DEVIZAHITEL, ÁPOLÁSI DÍJ – NEM ADOM FEL!

DEVIZAHITEL, ÁPOLÁSI DÍJ - NEM ADOM FEL!

DEVIZAHITEL, ÁPOLÁSI DÍJ – NEM ADOM FEL!

[good_old_share]


NEM ADOM FEL! NEM KAPTAM MÁRA IDŐPONTOT DÖMÖTÖR ÁLLAMTITKÁRTÓL, ÍGY ÚJABB LEVELET ÍRTAM. ÍME:

 

címzett: Dömötör

Tisztelt Államtitkár Úr!Sajnálattal tapasztaltam, hogy két napja, 2018. július 24-én, kért kérésemre a mai napig nem kaptam választ. Vélhetően mára már nem javasol időpontot és helyet találkozónkra.

Az ápolási díj ügyében sajnos nem folynak tárgyalások, lehetséges, hogy a területért felelős kormány tisztviselők ebben a kérdésben nem a valós tájékoztatást adták Önnek.

Miután az elmúlt hetekben a kormánypárti képviselők mindegyike, akik ebben a témában megnyilatkoztak, egyetértettek abban, hogy nem várathat magára az ápolási díjemelés, kérem folytassuk érdemben az erről szóló egyeztetéseket!

A devizahitel kérdésében valószínűnek tartom, hogy a Brüsszelben töltött 7 éve alatt nem volt módja figyelemmel kísérni azokat az eseményeket, amelyek az ügyfajta jogi anomáliáit feltárták, s amelynek egyik eredménye a C-26/13 számú európai uniós bírósági ítélet volt.

 

Ebben egyértelműen megállapította a bíróság azt, hogy vizsgálni kell, valós volt-e a devizakockázatokra való figyelmeztetés, módjuk volt-e az adósoknak valós adatokra építve előzetesen felmérni, hogy milyen terhet vállalnak, mi a valós kockázatuk. Erre is tekintettel mondta ki a Horvát Legfelsőbb Bíróság az elmúlt hetekben azt, hogy semmisek a devizahitel szerződések árfolyam kockázatok adósra terheléséről szóló rendelkezései.Magyarországon még ennél is súlyosabb az a jogsértés, amit a pénzügyi intézmények elkövettek, hiszen miután 2004-2005-ben nem köttetett meg annyi devizahitel szerződés, mint amit a pénzügyi intézmények vártak, készített a Bankszövetség egy tanulmányt, amelyet 2006. január 31-én tettek közzé, s amelyben azt közölte a Bankszövetség, hogy " A hosszabb lejáratú hitelt felvenni szándékozók továbbra is nyugodtan választhatják a devizaalapú konstrukciókat, mert a hitel futamideje alatt valószínűleg nem lesz a törlesztési terhet jelentősen és tartósan megnövelő árfolyammozgás.

A Facebook nem mutatja meg neked a számodra valóban fontos híreket. Cenzúráznak. Ők döntik el, hogy mit olvashatsz és mit nem! Ha te sem akarod, hogy mások döntsék el milyen híreket láthass kattints, és iratkozz fel a hírlevélre: https://civilkontroll.com/newsletter/

Reálisan nem lehet azzal számolni, hogy a forint/euró árfolyam 2006-2007-ben akárcsak megközelítené a 270-275 forintot (ennél a devizahitelek kamatelőnye már megszűnne, feltételezve, hogy a deviza- és a forintkamatok nem változnak). Mivel a devizahitelek túlnyomó többsége hosszabb lejáratú (lakás- és gépkocsi-finanszírozási) hitel, az esetleges néhány napos nagyobb árfolyamingadozás a törlesztési terheket érdemben nem változtatja meg.

Nem kell tehát attól félni, hogy az árfolyamkockázat miatt a devizában hitelt felvevő háztartásokat súlyos veszteségek érhetik."

 

Ezt a tanulmányt vette át az összes pénzügyi intézmény, az összes ügynökük, s terjesztették el ezt a hitelfajtát. Forint kölcsönöket túlnyomó részben nem is ajánlottak, vagy azt közölték az adóssal, hogy forintban nem kaphat kölcsönt.

Nálunk tehát nem hogy passzívan nem volt valós tájékoztatás, hanem aktív tevékenységgel a pénzügyi közvetítő rendszer félrevezette az adósokat, ezzel teljesen elaltatva a kockázatviselés miatti kételyeket.

Az adósoknak legfőbb problémája nem az árfolyamrés vagy az egyoldalú kamatemelés volt, amelyet a jogalkotó "rendezett", hanem az árfolyamkülönbözet, mint szolgáltatás nélküli ellenszolgáltatás.Még hosszan írhatnék minderről Önnek, de – úgy ítélem meg – hatékonyabb lenne, ha jövő hét hétfőjére, vagy keddjére (2018. július 30. vagy 31.) javasolna időpontot és helyet, hogy a devizahitel ügyének végleges és tisztességes megoldására irányuló tárgyalásokat megkezdhessük, s ezen időre a végrehajtásokat, kilakoltatásokat fel kell függeszteni.

Várom mielőbbi válaszát, maradok tisztelettel: dr. Varga-Damm Andrea, országgyűlési képviselő.

A „deviza”-hiteles probléma megoldását nagymértékben segítheti az, ha minél többen értesülnek róla! Olyanok is, akiket esetleg közvetlenül nem érint. Te azzal is sokat segíthetsz, ha a „devizás” cikkeinket, videóinkat megosztod!

[good_old_share]

loading…


Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM