“DEVIZAHITELEK” MA 11 BANKI PERRE KÉSZÜLHETÜNK

Devizahitelek: ma 11 banki perre készülhetünk – MTI

 

A Fővárosi Törvényszék 11 bank és pénzintézet, köztük takarékszövetkezetek és lízingcégek devizahiteles törvénnyel kapcsolatos keresetét tárgyalja ma.

 

A hét első napján a bankok közül a Sberbank Magyarország Zrt. és a Porsche Bank Zrt., a takarékszövetkezete közül pedig a Savaria Takarékszövetkezet, az Örkényi Takarékszövetkezet keresetét vitatják meg.Emellett az UniCredit Leasing ImmoTruck Pénzügyi Szolgáltató Zrt., a Lombard Ingatlan Zrt., a Retail Prod Zrt. , az Erste Lakáslízing Zrt., az Aegon Magyarország Hitel Zrt. , a PSA Finance Hungary Zrt. , és az UniCredit Leasing Hungary Pénzügyi Szolgáltató Zrt. kereseteiről születhet döntés.

Az augusztus 22-i első tárgyalás óta múlt péntekig már 20 pénzintézet keresetét tárgyalta a Fővárosi Törvényszék, amely ezek többségénél szeptemberre halasztotta az elsőfokú döntés meghozatalát.

A perekben arról kell döntenie a törvényszéknek, hogy tisztességesek-e a magyar állam ellen pert indító pénzügyi intézmény egyoldalú szerződésmódosítást – például kamat-, költség-, vagy díjemelést – lehetővé tevő rendelkezései az általános szerződési feltételekben.


A törvényszék korábbi tájékoztatása szerint az augusztus 25-i határidőig összesen 79 hitelintézeti kereset érkezett a Fővárosi Törvényszékre az egyoldalú banki szerződésmódosítás tisztességtelenségét vélelmező törvénnyel kapcsolatban. A csaknem 80-ból 24 keresetlevelet idézés kibocsátása nélkül elutasítottak, melyek közül hatot a pénzügyi intézmények újra benyújtottak. – MTI

Szólj hozzá

Hozzászólás