Devizahiteles áttörés a Kúriánál

Devizahiteles áttörés a Kúriánál, Nemzeti Civil Kontroll, devizahitel, Dr. Szabó V László ügyvéd

Devizahiteles áttörés a Kúriánál

NCK: Újabb jó hírről számolhatunk be.

A devizahiteles perekkel kapcsolatban korábban mindenki számára jól érzékelhető volt, hogy a bíróságok, és a Kúria is „bankbarát” ítélkezést fojtatott (tisztelet a kivételnek).Az EUB ítéleteit pdig sokan semmibe vették. (szintén tisztelet a kevés kivételnek).

Napjainkra viszont úgy tűnik, hogy komoly változás állt be ezzel kapcsolatban. Már több pozitív példát mutattunk be oldalainkon, és most is megosztunk egy cikket olvasóinkkal, ami Dr.Szabó V. László ügyvéd úr személyes tapasztalata alapján született:

A Budapest Bank a Kúria előtt megpróbálta a Kúria más tanácsai előtt már tisztességtelennek minősített és elégtelen árfolyamkockázati  tájékoztatást megváltoztatni.

A Kúria azonban hivatkozott arra, hogy a korábbi kúriai ítéletek a 2/2014 PJE és az uniós ítéletek alapján pontosan megjelölik azt ,hogy milyen jogkérdéseknek kell megfelelnie a banki tájékoztatásnak ezért minden egyes esetben mérlegelni kell, hogy a tájékoztatás ezeknek a jogkérdéseknek megfelelt-e. Mivel nem felelt meg ezért a Budapest Bank elbukott.

Az ítélet szövegéből:

"A Kúria e tárgyban utal arra is, hogy magát a jogkérdést, nevezetesen mikor minősül az árfolyamkockázatról szóló tájékoztatás megfelelő tartalmúnak ahhoz, hogy az árfolyamkockázatot a fogyasztó viselje, a Kúria a 2/2014. PJE határozatában, valamint az EUB vonatkozó határozatai alapján dolgozta ki.

Az árfolyamkockázatról adott konkrét tájékoztatás világos és egyértelmű voltának megítélésére az adott ügy körülményeinek mérlegelésével kerülhet sor, amelynek során a jogkérdésben történő eltérés fel sem merülhet.

A Kúria mindezekre figyelemmel nem találta megállapíthatónak a felülvizsgálati kérelemben megjelölt jogszabálysértéseket, ezért a jogerős közbenső ítéletet az rPp. 275. § (3) bekezdése alapján hatályában fenntartotta. Dr.Szabó V. László ügyvéd.
 Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM