Devizahitel-Nem kevés pénzről van szó, ha lépünk, fele annyi lesz a tartozásunk mint eddig

Dr. Szabó V. László ügyvéd, Nemzeti Civil Kontroll, Devizahitel-Nem kevés pénzről van szó, ha lépünk, fele annyi lesz a tartozásunk mint eddig.

Devizahitel-Nem kevés pénzről van szó, ha lépünk, fele annyi lesz a tartozásunk mint eddig.

Dr. Szabó V. László ügyvéd – "…Akik pedig túlfizetésben vannak, vagy végtörlesztettek, vagy elárverezték a házukat azok súlyos tízmilliókkal többet kapnak vissza ha visszakövetelik…"
2022. május – Eset Miskolci Járásbíróságról. – Az MKB és a Momentum a két ellenfél.
Adós felvett 44 MFt-ot visszafizetett 40M Ft-ot a Momentum végrehajtást indított és még 60M-t követel
Keresetet beadtuk, kiszámolta a szakértő a 20%-os árfolyamkockázattal, hogy mennyi jár a végrehajtónak. ez 33,9 MFt-ra jött ki.
Erről szólt a per, hogy ha nyerünk ennyivel fog tartozni az adós.

A per folyt, a felek előadták amit kell, közben megszületett a C-472/20-as EUB végzés amely kilőtte a 20%-ot és lehetővé tette az eredeti állapot helyreállítását.

Azonban az új matek beadásához keresetet kell módosítani. A bíró közben lezárta a perfelvételt .
Ezt követően már csak akkor lehet keresetet módosítani ha az új tény tudomásomra jutása és a keresetváltoztatás között nem telt el 15 nap.

Mivel az EUB ítélet 2022 03.31.-én jött ki és a perfelvételt is aznap zárta le a bíró ezért valamit ki kellett találni; hogy a módosítást befogadja.

Nem kevés pénzről van szó ugyanis az új matek szerint már csak 17,9 M az adós tartozása a 33,9M-hoz képest.

Megcsináltam a módosítást és beadtam úgy, hogy mellékletként becsatoltam a számítógépemről egy pillanatfelvételt amelyen az látszik, hogy pár napja nyitottam meg az Európai Bíróság honlapját ahol megtaláltam a 472-es ítéletet.

Nagy kockázat volt de bejött mert a bíró befogadta, mondván nem tudja az ellenkezőjét bizonyítani.
Nem mindegy, hogy 60MFt helyett csak 17.9-el tartozik-e az adós.

Mi ebből a tanulság?
Az, hogy mindenki akinek folyamatban lévő pere van azonnal módosítsa a matekot a 472 szerint. Azonban nem elég csak a számokon változtatni a jogi érvelést is mellé kell tenni.

Nekem 25 oldalra jött ki egy ilyen módosítás.
Ha pedig már lezárta a bíró a perfelvételt akkor a tudomásszerzés időpontját bizonyítani kell.

Ez hatalmas lehetőség az adósoknak mert nem kell az árfolyamrés miatt perelni (C-932/19) amit nagyon nehezen nyel be a bíróság, sőt már Kúria is kijött ami szerint nem hivatkozható, hanem maradhatunk a jól bevált árfolyamkockázatnál csak éppen fele annyi lesz a tartozásunk mint eddig.

Akik pedig túlfizetésben vannak, vagy végtörlesztettek, vagy elárverezték a házukat azok súlyos tízmilliókkal többet kapnak vissza ha visszakövetelik.

A magyar bíróság nálam végzésben fogadta el a keresetmódosítást az új számokra, ha megjön felteszem.
tehát nem mindegy, hogy ha valaki 20M Ft-tal többel végtörlesztett akkor abból csak 8MFt-ot követelhet vissza vagy 18-at. Az új pereket már az új számítások szerint adom be. A többi az adóson múlik. Dr. Szabó V. László ügyvédFigyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM