Devizahitel – nincs elveszett ügy

Dr. Szabó V. László ügyvéd, Nemzeti Civil Kontroll, Devizahitel - nincs elveszett ügy

Devizahitel – nincs elveszett ügy

A tanulság, hogy nincs elveszett ügy.
Dr. Szabó V. László ügyvéd – Otp Faktoring ellen vagyunk, eredetileg ELLA Bank volt.
A Faktoring azzal jön hogy a hitelkérelemben volt egy mondat miszerint az adós elismeri, hogy átvette az Ügyféltájékoztatót.
Ilyen tájékoztatót persze sohasem kapott, de az apróbetűs szabványszöveget aláírta és a Faktoring ezzel turnézik.
Az Ügyféltájékoztatón persze se dátum, se aláírás nincs.

Hogyan lehet azt bizonyítani, hogy az adós nem kapott ilyet a szerződéskötés előtt, sőt a tartalmát sem ismerte, mert a hitelközvetítő sem beszélt róla.
Úgy, hogy beidéztetem a hitelközvetítőt és alaposan kikérdezem az Ügyféltájékoztatóról.
Csakhogy itt jön a probléma.

A hitelközvetítő azóta már Angliában él, az adós megpróbálta elérni azonban elzárkózik minden segítség elől, tanúskodni sem akar.
Az ügyfél a tárgyaláson megemlített egy másik személyt is akivel kapcsolatban volt még a legelső lépésekkor. Ez a személy irányította később az ELLA Bankos hitelközvetítőkhöz.
Ezt a legelső személyt (nevezzük Elsőnek) azonban hiába idéztetem be mert neki akkor még nem volt szerződése az ELLA Bankkal, tehát bármit is mondott az adósnak az nem számít mert nem a bankot képviselte.

A Faktoring pofátlanul azt írja a beadványaiban, hogy az adós kétséget kizáróan megismerte az Ügyféltájékoztató tartalmát mert ezt a hitelkérelemben az aláírásával is elismerte.
Amikor a tárgyaláson bejelentettem, hogy az ELLA-s hitelközvetítőt idézni akarom akkor a Faktoringos ügyvéd pofátlanul arra hivatkozott, hogy nem kell beidézni mert ő nem állítja azt, hogy az adós a hitelközvetítőtől kapta az Ügyféltájékoztatót vagyis nem kell ennek az ellenkezőjét bizonyítani.
Vagyis egyszer leírja azt, hogy az adós kétséget kizáróan ismerte az Ügyféltájékoztató tartalmát, majd amikor ennek ellenkezőjét tanúval akarom bizonyítani akkor azt mondja, hogy nem a tanútól ismerte meg a tájékoztató tartalmát ezért nem is kell beidézni.
Vagyis annyira tart a tanú megidézésétől, hogy még azt is kijelenti, hogy nem tőle kapta tájékoztatást.
Akkor kitől? A sarki fűszerestől? Vagy Pelétől aki éppen akkor arra járt? Vagy Bodrogi Gyulától?

Kitől kaphatott volna az adós Ügyféltájékoztatót ha nem a hitelközvetítőtől?
De ennél nagyobb az a probléma, hogy a hitelközvetítő nem akar tanúkosdni. Még a címét sem lehet megtudni, hogy legalább idézni lehessen.
Még csak internetes tanúvallomást sem tudok így elérni.
Mit tehet ilyenkor az ügyvéd?
Van egy megoldás.

Az Első személyt kell beidézni aki ugyan el fogja mondani azt, hogy ő csak kismértékű árfolyamkockázatról adott tájékoztatást de ez senki nem fog érdekelni mert nem volt a bankkal szerződése.
Viszont most jön a trükk.

Azt azonban fogja tanúsítani, hogy akkor ő is jelen volt amikor a hitelkérelem kitöltésre került és nem látta, hogy a hitelközvetítő bármilyen Ügyféltájékoztatót átadott volna.
Ehhez a nyilatkozathoz nem kell a bankkal  leszerződött brókernek lennie.
Ehhez elég az ha van két szeme, két füle és akkor éppen jelen volt.

Ha eképpen tanúskodik akkor azt az Angliában élő bujkáló hitelközvetítő nem valószínű, hogy cáfolni akarná, hiszen nem is fog tudni erről a nyilatkozatról.
Tehát így emelünk fel egy egyébként indifferens személyt ügydöntő státuszba.Azt kérdezte tőlem ma egy adós, hogy ha ő kifizeti a munkadíjat akkor mi a garancia(!!!!!!) arra, hogy  meg is nyeri a pert.
Azt válaszoltam, hogy SEMMI. Az ügyvéd a munkájáért vállal garanciát nem az eredményért mert nem ő hozza az ítéletet. Ráadásul azért sem adhat garanciát mert a kitanítás ellenére az adós saját  maga is elronthatja a vallomását és akkor nincs nyerés.

A fenti sztoriban van a garancia. A hozzáállás a garancia. A gondolkodásmód a garancia. A dörzsöltség a garancia. A nincs elveszett ügy mentalitás a garancia. A sok tárgyalási tapasztalat a garancia. A trükkös gondolkodási képesség a garancia. Valamint az emberség és a jellem.

Mennyi olyan ügyvéd van (tisztelet a kivételnek) aki egy morzsával se rak többet az ügybe csak annyit, hogy átmásolja a jogszabályokat a beadványába, elmegy a tárgyalásra, feltesz néhány ügyetlen kérdést, a válasz nem is érdekli aztán hagyja, hogy a bíróság gyorsan lezárja az ügyet.
Azt kérdezi tőlem, hogy mi a garancia. Én magam vagyok a garancia. Dr. Szabó V. László ügyvéd

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM