DEVIZAPEREK – FURCSA ADATOK, ÓRIÁSI FEJETLENSÉG

DEVIZAPEREK - FURCSA ADATOK, ÓRIÁSI FEJETLENSÉG.

DEVIZAPEREK – FURCSA ADATOK, ÓRIÁSI FEJETLENSÉG

Úgy tűnik, nincs gyakori egyeztetés az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és a Fővárosi Törvényszék között, legalábbis erre utalnak a szervezetek által hivatalosan közölt, ám egymásnak ellentmondó devizahitel-peres statisztikák – írja a Magyar Nemzet.
Fokozza a fejetlenséget az is, hogy a bíróság munkatársai sem tudtak tájékoztatást adni arról, miért nem vágnak egybe az egyes szervezetek adatai, és miért lehet többezres eltérés a bírósági kimutatások között.A Fővárosi Törvényszék március 4-én arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy Budapesten csaknem 22 ezerre nőtt a devizahiteles beadványok száma, ami várhatóan hatalmas munkaterhet jelent a bíróságoknak. Az adatok szerint több mint 7600 felfüggesztett devizahiteles-ügy van a fővárosban, amelyeket az állam és a pénzintézetek közötti peres eljárások és a banki elszámolások idejére szakítottak meg. Ugyanakkor tavaly jelentősen tovább emelkedett a perek száma, és csaknem kétszer annyi új devizahiteles-kereset érkezett a bíróságokra, mint amennyit a törvény által felfüggesztettek. A törvényszék közlése szerint a legtöbb beadvány – 8129 – a Pesti Központi Kerületi Bíróságra jött, míg a Fővárosi Törvényszék polgári kollégiumához 927, gazdasági kollégiumához pedig 3501.

Dömping

Utóbbi szám az egész évben beérkezett ügyeknek mintegy 65 százalékát jelenti, ami jól mutatja a dömpingszerű folyamatot. De ezt támasztja alá az is, hogy a három bíróságra csak januárban újabb 1200 ügy érkezett.

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.civilkontroll.com/newsletter/
A tetemes mennyiségű per azért érdekes, mert a devizahiteles-törvények egyik fő célja az volt, hogy a kormányzat csökkentse a bíróságokra nehezedő terheket, a statisztikák alapján azonban ez nem sikerült. Lapunk ezért a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez fordult, többek között arról érdeklődve, hogy milyen intézkedések várhatók a bíróságok tehermentesítése érdekében. Lázár János közölte, a kérdés megválaszolásához az OBH-tól kér majd tájékoztatást. Miután ez megtörtént, a miniszter írásbeli választ adott a Magyar Nemzetnek a bírósági hivatal tájékoztatása alapján, csakhogy ebből kiderült, az OBH adatai köszönő viszonyban sincsenek a Fővárosi Törvényszék tájékoztatásával.

Furcsa adatok

Az OBH szerint országosan „7292 devizahiteles-per van folyamatban”, és „7450 felfüggesztett per folytatódott országosan”. Utóbbi szám azért különös, mert az alapján több per folytatódott (vagyis volt/van folyamatban – a szerk.), mint amennyi országosan zajlik. De nem ez az egyetlen furcsa adat a tájékoztatásban. Mint írták, országosan 4341 új keresettel indult devizahiteles-per folyik országosan. Ehhez képest azonban a törvényszéki tájékoztatásban az állt, Budapesten több mint 13 ezer új per van.Az ügyben kerestük az Országos Bírósági Hivatal sajtóosztályát arról érdeklődve, miért nincsenek összhangban az adatok egymással, ám az intézménynél nem tudtak érdemi választ adni kérdéseinkre. Az eltérés okát nem tudták megnevezni, ugyanakkor azt elismerték, hogy nem stimmelnek a statisztikák. Az OBH sajtóosztálya tegnap délutánra a törvényszék munkatársait is bevonta az adatok elemzésébe, ám így sem sikerült feloldani az ellentmondásokat. Utóbbiak szerint a törvényszéki adatok jók, viszont azt nem tudják, hogy mi alapján számolt a bírósági hivatal.

A törvényszék ezután írásban próbált pontosítani, és fűzött magyarázatot az adatokhoz. Közölték, hogy a március 4-én tartott tájékoztatásuk kifejezetten a 2015-ös és az idei év januárjára vonatkozó ügyérkezési statisztikai adatairól szólt. Mint írták, arra, hogy ezekből az ügyekből azóta mennyi maradt folyamatban, illetve már mennyi fejeződött be – akár tárgyaláson hozott ítélettel –, nem tértek ki. Ezzel szemben az OBH által adott tájékoztatás egyrészt az idén március 7-i állapotokat tükrözi, másrészt a még folyó ügyekre vonatkozik. Tehát egymással össze nem hasonlítható adatokról van szó – írták. Ugyanakkor így sem vágnak egybe a statisztikák, és továbbra sem világos, hogy hány per van a bíróságokon. A Fővárosi Törvényszék szerint a jövő héten tisztázzák az ellentmondásokat.

FIGYELEM! A Facebook folyamatosan korlátozza a bejegyzéseink láthatóságát, ezért a Facebookon közzétett cikkek negyed annyi embert érnek el, mint korábban.
Ha értesülni szeretnél az oldalunk új híreiről, akkor húzd az egeret a Facebook oldalon a "Tetszik/Liked" gombra és pipáld ki az értesítéseket hogy megjelenjünk a hírfolyamban. KATTINTS IDE: https://www.facebook.com/pages/Nemzeti-Civil-Kontroll/342783665741979

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM