztatással az átláthatóság elve tekintettel arra, hogy nem nyújt megfelelő és érthető magyarázatot arra vonatkozóan , hogy a CHF az euróhoz képest milyen gazdasági folyamatok hatására mekkora mértékében és milyen irányban változik!
Ennek megfelelően nem teszi lehetővé a hitelfelvevőnek, hogy már röviden időn belül is kiszámolja azt, hogy mekkora lehet a kötelezettsége abban a pénznemben , amiben a kölcsön visszafizetésének forrása , fedezete keletkezik!

Mivel a görög devizaadósoknak zömében 2006-2009 közötti időszakban átlagosan 1,65 os CHF /EUR aránnyal találkoztak nem tudtak határozott képet kapni arra, hogy ez a kialakult arány változásának gazdasági hatások miből és milyen formában érik majd azt a változást ami alapjan a CHF kölcsönhöz kapcsolódó kamat előny elporlad az euro kölcsön kamataihoz képest.

A hitelező valamint a hitelfelvevő közötti nagymértékű információs aszimmetria a szükséges vagy elégséges tájékoztatás meghatározhatatlansága miatt nem jelentheti azt, hogy ez a jellegétől fogva befektetésként értelmezhető fizetési kötelezettség kölcsönként értelmezhető legyen!

Ebben az esetben az a kérdés , hogy az EU jogszabályai illetve irányelveire valamint az e témában már meghozott ítéletek alapjan hogyan lehetséges az, hogy az egységes EU jogharmonizációs folyamatot követően egy uniós országban képesek egészen másképpen értelmezni ugyanazokat a szabályokat amiket Magyaroszágon nem?
Ehhez persze kellenek majd jogerősen is vesztes ítéletek amiket a kockázatok feltárásával kapcsolatban megfelelőenek találtak a hazai bíróságok ! Már megint a vesztes ítéletek … Ugye ?

Kedves olvasó! Kattints ide és iratkozz fel a hírlevelekre: http://www.civilkontroll.com/newsletter/

A korlátlanság és a teljes ellehetetlenülés … mindez végrehajtással fenyegetve…. csak Magyarországon nem ütközik a jóerkölcsbe…

 

Egyéni ügyekben eddig nem hozott olyan átütő eredményt az a közérdekű perben meghozott athéni elsőfokú ítélet, ami kimondta, hogy a svájci frank hitelek kockázatai átláthatatlanok valamint kimondta annak jogellenességét és visszaélésszerűnek minősítette, mivel ezt a szolgáltatást a bank hozta létre és nem jelezte annak valós veszélyét hogy két deviza közötti arány rendkívüli mértékben negatívan irányban is változhat.
Tehát ennyi is elég volt, nálunk egyébként az is normálisnak látszik, ha van néhány sor, hogy változhat, de volt már arra példa, hogy egy három betűs megjegyzés – CHF – is megfelelő volt a bíróság részéről ahhoz, hogy az ügyfelet marasztalja el. Barabás Gyula – Pénzügyi tanácsadás

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM