DEVIZAKÁROSULTAK MEGMENTÉSE-VARGA MIHÁLY KIENGEDTE A SZELLEMET A PALACKBÓL.

DEVIZAKÁROSULTAK MEGMENTÉSE-VARGA MIHÁLY KIENGEDTE A SZELLEMET A PALACKBÓL.

DEVIZAKÁROSULTAK MEGMENTÉSE-VARGA MIHÁLY KIENGEDTE A SZELLEMET A PALACKBÓL.

[good_old_share]


Vitanapot tartott a devizahitelezésről, s a bajba jutottak megsegítéséről az Országgyűlés a Jobbik és az LMP kezdeményezésére-írja az MNO.
Völlner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára a kormány képviseletében a szociálliberális kormányok felelősségének emlegetésével nyitotta meg a vitát, elemezte a bankok felelősségét a törlesztőrészletek emelkedésében, s ismertette a jelenlegi kormánynak a hitelfelvevők érdekében tett intézkedéseit. Így beszélt a végtörlesztésről, az árfolyamgátról, a Nemzeti Eszközkezelőről, a magáncsőd intézményéről, a bankok elszámoltatásáról és a forintosításról.

Kiemelte, ezeknek köszönhetően 20-30 százalékkal csökkentek a törlesztőrészletek. Igyekezett azt is megmagyarázni, miért piaci árfolyamon váltották át a tartozásokat. Szavai szerint a forintosítás kockázatok nélkül történt meg, amely a jövőre nézve biztosítja, hogy ne kerülhessen sor a törlesztőrészletek váratlan emelkedésére. Felhívta a figyelmet, hogy a kormány témában hozott intézkedéseit általában nem szavazták meg az ellenzéki képviselők.

Bánki Erik, a Fidesz és Hollik István, a kereszténydemokraták vezérszónoka gyakorlatilag megismételte Völlner Pál vitaindítóját. Dicsérték a kormány mentőintézkedéseit, szapulták a 2010 előtti szociálliberális kormányokat, a pénzügyi felügyelet és a nemzeti bank akkori vezetését. Kiemelték a forinthitelek 2003 utáni ellehetetlenítését.

Z Kárpát Dániel a Jobbik vezérszónoka termelési értekezlethez hasonlította a kormánypárti felszólalásokat, amely egypárti rendszerben is becsületére vált volna. Ha ez az érzékenység, akkor mi van, ha nem érzékeny a kormány. Nem merte a kormány beengedni az érintetteket. Kiemelte, hogy

2001-ben egyoldalú szerződésmódosítással Varga Mihály engedte ki a palackból a szellemet.
 

– Önök az ellenzéket szapulják, de hol voltak a Fidesz parlamenti felszólalásai a szociálliberális kormány idején? – kérdezte. A Fidesz szerinte lepaktált a Magyar Bankszövetséggel, majd az EBRD-vel. – Nem mentőövre van szükség, hanem visszaadni a károsultaknak a pénzüket. Az sem igaz, hogy a Kúria döntése értelmében forintosítottak piaci árfolyamon – sorolta. Úgy vélte, politikai erőszaktevés zajlik, a jogilag független bírókat igyekeznek befolyásolni, hogy miként kell ítélkezni a devizahiteles ügyekben. Kiemelte, a Jobbik teljeskörű megoldást jelentő javaslatait mindig lesöpörték az asztalról a kormánypárti képviselők.

A jegybanknál még mindig ott parkol a devizahitelesek bőrén keletkezett bevétel, amelyből a Jobbik kármentő alapot hozna létre.

Széll Bernadett az LMP vezérszónoka hosszan sorolta, hogy milyen ellenzéki törvényjavaslatokat nem szavaztak meg. Arról is beszélt, hogy amennyiben megoldották volna a devizahiteles problémát, nem került volna sor, a mostani ülésre. Egyúttal hiányolta a miniszterek és a miniszterelnök jelenlétét a vitán. Feltette a kérdést, a kormánypártok mit terveznek tenni a megoldás érdekében. Megígérte, hogy kormányra kerülve az LMP véglegesen megoldja a problémát.

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: https://civilkontroll.com/newsletter/

A jegybankelnök pedig vagyonokat költött festményekre és egyéb célokra, ahelyett, hogy visszaadta volna a pénzt a károsultaknak.
Hadházi Ákos hangbejátszással kezdte volna hozzászólását, amelyben a miniszterelnök korábban tett ígéretét játszotta volna le, de ezt a levezető elnök megakadályozta.

Ekkor elmondta, Orbán Viktor korábban lehetetlennek nevezte, hogy éveken keresztül fizet valaki egy hitelt, s az nem csökken. Szerinte nem hitelről, hanem fogadásról van szó, hiszen a bankok arra fogadtak, hogy gyöngülni fog a forint, mert tudták, hogy így lesz. Hiszen a kormány gazdaságpolitikájának fontos része a forint gyöngítése úgy, hogy megoldotta volna a devizahitelesek problémáját. Pedig 2010-ben 180 forinton lehetett volna forintosítani a svájci frank hiteleket. A bankadóból beszedett összeget pedig a devizahiteleseknek kellett volna visszafizetni. Kiemelte, a Magyar Nemzeti Bank vagyonokat keresett a forintosításon, mert az olcsón vett devizát drágán adta a bankoknak. Nyolc milliárd eurót adott el a bankoknak a jegybank a forintosításkor, ami azt jelenti, hogy ezen nyolcszázmilliárd forintot nyert az MNB.

Az LMP megkeresi a nyolcszázmilliárd forintból eltűnt összeget, s visszaadja a devizahiteleseknek. Nagy segítség lenne az is, ha biztosítaná a kormány az elsétálás jogát, amit az LMP kormányra kerülve meg fog tenni.

loading…


Szabó Tímea független képviselő szerint hiába ígérgetett korábban Orbán Viktor, ma már 660 ezer devizahiteles szerződés van, s így mintegy kétmillió embert érint a probléma. Vagyis az emberek nagy bajban vannak, miközben Önök szétlopják az országot, Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor strómanja pedig óránként 11 millió forintot keres.

Konkrét példákat is említett, hogy két-háromszorosára emelkedtek a törlesztőrészletek a forint gyöngülése miatt. Önök nem az emberek, hanem a bankok mellett állnak. Az Önök által adott megoldások pedig csonkák, a végtörlesztést például csak a gazdagok tudták igénybe venni. Az eszközkezelőhöz pedig csak a bankok beleegyezésével lehet fordulni. A Párbeszéd javaslata szerint van megoldás a gondra, az árfolyamkockázatot meg kellene osztani a bankok, az adósok és az állam között.

[good_old_share]

loading…


Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM