Devizahitel – Segítség az egyedül pereskedőknek

Devizahitel – Segítség az egyedül pereskedőknek

Dr. Szabó V. László ügyvédAz új polgári perrendtartás a perfelvételi időszakban követeli meg az összes bizonyíték benyújtását-

A keresethez mellékelni kell mindent amire a keresetben hivatkozik a felperes.

Nem lehet azt csinálni mint régen, hogy "csepegtetem" a bizonyítékokat, nem lehet taktikázni a perben.

A bizonyítékok fontosságáról:

Nem lehet sem a keresetben, sem a tárgyaláson csak állítani valamit. Az önmagában kevés. Sok adós hangosan, kiabálva adja elő az igazát, indulatoktól túlfűtötten. Azt hiszi ha az érzelmek látszanak rajta akkor a bíróság elhiszi, hogy igazat mond.
Csakhogy a bíróságot csak a bizonyítottság érdekli.

Egy bizonyítéknak kétséget kizáróan kell bizonyítania a felperes állítását.
Ha a bizonyíték nem teljes mértékben fedi a bizonyítandó tényt akkor a banki ügyvéd lecsap rá. Ez esetben a bíróság kimondja, hogy a bizonyítási érdek a felperesen volt de ő nem volt képes állítását bizonyítani.

A bizonyítékok értékelése:

A felperesnek tudni kell mind a szerződéses dokumentumokban rejlő, az ő állítását alátámasztó bizonyítékokat értékelni, a jogszabályokkal összhangban. Ugyanígy az ellenfél állításait lerontó bizonyítékokat is észlelnie kell és saját érdekében felhasználni azokat.

Ugyanez vonatkozik a tárgyaláson elhangzottakra is.
A banki ügyvéd azonnal lecsaphat az adós félreérthető nyilatkozatára, de az adós (felperes) is felhasználhatja a banki ügyvéd vagy a banki tanú szóbeli előadásának hiányosságait.

Tehát azon felül, hogy a keresetlevélben minden állítását alátámasztja az adós még arra is figyelnie kell, hogy a tárgyaláson elhangzottak ellentétben állnak-e az írásos dokumentumokkal, vagy a keresetben általa tett tényállításokkal.
A banki tanú szóbeli nyilatkozatát aszerint kell értékelni, hogy mennyiben mond ellent az írásos dokumentumoknak, a szerződéskötéskori körülményeknek, valamint a banki ellenkérelemben foglaltaknak.
Az egyedül perelő adósnak még a bíróság "ügyködését" is ki kell tudnia védeni.

Érteni kell, hogy a bíró mit kérdez, miért kérdezi, a sorok mögé kell látni.
Ha a bíró olyan kérdést tesz fel a banki ügyvédnek, vagy a banki tanúnak mellyel az adósnak kedvezőtlen választ segíti elő azt észrevételezni kell, jegyzőkönyvbe kell vetetni.

A bíróság pervezető végzéseit pontosan kell teljesíteni mert a hiányosság az adós terhére esik.
Ismerni kell a polgári eljárás szabályait nem csak azért, hogy az adós jognyilatkozatait a bíróság befogadja hanem azért is, hogy az ellenfél ellen is fegyverként használhassa az adós.

Az adósnak úgy kell kérdeznie a banki tanút mint egy nyomozótisztnek.
Céltudatosan felépített kérdezési taktika kell, bele kell kényszeríteni a banki tanút az adósnak kedvező körülmény előadásába vagy ha az adósra terhelő módon nyilatkozik akkor annak hitelességét le kell rontani.

A per egy háború. Erős lélek kell hozzá. Ha a pert az adós jogerősen elveszti akkor ugyanabban a tárgyban, ugyanazon felek között még egyszer nem indíthat pert.

Az első fok a legfontosabb. Ekkor kell minden információt jegyzőkönyvekbe  "gyömöszölni". Dr. Szabó V. László ügyvéd 
Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM