“DEVIZAHITELEK” – SEMMISSÉGI DÖMPING JÖHET

"DEVIZAHITELEK" - SEMMISSÉGI DÖMPING JÖHET.

"DEVIZAHITELEK" – SEMMISSÉGI DÖMPING JÖHET

[cn-social-icon]

Összesen hatvan perben jöhet szóba, hogy a felülvizsgálat után a legfőbb bírói fórum a szerződés semmisségét állapítsa meg úgy, hogy nem rendelkeznek az elszámolásról – tudta meg az Azénpénzem.hu.

A 17 ezer, még az előző évben felfüggesztett devizaperből eddig csak mintegy kétezer folytatódott. A kilátások viszont több forrásunk szerint nem túl bíztatóak az adósok számára, de ez esetenként több év múlva derülhet csak ki. Információink szerint meglehetősen nagy riadalmat keltett a bankok, és ujjongást az adósok körében, hogy a Kúria (mostanra már több perben is) jogkövetkezmény megállapítása nélkül semmisnek mondott ki egy deviza jelzáloghitel szerződést. Ezt a már megjelent és a szóban elmondott indoklások szerint azért tehették, mert a megtámadott jogerős ítélet még az „adósmentő” törvények előtt született meg. Ezzel az ítélettel a Kúria közölte a magyar bíróságok felé azt, hogy márpedig a fogyasztói jogokkal kapcsolatos törvényeknek visszaható hatálya nincs – állította Léhmann György siófoki ügyvéd, aki legutóbbi perben képviselte az OTP-vel hadakozó devizahitelest.  

Léhmann nyomatékosította, hogy a tavaly július előtt is zajló perek esetében ez a döntés számíthat irányadónak a bíróságok számára. Mint kinyomoztuk: összesen hatvan ügy jöhet ilyen szempontból szóba. Ebből egyébként 20-25 már el is dőlt, vagy hamarosan befejeződik. Várhatóan valóban nagy örömöt okozva az adósoknak (Léhmann arról is beszámolt, hogy a legutóbbi ítélet kihirdetését a megjelent mintegy száz adós dübörgő tapssal üdvözölte).

Az öröm teljesen indokolt lehet, ha a bank belenyugszik a fejleményekbe, esetleg úgy ítéli meg, hogy nem éri meg számára a további procedúra. Mint ahogy szaporodnak az olyan, az adós számára kedvezően befejeződő végrehajtás-leállítási ügyek is, ahol a finanszírozó nem harcol tovább. Mint azonban a bírói berkekben végzett kutakodásunkból megtudtuk, a semmisség, illetve érvénytelenség kimondása más eset. A hitelintézetnek ugyanis ezekben elegendő egy érvényessé nyilvánítási kérelmet beadniuk, és az ügy folytatódik tovább – már a hatályos törvények figyelembevételével. 

Nincs fogás az aláírási jogosulatlanságon?

Ügyvédek szerint a legtámadhatóbbak az autóhiteles szerződések. Időközben ezen a téren több kedvezőbb fejlemény is akadt. Nem egy bírósági döntés született arról, hogy hiába válik végeláthatatlanná a hitel, az autó törzskönyvét öt év után vissza kell adni az adósnak. Ráadásul volt időszak, amikor nyakló nélkül nyomták ki kereskedőkön keresztül az akár tíz éves futamidejű kölcsönöket, így bőven akadhat szerződés, amelyet arra nem jogosult írt alá a hitelező részéről.

Eddig úgy tudtuk, hogy utóbbi esetekben szinte biztosra vehető a pernyertesség. Utánjárásukra azonban az derült ki, hogy felsőbb bírói fórum előtt eddig egyetlen, a finanszírozót elmarasztaló ítélet sem született. Az elbírált ügyek 90 százalékában a bíróság arra jutott, hogy fellelhetőek olyan iratok, amelyek elfogadhatóvá tették az aláíró személyét (például meghatalmazások láncolata). A fennmaradó 10 százalékban pedig úgy döntöttek, hogy az aláíró „álképviselőként” járt el. (Ez egy elég érdekes új fogalom, de úgy tűnik, a bírák számára elfogadható.)

Még sokáig nem juthatnak nyugvópontra az ügyek

Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel az ingyenes hírlevelekre: http://www.civilkontroll.com/newsletter/
A parlament által elfogadott „adósmentő” csomag következményeként az Országos Bírósági Hivatal (OBH) 2014 júliusában leállította a devizaadósok által indított pereket. Az elszámolási törvényben rendelkeztek arról, hogy nem engedik azoknak a pereknek a folytatását, ahol csak az érvénytelenség vagy részleges érvénytelenség megállapítását kérte az adós (pedig – mint arról korábban már írtunk –, a bíróságok előtt levő devizahiteles perek 95 százaléka ilyen volt). Ha nem mondja meg a bank ügyfele, hogy pontosan mit is szeretne („meg kell jelölnie, hogy milyen jogkövetkezmény alkalmazását kéri”), és csak semmisségre utazik, a pert meg kell szüntetni.

Információink szerint 17 ezer ügyben állt le az eljárás, közülük pedig mostanáig mindössze kétezer folytatódott. Ezekben először első-, majd másodfokon kell ítéletet hozni, sőt jó eséllyel a Kúria előtt is kiköt majd nem egy eljárás. Még évekig is eltarthat, mire a devizaperek végre nyugvópontra juthatnak.

Kulcskérdés, miként határoz a bíróság a semmiségről, illetve ennek jogkövetkezményéről. Kutakodásunk alapján úgy látszik, valóban elszántak a magasabb rendű bíróságok arra, hogy a szerződés teljes semmisségének kimondására ne kerüljön sor. Törekednek majd arra, hogy hatályossá, illetve érvényessé nyilvánítsák a megállapodást, annak vitatott pontjait. Amennyiben ez végképp lehetetlenné válik, akkor egyes költségelemektől (például a monitoring díjától) szabadulhat meg az adós. Az mindenesetre sokatmondó, hogy több bírósági forrásunk is úgy nyilatkozott, hogy a döntéshez a „felülvizsgált banki elszámolást kell figyelembe venni”.

Tisztelt Olvasóink!
A Facebook egy ideje korlátozza a nem fizetős postok láthatóságát. Ami azt jelenti, hogy a Facebookon közzétett cikkek negyed annyi embert érnek el, mint korábban.
Ha értesülni szeretnétek az oldalunk frissítéseiről húzzátok az egeret a Facebook oldalunkon a "Tetszik/Liked" gombra és pipáljátok ki az értesítéseket hogy megjelenjünk a hírfolyamban. KATTINTS: https://www.facebook.com/pages/Nemzeti-Civil-Kontroll/342783665741979 [cn-social-icon]

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM