DEVIZAÜGYEK-ALKUPOZÍCIÓ. INGATLAN VÉGREHAJTÁSA AZ ÚJ SZABÁLYOK SZERINT.

DEVIZAÜGYEK-ALKUPOZÍCIÓ. INGATLAN VÉGREHAJTÁSA AZ ÚJ SZABÁLYOK SZERINT.
loading...

DEVIZAÜGYEK – ALKUPOZÍCIÓ. INGATLAN VÉGREHAJTÁSA AZ ÚJ SZABÁLYOK SZERINT.

[good_old_share]


Devizaügyek – Ingatlan végrehajtása az új szabályok szerint. – Csikász Levente.

 

Az 1994. évi LIII. tv. (a bírósági végrehajtásról – Vht.) 2017. 03. 21-től alkalmazandó szabályai némi alkupozíciót adnak azoknak a devizaadósoknak a pénzintézetekkel szemben, akiknek ingatlanra felvett kölcsönük van.
A pénzintézetek az esetek igen kevés százalékában akkor egyeznek meg az adóssal, ha nincs végrehajtás alá vonható egyéb vagyona és a lekötött ingatlan becsértéke is kevesebb, mint a követelésük, de akkor is ragaszkodnak a becsértékhez. Természetesen ez a helyzet sem eredményez mindig egyezséget, mert a pénzintézetek – hála a kormányunk és a bírósági szervezetet vezetők hathatós "bankbarát" intézkedéseinek – magas lovon ülnek és őket csak az egyre jobban hízó gigaprofitjuk érdekli, amit az adósrabszolgáktól szednek be.

loading...

Visszatérve a Vht-re, nézzük mit jelentenek az adósra kedvező speciális végrehajtási szabályok. A 2017. évi XIV. tv. vezette be a fogyasztói kölcsönszerződésből eredő végrehajtásra vonatkozó speciális értékesítési szabályokat. Ezeket 2017. 03. 21-től kell alkalmazni a már hatályban lévő végrehajtásokban is, ha:

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.civilkontroll.com/newsletter/

– még nem került sor az ingatlan árverési értékesítésének kitűzésére
– az adós egyedüli ingatlana az érintett ingatlan
– és ez a lakóingatlana és ebben lakik minimum 6 hónapja a végrehajtási eljárás megindításhoz képest.

Ebben az esetben a becsérték lehet csak az árverési vevő által tett vételi ajánlat összege az első és az eredménytelenség miatti második árverésen is, illetve 1 évig minden esetleges árverésen. Ha a második eredménytelen árverés után a végrehajtást kérő (tipikusan most a pénzintézet, de ez lehet bármely más szolgáltató egy fogyasztói szerződés esetén) magához kívánja váltani az ingatlant, akkor is csak a becsértéken teheti meg. Ha egy év eltelt és nem kelt el az ingatlan, akkor lehet levinni 90%-ra az értékét, de más kedvezmény nincs.
Nagyon fontos, hogy vélhetően a végrehajtók nem akarnak olyan gyakorlatot kialakítani, hogy minél kisebb összegű legyen a becsérték. Az adós a becsérték közlésétől számított 15 napon belül jogorvoslattal élhet e megállapítással szemben és szakértő útján kérheti az értékmegállapítást az adott járásbíróságon.

A felek (adós és végrehajtást kérő) azonban megegyezhetnek, hogy a becsérték alatt engedik az ingatlant árverezni, ekkor azonban a befolyt vételár feletti tartozást kötelezően el kell, hogy engedje a végrehajtást kérő szolgáltató és végrehajtás lezárul.

Sok adósnak – akik lemondanak az ingatlanról – ez lehet egy megoldás, hogy ne vigyék életük végig tovább e törvénytelen, tisztességtelen, erkölcstelen és uzsora jellegű tartozást. – Csikász Levente.

[good_old_share]

loading…


Read previous post:
MI KELL MÉG? MÁR MEGINT A BANK SZOLGÁLTATJA A BIZONYÍTÉKOT SAJÁT MAGA ELLEN!
MI KELL MÉG? MÁR MEGINT A BANK SZOLGÁLTATJA A BIZONYÍTÉKOT SAJÁT MAGA ELLEN!

MI KELL MÉG? MÁR MEGINT A BANK SZOLGÁLTATJA A BIZONYÍTÉKOT SAJÁT MAGA ELLEN! [good_old_share] Pénz, nők, csillogás! Élni tudni kell!...

"DEVIZÁS"-MEGOLDÁST HOZHAT AZ EURÓPAI BÍRÓSÁG DÖNTÉSE?
“DEVIZÁS”-MEGOLDÁST HOZHAT AZ EURÓPAI BÍRÓSÁG DÖNTÉSE?

"DEVIZÁS"-MEGOLDÁST HOZHAT AZ EURÓPAI BÍRÓSÁG DÖNTÉSE? [good_old_share] Vezér-Szörényi László banki szakember elmondja véleményét az Európai Bíróság várható döntéséről a "devizás" csalással...

Close