DEVIZAHITELEK-ITT A MAGYARÁZAT. ISMÉT VAN REMÉNY.

DEVIZAHITELEK-ITT A MAGYARÁZAT. ISMÉT VAN REMÉNY.

DEVIZAHITELEK-ITT A MAGYARÁZAT. ISMÉT VAN REMÉNY.

[good_old_share]


Az a bank járt el tisztességesen egy devizahiteles kölcsönszerződés megkötésekor, amelyik nemcsak a forint esetleges gyengülésének veszélyére hívta fel a figyelmet, de például táblázatba gyűjtve mutatta ki, miként változik a törlesztőrészlet ennek hatására-írja az MNO.Például hogy miként emelkedik a törlesztő a forint tíz-, húsz-, harmincszázalékos gyengülése esetén – elemezte lapunknak az Európai Unió Bíróságának (EUB) egy román devizahiteles ügyben hozott döntését Róna Péter közgazdász.

Az ügyfél azért fordult bírósághoz, mert szerinte nem kapott megfelelő tájékoztatást bankjától a hitellel járó esetleges veszélyekről, s így a pénzintézet tisztességtelenül járt el. A döntés kimondja, nemcsak az árfolyamváltozás okozta kockázatokra kellett felhívnia a figyelmet a banknak, hanem arra is, hogy annak milyen hatása lehet a havi fizetési kötelezettségre.

Kérdésünkre Róna Péter elmondta, a luxemburgi testület állásfoglalása ugyan nem vonatkozik közvetlenül az adott ügyre, nem jelent közvetlen döntést, az abban foglaltak azonban útmutatást adnak a kérdést feltevő román bíróság számára, miként kell értelmezni a megfelelő tájékoztatás fogalmát a devizahiteles ügyekben. Ugyanakkor az EUB határozatát a hasonló perekben eljáró magyar bíróságoknak is kötelezően figyelembe kell venniük.A közgazdász hangsúlyozta, a magyar bankok egymástól eltérő szerződéstípusokat alkalmaztak, volt, ahol egyáltalán nem esett szó az árfolyamkockázat veszélyeiről.

Az EUB döntése értelmében ezekben az esetekben az elégtelen tájékoztatás miatt tisztességtelennek minősülhet a szerződés. De azokban az esetekben is felvetődhet a tisztességtelenség, ahol az árfolyamkockázatra ugyan felhívták a figyelmet, de annak a törlesztőrészletre gyakorolt hatását nem mutatták be.

Bihari Krisztina devizahiteles-ügyvéd hasonlóképpen vélekedik.

 

Várakozása szerint a mostani döntéshez hasonló határozatot fog hozni az EUB az előtte lévő hasonló magyarországi ügyekben.Vagyis reménykedhetnek a devizahitelesek, hiszen a szerződések túlnyomó többségében nem kaptak olyan részletes tájékoztatást az árfolyamváltozás várható hatásairól, mint amit a mostani döntés előír.

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: https://civilkontroll.com/newsletter/

S miután a Kúria jogegységi döntéséből is hasonló olvasható ki, érthetetlennek tartja, hogy a devizahitelek forintosításakor miért 256 forintos svájcifrank-árfolyamon váltották forintra kötelező jelleggel a helvét devizában felvett kölcsönöket. Szerinte felvételkori árfolyamon kellett volna azokat forintosítani.

[good_old_share]

loading…


Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM