A KORMÁNY VÉGLEG MAGUKRA HAGYTA A DEVIZAKÁROSULTAKAT

A KORMÁNY VÉGLEG MAGUKRA HAGYTA A DEVIZAKÁROSULTAKAT.

A KORMÁNY VÉGLEG MAGUKRA HAGYTA A DEVIZAKÁROSULTAKAT

[good_old_share]

Fekete hétfőként vonulhat be a devizahitelesek kálváriájába az év 23. hetének első napja- írja a Magyar Nemzet.

 

Ekkor hirdette ki a devizahiteles szerződésekre vonatkozó jogegységi döntését a Kúria. A legfőbb bírói fórum a bankok pártjára állván hétfőn úgy döntött, nem kell feltétlenül szerepelniük a devizahiteles szerződésben a tartozás pontos devizaösszegének, azt akár utólag is közölhette a bank az ügyfelekkel.
Persze nem is kell ezen csodálkozni, hisz a Kúria polgári kollégiumának vezetője, Wellmann György április közepén a Magyar Bankszövetség panaszos levelére válaszolva elnézést kért, hogy egy ítéletben a devizaadósnak kedvező ítélet született. Devizahiteles-ügyekben jártas ügyvédek szerint a levél alkalmas arra, hogy megrendítse az igazságszolgáltatásba vetett állampolgári hitet.

De nem csupán ez az egy ügy borzolja a kedélyeket. A brókerbotrányok károsultjai a mai napig hiába kérik számon a kormányon a teljes kártalanítást: a Quaestor- és a Buda-Cash-károsultak egyelőre hiába tüntetnek veszteségeik teljes megtérítéséért. De úgy tűnik, a Spéder Zoltán–FHB–Takarékbank–takarékszövetkezetek négyszögben is akadnak még elvarratlan szálak.

Az utóbbi napok fejleménye, hogy frontális támadás indult az FHB-ban és azon keresztül a Takarékbankban meghatározó befolyással rendelkező, egykor Fidesz-közeli pénzember ellen. Demján Sándor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke és Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke is a kormánynak címzett levélben hánytorgatta föl a takarékszövetkezeti szektor körüli furcsaságokat. Majd – mit ad Isten – Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter épp elkészült egy témába vágó törvényjavaslattal, amely kihúzhatja a talajt az FHB és a Takarékbank alól, s amit azon melegében el is fogadott a parlament. A miniszterelnök pedig beismerte, azonnali intézkedésre van szükség, erősebb felügyelet kell a takarékszövetkezeti szektor fölé, illetve hogy a kormány ellenzi a takarékszövetkezetek további FHB-részvény-vásárlását.

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.civilkontroll.com/newsletter/

Demján Sándor levelére válaszolva azt is megígérte, hogy a Demján által látni vélt, a takarékszövetkezetek köré szőtt és azokat kiszipolyozó cégháló ügyében is vizsgálódni fognak. S a takarékszövetkezeti botrány még csak épp hogy elkezdődött. Kérdés, az ilyen – folyamatosan újratermelődő – pénzügyi bizonytalanságok, botrányok ismeretében elvárható-e a lakosságtól, hogy bízzon a bankokban, s föllendüljön a hitelfelvételi kedv, ami igencsak kívánatos lenne a gazdasági növekedés támogatása érdekében.
Egy biztos, a kormánynak hatalmas adóssága van a devizahitelesek felé. Hisz a 2010-es kormányváltás után még a folyamatos forintgyengítő gazdaságpolitika beindítása előtt is megmenthették volna a devizahiteleseket. Ráadásul akkor sokkal kevesebb pénzre lett volna szükség ehhez, hiszen az árfolyamveszteség jóval kisebb volt, mint később. S pénz is volt: például a Mol-tulajdonrész megvásárlására költött 500 milliárd forint.

A mentőcsomag akkor elmaradt, így a gyenge forint terheit az adósok viselték, s csak az egyoldalú szerződésmódosítás miatt kaptak később valamiféle kárpótlást. A legutóbbi napok eseményeiből úgy tűnik, hiába reménykednek, a kormány végleg magára hagyta a devizahiteleseket. Legalábbis erre lehet következtetni, hogy a Kúria felháborító jogegységi döntése nem érte el a kormány ingerküszöbét: Orbán Viktor kormányfő a Népszabadságnak nyilatkozva kijelentette, ott lesz a magyar futballválogatott bourdeaux-i mérkőzésén, mert nincsenek olyan fontos törvényjavaslatok a kormány asztalán, amelyek miatt rendkívüli nyári ülésszakot kellene elrendelni.

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM