DEVIZA SOKK! VAN OLYAN PÉNZINTÉZET, AKI EL SEM AKAR SZÁMOLNI!

DEVIZA SOKK! VAN OLYAN PÉNZINTÉZET, AKI EL SEM AKAR SZÁMOLNI!

DEVIZA SOKK! VAN OLYAN PÉNZINTÉZET, AKI EL SEM AKAR SZÁMOLNI!

Hatalmas a káosz az elszámolás körül!

Tanácstalanul állnak a banki elszámolás előtt a devizahitelesek, közülük sokan nem tudnak kiigazodni a pénzintézetek által megküldött kimutatásokon – írja a MagyarNemzet.

[cn-social-icon]

A lapot megkereső adósok között voltak olyanok is, akiknek az elszámolás ellenére a felvett kölcsön több mint dupláját kell visszafizetniük a futamidő végéig. Van, aki úgy döntött, nem fizet tovább. Meglepő elszámolást küldött egyik ügyfelének a Lombard Lízing Zrt.: a kimutatás szerint az adósnak semmi nem jár vissza.

loading...

A tisztességtelenül felszámolt összeg nulla forint – ez állt a Lombard Lízing Zrt. által az egyik autóhiteles ügyfélnek küldött banki elszámolásban. A „kimutatás” alapján a szegedi székhelyű pénzintézet sem az árfolyamrést (a vételi és az eladási devizaárfolyamok közötti eltérést), sem pedig az esetlegesen tisztességtelenül felszámolt kamatokat nem fizeti vissza adósának – annak ellenére, hogy a devizahiteles elszámolási törvény alapján ezek az összegek visszajárnának. Ugyanakkor a dokumentum szerint az adós fennálló tartozása meghaladja a négymillió forintot, miközben hárommilliót vett fel, és 3,4 milliót már visszafizetett.A különös irat ügyében megkerestük az adós ügyvédjét, aki elmondta, felháborítónak tartja, hogy a pénzintézet nem számol el az ügyfelével. Bihari Krisztina rámutatott, a Lombard Lízing Zrt. – más pénzintézetekhez hasonlóan – jogerősen is pert veszített a magyar állammal szemben, s kimondták, hogy tisztességtelenek a pénzintézet általános szerződési feltételei. Mint mondta, ez alapján, illetve a törvény szerint a Lombardnak is el kell számolnia. Hozzátette azt is, már számtalan más ügyfele megkapta az elszámolásról szóló dokumentumokat, de a legtöbb esetben csak nehezen vagy egyáltalán nem érthető a kimutatás.

FONTOS! Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy a Facebook oldalunkra meghívod az ismerőseidet, illetve ide kattintva feliratkozol a hírlevelünkre is. Nemzeti Civil Kontroll.

Sokkolta az elszámolás a Budapest Autófinanszírozási Zrt. több ügyfelét is. A Magyar Nemzethez forduló adósok közül néhányan arról beszéltek, a banki elszámolás ellenére a futamidő végéig többet kell hogy visszafizessenek, mint a felvett kölcsönösszeg kétszerese. Egyikük 2007-ben hárommillió forint svájcifrank-alapú kölcsönt vett fel egy Opel Corsa megvásárlásához. Eddig több mint 4,3 millió forintot törlesztett, ám további két és fél millió forinttal tartozik a pénzintézet szerint, noha egymillió forintot jóváírtak neki az elszámolással. Az adós úgy gondolja, a felvett összeget és annak kamatát megfizette, továbbá az utolsó év befizetéseit teljesíthetetlennek tartja, ezért abbahagyta a törlesztést. Hangsúlyozta, hogy az elszámolásból számára nem derült ki, a bank mi alapján számolta a jóváírt összeget. Lapunkat megkereste egy már szintén nem törlesztő adós, aki ugyancsak a Budapest Autó ügyfele. Közölte, 2,6 millió forintot vett fel, és csaknem ötmilliót visszafizetett amellett, hogy a kezdetben 70 ezer forintos törlesztőrészlete már meghaladta a 150 ezer forintot. Neki 300 ezret írtak jóvá az elszámolással, és további másfél millió forintot követelnek tőle, de ezt már nem fizeti ki – mondta.

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője – egyben az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke – szerint viszont precízen zajlik az elszámolás a devizahitelesekkel, és a pénzügyi intézmények, illetve a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is komolyan vette feladatát. Ezért Rogán Antal úgy látja, elismerés jár a bankrendszernek – erről a múlt héten beszélt, miután Windisch Lászlóval, az MNB alelnökével áttekintette az elszámolás folyamatát.Nem osztják Rogán Antal álláspontját a devizahiteles szakmai szervezetek és az adósok, továbbá az őket képviselő ügyvédek egy része is úgy látja, kaotikus kimutatások érkeznek ügyfeleikhez. Az interneten szerveződő adóscsoportok felháborodásuknak adnak hangot, s május 7-re tüntetést szerveznek a budapesti Széchenyi térre „Számolj el a kifosztóiddal 2015!” címmel. Azokat a devizahiteleseket hívják az utcára, akik már megkapták az elszámolólevelüket, s megdöbbentek az összegen. Mint írták, ott a helyük azoknak, akik úgy érzik, egy „soha véget nem érő adósságot sóztak rájuk”.

loading...

Elégedetlenségét fejezte ki az elszámolás kapcsán a Bankcsapda Érdekvédelmi Civil Szervezet is. Elnökségi tagjuk a Hír TV-ben arról beszélt, sok devizaadósnak magasabb lett a törlesztőrészlete, mint a forintosítás előtt, az elszámolási tájékoztatók pedig érthetetlenek. Grell Antal szerint tömegével indulhatnak kártérítési perek. Kiemelte, hogy nem egységesek az elszámolások, s nem tudni, mi alapján állítják össze a kimutatást a pénzintézetek. Ahogy fogalmazott, „olyan érzése van az embernek, mintha egy rulettasztalnál ülnének az adósok, kipörgetne a bank számukra egy számlát vagy egy számot, és az alapján állítanák ki nekik ezt az elszámolási levelet”. Hozzátette, több mint százan keresték meg őket eddig azzal, hogy nem értik az elszámolólevelükben foglaltakat.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint viszont egy-két esetet leszámítva átlagosan csökkenni fog a törlesztőrészlet és a megmaradó tőkerészlet. Lázár János kancelláriaminiszter csütörtöki tájékoztatóján közölte, a kormány megvizsgálja a számokat, a bankok elszámolásait. Várjuk az eredményt! 

FONTOS KÉRDÉS A DEVIZAKÁROSULTAKHOZ: Te aktív szerepet vállalnál, és tevőlegesen részt vennél a devizakárosultak esetlegesen megszerveződő országos mozgalmában?

Megnézem a szavazási eredményeket

Betöltés ... Betöltés ...
 [cn-social-icon]

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
MI IS VALÓJÁBAN A FORINTOSÍTÁS?
MI IS VALÓJÁBAN A FORINTOSÍTÁS?

MI IS VALÓJÁBAN A FORINTOSÍTÁS? Ebben az országban semmi nem az, mint aminek látszik. [cn-social-icon] A törvényhozás meghozta az elszámolási...

VARGA ISTVÁN - MI VÁR A DEVIZAKÁROSULTAKRA? OSZD MEG!
VARGA ISTVÁN – MI VÁR A DEVIZAKÁROSULTAKRA? OSZD MEG!

VARGA ISTVÁN - MI VÁR A DEVIZAKÁROSULTAKRA? OSZD MEG! Varga István beszámolóját nem kommentáljuk. A lényeget röviden összefoglalta. (RÖVID VIDEÓ...

Close