DEVIZAKÁROSULTAKNAK RENDKÍVÜLI KEDVEZMÉNYEK!

DEVIZAKÁROSULTAKNAK RENDKÍVÜLI KEDVEZMÉNYEK!

DEVIZAKÁROSULTAKNAK RENDKÍVÜLI KEDVEZMÉNYEK!

[good_old_share]


Úgy tűnik, hogy a kedvezményesen „végtörlesztettek” csoportja mellett akad egy újabb „deviza”-károsult réteg, akiken segít a kormány.

 

Itt vannak a friss részletek:

loading...

Eldőlt: rendkívüli kedvezményekkel vehetik vissza saját ingatlanukat a bajba jutottak. (Két plusz információ!)

Már csak az a kérdés, hogy azok az átvert károsultak mikor kapnak valódi segítséget, akik eddig erejükön felül, a rengeteg nélkülözést is vállalva fizették a havi részleteket…(pillanatnyilag úgy tűnik, hogy ők jártak a leg rosszabbul!!!)Két fontos plusz információ mellett lényegében azokkal a feltételekkel vehetik vissza a bajba jutott korábbi hitelesek a saját korábbi ingatlanukat a Nemzeti Eszközkezelőtől (NET), amelyek már felbukkantak egy november végi kormányzati kiszivárogtatásban.

Megjelent ugyanis karácsony előtt a szükséges kormányrendelet, amely rögzíti, hogy ha az ingatlan eddigi bérlője egyösszegben vásárolná vissza a NET-től a saját korábbi ingatlanát, akkor a vételár az az összeg lesz, amennyit a NET fizetett korábban az ingatlanért és ebből jön még le a 2018. december végéig kifizetett bérleti díj és további 15-35%-os, jelzálog bejegyzése melletti, árkedvezmény az egyösszegű visszavásárlás megsegítésére.

Ha pedig valaki nem tud élni az egyösszegű visszavásárlás lehetőségével, hosszú futamidejű kedvezményes finanszírozási lehetőséget kap.

Megjelent karácsony előtt a kormány 274/2018. (XII. 21.) rendelete "a Nemzeti Eszközkezelő Programban részt vevő természetes személyek otthonteremtésének biztosításával kapcsolatos egyes szabályokról" címmel. Ez lényegében a november 29-i kiszivárogtatással azonos feltételeket tartalmaz arra az esetre, ha egyösszegű visszavásárlás mellett akarják megszerezni a korábbi ingatlanuk tulajdonjogát a bajba jutott hitelesek.

loading...

Két plusz információ azonban mindenképpen van a kormányrendeletben:

 – a rendelet szerint a meghatározott (a NET által korábban kifizetett) vételár összegből azt a részt kell levonni, amelyet a bérlő 2018. december 31-ig megfizetett lakbérként a NET felé (korábban ez a végdátum nem volt így benne a kiszivárogtatásban)

– "a lakóingatlan vagy tartalék ingatlan egyösszegben történő megvásárlása érdekében legkésőbb 2019. december 1-ig köti meg az adásvételi szerződést a Nemzeti Eszközkezelővel" a jelenlegi bérlő (a korábbi kiszivárogtatásban nem volt benne ez a dátum).

A rendelet tehát megerősíti azt, hogy nem lehet felszámítani kamatot a konstrukció keretében nyújtott, az egyösszegű visszavásárlást segítő kedvezményrendszer nyújtása során. A konstrukciót az alábbi főbb paraméterek mentén kell elképzelni:


Ha az ingatlan jelenlegi bérlője vásárolna, az ingatlan vételára (a kiindulási alap) a NET által az ingatlanért 1-5 éve fizetett vételárnak megfelelő összeg lesz, így tehát a mostani piaci áraknál jóval alacsonyabb ár egyösszegű kifizetésével tudna újra visszakerülni a tulajdonosi pozícióba a korábban bajba jutott devizahiteles.

A Facebook nem mutatja meg neked a számodra valóban fontos híreket. Cenzúráznak. Ők döntik el, hogy mit olvashatsz és mit nem! Ha te sem akarod, hogy mások döntsék el milyen híreket láthass kattints, és iratkozz fel a hírlevélre: https://civilkontroll.com/newsletter/

Mindez tehát azt jelenti, hogy azt az áremelkedést, ami az ingatlanok NET általi megvásárlása óta bekövetkezett az ingatlanpiacon, még részben sem érvényesítené az adóssal szemben a NET. Igaz a megvásárlás óta kifizetett bérleti díjat időközben megkapta már az állam, mint egyfajta hozamot.

Éppen ez, a NET általi megvásárlás óta bérleti díjként már kifizetett összeg, lesz a kedvezmény egyik fontos forrása, ami tehát csökkenti az ingatlan visszavásárlásának tényleges árát.A szabály szerint ugyanis az egyösszegű visszavásárlás során a vételárat csökkentené a bérlő által korábban megfizetett bérleti díj összege, kamat nem növeli azt, és további kedvezmények igénybevételére is lehetőség nyílna.

A tervezet szerint a NET a jogosult kérelmére az adásvételi szerződés megkötését követő öt évig terjedő időszakra, a kedvezmény mértékének megfelelő összeg erejéig az állam javára jelzálogjog, valamint annak biztosítására elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzése mellett kedvezményt biztosít a vételár összegéből.

Ez a kedvezmény attól függne, hogy hol helyezkedik el az ingatlan: ha Budapesten, a főváros agglomerációjában vagy megyei jogú városban helyezkedik el, akkor a kedvezmény mértéke 15%, más vidéki városban 25% százalék, egyéb településen 35% lehet. Öt év alatt tehát ezt a kedvezményt még ki kellene fizetni ahhoz, hogy a jelzálog lekerüljön az ingatlan széljegyéről.

Azon bérlőknek, akik nem tudnak élni az egyösszegű visszavásárlás lehetőségével, hosszú távú részletfizetést ajánlanak fel: a NET a részlet havi összegét a fizetett lakbérnek megfelelő összeg alapulvételével határozza meg, de a részletek megfizetésének határideje nem haladhatja meg a 360 hónapot, vagyis a harminc évet.

Ez esetben a vételár megfizetéséig a teljes összegre az állam javára jelzálogjogot, valamint annak biztosítására elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeznek be.

Az ingatlanok kedvezményes megvásárlására vonatkozó ajánlat a NET csaknem 36 ezer ügyfeléből mintegy 32 ezer, határozatlan időre szóló szerződéssel rendelkező ügyfelet érinthet.

[good_old_share]

loading…


Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
BUKOTT AZ OTP STRASBOURGBAN.
BUKOTT AZ OTP STRASBOURGBAN.

BUKOTT AZ OTP STRASBOURGBAN. [good_old_share] Visszadobták az OTP devizahiteles panaszát Strasbourgban.   Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) a devizahiteles...

DEVIZAHITEL SEMMISSÉGI OK.
DEVIZAHITEL SEMMISSÉGI OK.

DEVIZAHITEL SEMMISSÉGI OK. [good_old_share] Devizahitelesek Mentőöve Egyesület -    Bankszövetség tájékoztatója a deviza alapú lakossági hitelek kockázatairól (2006. január). Szerintük...

Close