“DEVIZAHITELES” JOGÁSZOK, ÜGYVÉDEK! HATALMAS A HIBA A DEVIZÁS SZERZŐDÉSEKBEN, EZÉRT TÁMADHATÓAK!

"DEVIZAHITELES" JOGÁSZOK, ÜGYVÉDEK! HATALMAS A HIBA A DEVIZÁS SZERZŐDÉSEKBEN, EZÉRT TÁMADHATÓAK!

"DEVIZAHITELES" JOGÁSZOK, ÜGYVÉDEK! HATALMAS A HIBA A DEVIZÁS SZERZŐDÉSEKBEN, EZÉRT TÁMADHATÓAK!

[good_old_share]

Oszd meg a cikket!

 

Korábban ezt írtuk: A "devizahiteleseknek" nem maradt más lehetőségük, mint minden erejükkel azért küzdeni, hogy be tudják azt az alapproblémát bizonyítani, hogy a devizahitel néven bevezetett "termék" valójában vegyes befektetési ügylet (vagy annak elemeit is tartalmazza). Ez ugyanis alapjaiban megváltoztatná a jogi helyzetet.
A "deviza"-károsultak nagy része ma már tisztában van azzal, hogy ez az állítás igaz, melyet szakértői vélemény és  bírósági ítélet is megerősít.

És itt jön képbe a Kúria ítélete: Ha a pénzügyi intézménytől kapott nem megfelelő tájékoztatás vagy a tájékoztatás elmaradása folytán a fogyasztó alappal gondolhatta úgy, hogy az árfolyamkockázat nem valós, vagy az őt csak korlátozott mértékben terheli, a szerződésnek az árfolyamkockázatra vonatkozó rendelkezése tisztességtelen, aminek következtében a szerződés részlegesen, vagy teljesen érvénytelen.

Azt láthatjuk, hogy a Magyar Kormány segítségére már nem számíthatnak a "deviza"-károsultak, hisz Orbán a pénzvilág képviselőivel már megkötötte a megállapodását.

Ezért feltétlenül szükség lenne arra, hogy azok a „deviza”-hiteles jogászok, ügyvédek, akik eddig is az „adósok” érdekei mellett álltak ki, most összefogva, egységesen kidolgozzák azt a stratégiát, amellyel a bíróságokon sikerrel bizonyíthatnák ügyfeleik igazát, mely szerint a pénzintézetek az ügyfél elől titkolt és nagy kockázatot hordozó befektetési szerződéssel „teremtették meg” a virtuális devizát.

Így már támadhatóak a szerződések!

 

Az MNO beszámolt arról, hogy az ítélet alapján mégis támadhatók a devizahitel-szerződések

Egy devizahiteles-szerződés hatalmas hibájára mutatott rá egy bírósági ítélet, és kimondta a szerződés érvénytelenségét. Az indoklás szerint 2004 után tényleges deviza nem volt a hitelek mögött, hanem az ügyfél elől titkolt és nagy kockázatot hordozó befektetési szerződéssel „teremtették meg” a virtuális devizát. A szakértő rámutatott, a módszert a 2008 után regnáló kormányok mind ismerték, mégsem tettek semmit, tehát szó sem volt a devizahitelesek megmentéséről.
Halvány reménysugár mutatkozik a devizahitelesek, illetve a forintosított devizakölcsön súlya alatt görnyedező családok számára, hogy enyhülhetnek terheik. A közelmúltban ugyanis a Budapest II. és III. Kerületi Bíróság kimondta egy devizahiteles-szerződésről, hogy nem jött létre, mert a hitel mögött olyan befektetési szerződés áll, amelyről az ügyfél nem tudott.

Az ügyet az Azénpénzem.hu szakportál a következőkben foglalta össze: az adós 2008 tavaszán 10 millió forint devizában meghatározott kölcsönt vett föl. Az elszenvedett árfolyamveszteség úgy megnövelte a törlesztőrészleteket, hogy végül elárverezték a lakást, de még utána is csaknem 15,3 millió forintos tartozás maradt a család nyakán. A végrehajtás ezért folytatódott, az ügyfél pert indított ellene.

A Hitelsikerek.hu honlapra feltöltött ítéletből kiderül, hogy a bíróság helyt adott az adós vélelmének, amely szerint nem jött létre érvényes szerződés közte és a bank között, mert ő hitelszerződést kötött, és nem tudott a mögötte rejtőző befektetési jogviszonyról.

Szintetikus deviza

[good_old_share]

A bíró egy másik ügyben született szakértői véleményre alapozta az ítéletet, amely szerint 2004 után a bankoknak nem volt elég devizájuk, ezért nem valódi devizahitelt nyújtottak az ügyfeleknek, hanem úgynevezett szintetikus devizával ellentételezték a forintban nyújtott kölcsönt. A szintetikus deviza teremtésének menete a következő: a bank létrehoz egy deviza-tőkeszámlát az ügyfél nevére és adataival, amely fedezetlen és forrás nélküli, azaz tökéletesen üres. A bank az ügyfél nevére nyitott számla terhére befektetési szerződést köt partnerbankjával. Ez a „pénzteremtés” egészen a futamidő végéig folyamatosan tart.

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.civilkontroll.com/newsletter/

– A deviza-tőkeszámlán valódi deviza soha sem jelenik meg: a bank egyszerűen azt mondja, ha az éppen érvényes piaci feltételek mellett szereztünk volna be devizát, akkor az ennyi és ennyi forintba került volna – mondta el lapunknak Róna Péter közgazdász. – Ezt az összeget számlázzák ki az ügyfélnek, amit az adott hónapban törlesztenie kell. A szakértő azt is hangsúlyozta, hogy az ügylet összes kockázatát az adós viseli, így a banknak nem állt érdekében a minél olcsóbb megoldás keresése. Pedig a normális banki üzemvitel szerint a források beszerzésének költségei amúgy a bankot terhelik.

„A Gyurcsány-, a Bajnai- és az Orbán-kormány is a bankok oldalára állt

Kérdésünkre Róna Péter elmondta, elképzelhetetlen, hogy sem a kormány, sem a jegybank ne lett volna tisztában ezzel a módszerrel, hiszen arról szakmai berkekben is kemény viták folytak. Vagyis szó sem volt arról, hogy valóban meg akarták menteni a devizahiteleseket. Szavai szerint mind a Gyurcsány-, mind a Bajnai-, mind pedig az Orbán-kormány a bankok és nem a devizahitelesek oldalára állt. Vagyis úgy oldották meg a problémát, hogy a bankok a lehető legkevesebb veszteséget szenvedjék el. Róna Péter szerint azoknak, akiknek forintosították a hitelét, még nem zárult le az ügyletük, mert a forintra váltás hamis alapon történt. Így ők még reménykedhetnek, hogy sikeresen támadhatják meg a szerződésüket.

A videó után a cikk folytatódik!
A mostani ítélet több fontos mozzanatra is fölhívja a figyelmet a befektetési szerződések kapcsán. A legfontosabb az, hogy az ügyfél nem ismeri az utóbbi szerződést, illetve annak részleteit. Másrészt ezeknek a műveleteknek költségük van, amit az ügyfélre terhelnek. Harmadrészt a devizák iránti növekvő kereslet miatt növekszik az átváltási árfolyam. Azt külön kiemelte a bíró, hogy a devizakockázatot maga a hitelt nyújtó bank állítja elő anélkül, hogy az adós tudna róla. Ugyancsak hiányosságként említette, hogy a bank nem tett eleget a befektetési szolgáltatásokról szóló törvény előírásainak. Így nem közölte például az ügylettel járó kockázatokat, nem ismertette azok költségeit. De arról sem győződött meg, hogy az ügyfél megfelelően tájékozódott az adott befektetési formáról, és fel tudja mérni az abban rejlő veszélyeket.

Fontos cikk: “DEVIZÁSOK” FIGYELEM! IGAZOLHATÓ AZ ÁRFOLYAMKOCKÁZATTAL KAPCSOLATOS MEGTÉVESZTÉS!

A bíróság összefoglalva megállapította, akkor lett volna érvényes az ügyféllel kötött hitelszerződés, ha tartalmazta volna azt, hogy a kölcsönnyújtáshoz szükséges pénzösszeg előteremtése érdekében a bank kockázatos pénzpiaci műveleteket hajt végre, amelyekre a futamidő végéig szükség van. Arra is föl kellett volna hívni a figyelmet, hogy mindennek a kockázata a hitelt fölvevő ügyfelet terheli, s lehetőséget kellett volna biztosítani arra, hogy ezt a kockázatos befektetési szerződést bármikor fölmondja.
FIGYELEM! A Facebook folyamatosan korlátozza a bejegyzéseink láthatóságát, ezért a Facebookon közzétett cikkek negyed annyi embert érnek el, mint korábban.
Ha értesülni szeretnél az oldalunk új híreiről, akkor húzd az egeret a Facebook oldalon a "Tetszik/Liked" gombra és pipáld ki az értesítéseket hogy megjelenjünk a hírfolyamban. KATTINTS IDE!

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM