„DEVIZAHITELES” ÁLLÁSFOGLALÁS – NEMZETI CIVIL KONTROLL

„DEVIZAHITELES” ÁLLÁSFOGLALÁS - NEMZETI CIVIL KONTROLL.

„DEVIZAHITELES” ÁLLÁSFOGLALÁS –  NEMZETI CIVIL KONTROLL

[cn-social-icon]

Tisztelt devizakárosultak!

A nemzeti Civil Kontrollhoz átlagosan naponta több száz segélykérő levél érkezik, annak ellenére, hogy Polgárjogi Mozgalmunk nem devizahiteles érdekvédő szervezet.

Sajnos a levelek megválaszolására nincs lehetőségünk. A bankok és pénzintézetek által aktív állami segédlettel átvert devizakárosultak problémáját elsősorban a Magyar Államnak, így a jogalkotásban résztvevő parlamenti pártoknak kellene megoldania.A már megszületett bankmentő törvényekből, és a bankok ellen – a károsultak részéről indított devizaperek felfüggesztéséből világosan látszik, hogy az állam minden erejével a bankokat védi, és az átvert „adósok” előtt rendeletekkel folyamatosan zárja a jogérvényesítési lehetőségeket.

Az úgynevezett „devizahitelek”, vagy „deviza alapú hitelekkel” kapcsolatban a Nemzeti Civil Kontroll vezetősége maximálisan osztja dr. Kriston István ügyvéd európajogi (pénzügyi) szakjogász véleményét, így Mozgalmunk egységes álláspontja röviden a következő:

Magyarország tagállamban a bankok megkerülve a tőkepiaci szabályokat, kölcsön jogcímén, tőzsdén kívüli deviza határidős tömeges – mintegy 1.000.000 db deviza alapú szerződési – ügyletet kötöttek a fogyasztókkal.

Lényegében a bankok kölcsönbe burkolva, kölcsön címén összetett pénzügyi eszközt tartalmazó pénzügyi terméket értékesítettek a fogyasztóknak.

Természetesen tisztában vagyunk azzal is, hogy amennyiben ez az állítás jogi értelemben is beigazolódna, annak milyen jogkövetkezményei lehetnének a szerződésekre nézve. Mivel a fogyasztók szerződéses akarata az ilyen típusú befektetési ügyletekre nem terjedt ki, ezért a szerződések teljes semmisségét eredményezhetné, mely – jó esetben az eredeti állapot helyreállítását is megkövetelhetné.

Az elszámolás kapcsán ebben az esetben a bíróságnak azt is figyelembe kellene vennie, hogy nem a fogyasztók követték el a már Kúria által is igazolt csalássorozatot!

A deviza határidős ügyletekre vonatkozó állítást egyébként maguk a bankok is igazolták, hisz jól követhetően pontosan ilyen tranzakciókat hajtottak végre az átvert fogyasztóknak értékesített, deviza-hitelnek álcázott hibridek esetében. Természetesen ez kimerítheti a bűncselekmény minősített eseteit is (a fogyasztók megtévesztésen, és tévedésben tartásán keresztül a bűnszervezetben, folytatólagosan, nagy vagyoni hátrányt okozó cselekménysorozat…stb. a felsorolásba inkább nem megyünk bele)

Kérjük az olvasókat, hogy most különösen figyeljenek!

A fent leírt problémával kapcsolatban levél útján megkerestük a jogalkotásban résztvevő, és az Ügyészség felügyeletét is ellátó parlamenti pártokat. Megdöbbenésünkre azok az ellenzéki pártok sem reagáltak a levelekre, melyek (a médianyilvánosság előtt) a devizahitelek felvételkori árfolyamon történő forintosítása mellett érveltek. (Jobbik, LMP)

Természetesen annyira nem vagyunk naivak, hogy ne tudnánk – nem csak az ellenzék, de a kormánypárt és koalíciós partnere, a KDNP is pontosan tisztában van azzal, hogy a csalássorozat kiindulópontja az volt, hogy a bankok kölcsönnek álcázva egy olyan terméket értékesítettek, amellyel később ezeket a „pénzügyi trükköket” elkövethették. (Ezt a tőkepiaci szabályok miatt a kölcsönök esetében nem tehették volna meg (fogyasztók megtévesztése).Mivel a parlamenti pártok számunkra teljes mértékben hiteltelenné váltak, (kivétel nélkül) ezért azt javasoljuk a devizakárosultaknak, hogy vonják meg bizalmukat a parlamenti pártoktól és helyette arra koncentráljanak, hogy minden lehetséges eszközzel a devizakárosultak érdekeit képviselő szervezeteket, vagy személyeket erősítsék, támogassák.

Ennek érdekében ajánljuk dr. Kriston István ügyvéd európajogi (pénzügyi) szakjogász KIÁLTVÁNYÁT

Ide kattintva is elérheted: http://www.civilkontroll.com/dr-kriston-kialtvany/

Természetesen, mint ahogy eddig is, a későbbiekben is beszámolunk más devizakárosultakat (aktívan) védő szervezetek, vagy személyek tevékenységéről!

FONTOS! Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy a Facebook oldalunkra meghívod az ismerőseidet, illetve ide kattintva feliratkozol a hírlevelünkre is. Nemzeti Civil Kontroll. [cn-social-icon]

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM