A JÁTSZMÁNAK VÉGE? AZ ÁRFOLYAMRÉS MIATT AGGÓDNAK A LENGYEL BANKOK IS!

A JÁTSZMÁNAK VÉGE? AZ ÁRFOLYAMRÉS MIATT AGGÓDNAK A LENGYEL BANKOK IS!

Az árfolyamrés miatt aggódhatnak a lengyel bankok is

Varsóban attól tartanak, hogy egy bírósági döntés után tömegesen indulhatnak devizahiteles perek, amelyek a bankokra hárítanák az árfolyamrések teljes költségét.

A lengyel mBank közleményben jelentette be, hogy megszünteti a devizában való jelzáloghitel-nyújtást, miután a verseny- és fogyasztóvédelmi bíróság (SOKiK) jogtalannak minősítette az általa felszámított árfolyamrést. Az ügyfelekkel kötött szerződésekben csak az szerepelt, hogy a bank a maga által meghatározott árfolyamon számolja a kamatokat, de arról nem tájékoztatott, hogyan és milyen alapon határozza meg ezt az árfolyamot.


Ennél is fontosabbnak tűnik a Millennium Bank esete, amely ellen több mint kétezer ügyfele indított közösen pert, követelve az árfolyamrés érvénytelenítését. Mint a Gazeta Wyborcza írta, ha a bíróság nekik ad igazat, akkor a bank akár arra is kényszerülhet, hogy zlotyra váltsa át a hiteleket. Ez pedig a lap szerint azzal járna, hogy a banknak a jelzáloghitelek teljes futamidejére magára kellene vállalnia az árfolyamváltozások terhét.

Az mBank elleni ítélet pedig számtalan klienst bátoríthat arra, hogy bíróságon követelje az árfolyamrés alkalmazása miatt elszenvedett vesztesége visszafizetését bankjától. A lap utal az uniós szakvéleményre és hivatkozik Magyarország példájára is.


Maga az, hogy az mBank megszünteti a devizahitelezést, tulajdonképpen csak nyilvános tiltakozás a bírósági döntés ellen – a lengyel pénzintézetek túlnyomó többsége már több mint egy éve nem ad deviza alapú hitelt, amelyek nyújtásának feltételeit drákóian megszigorította a bankfelügyelet.

Lengyelországban egyébként a magyarországinál sokkal alacsonyabb zloty-hitelkamatok miatt közel sem vált olyan tömegessé a devizában való eladósodás, jelenleg pedig a Lengyel Bankszövetség (ZBP) adatai szerint a jelzáloghitelek kevesebb mint 1 százalékát igénylik devizában. – Napi Gazdaság

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM