DEVIZAHITELES MENTŐCSOMAG – A BANKOKNAK HATALMAS “VESZTESÉG”

DEVIZAHITELES MENTŐCSOMAG - A BANKOKNAK HATALMAS "VESZTESÉG"

DEVIZAHITELES MENTŐCSOMAG – A BANKOKNAK HATALMAS "VESZTESÉG"

Heves árfolyamesésbe kezdtek a lengyel bankpapírok a tőzsdén, miután a lengyel parlament alsó háza elfogadta az ottani devizahiteles csomagot az eddig várt közel duplájára rúgó, 19 milliárd zlotys várható banki veszteséggel.

[cn-social-icon]

Az árfolyamveszteségek 90%-át ugyanis a bankoknak kell viselniük a "zlotysítás" során. A magyar végtörlesztéssel szemben inkább a szegény ügyfeleket célzó programról van szó.

 

A Reuters mostani tudósítása szerint 5 milliárd dollárba, közel 19 milliárd zlotyba fog kerülni a csomag a lengyel bankszektornak, amely a lengyel bankfelügyelet friss jelzése szerint is "jelentős" lépés, hatásait pedig még értékelni kell. A törvény most a felsőház elé kerül, amely hasonló politikai összetétele miatt várhatóan szintén elfogadja a javaslatot.

A 19 milliárd zlotys várható banki veszteség kétszer akkora, mint amekkoráról eddig szó volt, és felülmúlja a lengyel bankszektor tavaly 16 milliárd zlotys profitját. A változás oka, hogy a konverzió során a realizált árfolyamveszteség 50%-a helyett annak 90%-át kell a bankoknak viselniük.

Több mint félmillió lengyel háztartás vett fel frankalapú jelzáloghitelt, törlesztőrészletüket a svájci jegybank január közepi döntése emelte meg. A frankalapú jelzáloghitelek állománya 144 milliárd zloty, ami a lengyel GDP 8%-a.

A törvény szerint aki 100 négyzetméter alatti lakásban, illetve 150 négyzetméter alatti családi házba lakik, az veheti igénybe a lehetőséget. A korlátozás nem vonatkozik a három- vagy többgyermekes szülőkre.

FONTOS! Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy a Facebook oldalunkra meghívod az ismerőseidet, illetve ide kattintva feliratkozol a hírlevelünkre is. Nemzeti Civil Kontroll.

Az 50% helyett 90%-os banki teherviselést a baloldali SLD párt javasolta – mindez persze nem véletlen, Lengyelországban ősszel választások lesznek. Nem teljesen biztos azonban, hogy a jobboldali, – egyébként még szigorúbb devizahiteles csomagot javasló PiS konzervatív párt embere – csütörtökön esküt tevő új köztársasági elnök, Andrzej Duda aláírja a törvényt. Pártja képviselői egyébként jellemzően tartózkodtak a szavazáson.

A témához kapcsolódó gondolat a Hiteltársulás oldaláról:

A lengyelek hazát, jövőt építenek, és minden problémára valódi megoldást alkalmaznak, és nem először. Korábban a devizahitelek kihelyezésénél is időben kapcsoltak, és lefékezték a folyamatokat.

A felügyelet első ízben már 2006-ban az un. "S"-ajánlással, majd 2008-ban az un. "T" ajánlással korlátozták a folyamatokat.

Ők megtettek és ma is megtesznek mindent, amivel enyhíthetik a károsultak veszteségeit. A kamuzás, blöff és gumicsontkormány magyar nagy mesterei ugyanazt az átverősdit játszották a devizahitelesekkel, mint most a brókerbotrány érintettjeivel.Miközben a 150 MRD sehol, az MNB meg Rotsildosat játszik.A devizahitelesek problémája ősztől fordul élesbe, talán senki sem tudja, hogy ez már életre-halálra megy. De nem hiszem, hogy csalásra, hazugságra, átverésre, blöffre lehet építkezni hosszútávon. Egyszer el jön az igazság pillanata. El kell jönnie… Mert az emberek türelme elfogyott….

Tisztelt Olvasóink!
A Facebook egy ideje korlátozza a nem fizetős postok láthatóságát. Ami azt jelenti, hogy a Facebookon közzétett cikkek negyed annyi embert érnek el, mint korábban.
Ha értesülni szeretnének az oldalunk frissítéseiről húzzák az egeret a Facebook oldalunkon a "Tetszik/Liked" gombra és pipálják ki az értesítéseket hogy megjelenjünk a hírfolyamban. FACEBOOK: https://www.facebook.com/pages/Nemzeti-Civil-Kontroll/342783665741979 
[cn-social-icon]

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM