DEVIZAHITELES MENTŐCSOMAG – A BANKOKNAK HATALMAS “VESZTESÉG”

DEVIZAHITELES MENTŐCSOMAG - A BANKOKNAK HATALMAS "VESZTESÉG"

DEVIZAHITELES MENTŐCSOMAG – A BANKOKNAK HATALMAS "VESZTESÉG"

Heves árfolyamesésbe kezdtek a lengyel bankpapírok a tőzsdén, miután a lengyel parlament alsó háza elfogadta az ottani devizahiteles csomagot az eddig várt közel duplájára rúgó, 19 milliárd zlotys várható banki veszteséggel.

[cn-social-icon]

Az árfolyamveszteségek 90%-át ugyanis a bankoknak kell viselniük a "zlotysítás" során. A magyar végtörlesztéssel szemben inkább a szegény ügyfeleket célzó programról van szó.

 

A Reuters mostani tudósítása szerint 5 milliárd dollárba, közel 19 milliárd zlotyba fog kerülni a csomag a lengyel bankszektornak, amely a lengyel bankfelügyelet friss jelzése szerint is "jelentős" lépés, hatásait pedig még értékelni kell. A törvény most a felsőház elé kerül, amely hasonló politikai összetétele miatt várhatóan szintén elfogadja a javaslatot.

loading...

A 19 milliárd zlotys várható banki veszteség kétszer akkora, mint amekkoráról eddig szó volt, és felülmúlja a lengyel bankszektor tavaly 16 milliárd zlotys profitját. A változás oka, hogy a konverzió során a realizált árfolyamveszteség 50%-a helyett annak 90%-át kell a bankoknak viselniük.

Több mint félmillió lengyel háztartás vett fel frankalapú jelzáloghitelt, törlesztőrészletüket a svájci jegybank január közepi döntése emelte meg. A frankalapú jelzáloghitelek állománya 144 milliárd zloty, ami a lengyel GDP 8%-a.

A törvény szerint aki 100 négyzetméter alatti lakásban, illetve 150 négyzetméter alatti családi házba lakik, az veheti igénybe a lehetőséget. A korlátozás nem vonatkozik a három- vagy többgyermekes szülőkre.

FONTOS! Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy a Facebook oldalunkra meghívod az ismerőseidet, illetve ide kattintva feliratkozol a hírlevelünkre is. Nemzeti Civil Kontroll.

Az 50% helyett 90%-os banki teherviselést a baloldali SLD párt javasolta – mindez persze nem véletlen, Lengyelországban ősszel választások lesznek. Nem teljesen biztos azonban, hogy a jobboldali, – egyébként még szigorúbb devizahiteles csomagot javasló PiS konzervatív párt embere – csütörtökön esküt tevő új köztársasági elnök, Andrzej Duda aláírja a törvényt. Pártja képviselői egyébként jellemzően tartózkodtak a szavazáson.

A témához kapcsolódó gondolat a Hiteltársulás oldaláról:

loading...

A lengyelek hazát, jövőt építenek, és minden problémára valódi megoldást alkalmaznak, és nem először. Korábban a devizahitelek kihelyezésénél is időben kapcsoltak, és lefékezték a folyamatokat.

A felügyelet első ízben már 2006-ban az un. "S"-ajánlással, majd 2008-ban az un. "T" ajánlással korlátozták a folyamatokat.

Ők megtettek és ma is megtesznek mindent, amivel enyhíthetik a károsultak veszteségeit. A kamuzás, blöff és gumicsontkormány magyar nagy mesterei ugyanazt az átverősdit játszották a devizahitelesekkel, mint most a brókerbotrány érintettjeivel.Miközben a 150 MRD sehol, az MNB meg Rotsildosat játszik.A devizahitelesek problémája ősztől fordul élesbe, talán senki sem tudja, hogy ez már életre-halálra megy. De nem hiszem, hogy csalásra, hazugságra, átverésre, blöffre lehet építkezni hosszútávon. Egyszer el jön az igazság pillanata. El kell jönnie… Mert az emberek türelme elfogyott….

Tisztelt Olvasóink!
A Facebook egy ideje korlátozza a nem fizetős postok láthatóságát. Ami azt jelenti, hogy a Facebookon közzétett cikkek negyed annyi embert érnek el, mint korábban.
Ha értesülni szeretnének az oldalunk frissítéseiről húzzák az egeret a Facebook oldalunkon a "Tetszik/Liked" gombra és pipálják ki az értesítéseket hogy megjelenjünk a hírfolyamban. FACEBOOK: https://www.facebook.com/pages/Nemzeti-Civil-Kontroll/342783665741979 
[cn-social-icon]

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
FONTOS! FIGYELJENEK A DEVIZAKÁROSULTAK! FELFOGTÁK, HOGY MIT MONDOTT KI A KÚRIA?
FONTOS! FIGYELJENEK A DEVIZAKÁROSULTAK! FELFOGTÁK, HOGY MIT MONDOTT KI A KÚRIA?

FONTOS! FIGYELJENEK A DEVIZAKÁROSULTAK! FELFOGTÁK, HOGY MIT MONDOTT KI A KÚRIA? [cn-social-icon] Oszd meg, add tovább!   Dr. Léhmann György: Az...

OSZD MEG! DR. KRISTON - A "DEVIZAPEREK" TÖMEGESEN FOLYTATÓDNAK!
OSZD MEG! DR. KRISTON – A “DEVIZAPEREK” TÖMEGESEN FOLYTATÓDNAK!

OSZD MEG! DR. KRISTON - A "DEVIZAPEREK" TÖMEGESEN FOLYTATÓDNAK!   Dr. Kriston István európajogi (pénzügyi) szakjogásznak a csalásra épített „devizahitelekkel”...

Close