A “DEVIZA”-KÁROSULTAKAT A JEGYBANK KERETÉBŐL KÁRTALANÍTANÁK.

A "DEVIZA"-KÁROSULTAKAT A JEGYBANK KERETÉBŐL KÁRTALANÍTANÁK.

A "DEVIZA"-KÁROSULTAKAT A JEGYBANK KERETÉBŐL KÁRTALANÍTANÁK.

[good_old_share]


Megszületett az LMP javaslata, melyet a Magyar Nemzet írt meg.

 
Alább változtatás nélkül közöljük a cikket.

A devizahitelezés miatt még mindig igen nagy bajban lévő családok anyagi terheinek csökkentésére fordítaná az LMP azt a megközelítőleg 265 milliárd forintot, amelynek hozamaiból a jegybank az alapítványait finanszírozza.

Ehhez persze első lépésként arra is szükség lenne, hogy 2018-ban forduljon a kocka, és ne újrázzanak a jelenlegi kormánypártok. Hadházy Ákos, az ellenzéki párt politikusa lapunknak elmondta, szerinte a jelenlegi kormánytól nem várható, hogy hatásosan képviselje a devizahitelesek ügyét. A részletekről szólva az országgyűlési képviselő elöljáróban annyit közölt, hogy a devizahitelesek ügyét képviselő érdekvédelmi szervezetek nagyon sok hasznos javaslatot vetettek fel eddig, amelynek megvalósításával könnyíteni lehetne a bajban lévő családok helyzetén.

A párt célja az ötleteket szakértők segítségével úgy összehangolni, hogy akár olyan jogszabály is születhessen ezek alapján, amely lehetővé teszi az érdemi segítségnyújtást.

A mostani kabinet minimális kártérítéssel, illetve „megmentjük a devizahiteleseket” szlogennel igyekezett lecsendesíteni az adósokat, de valójában szó sem volt megmentésükről – jelentette ki Hadházy Ákos. Úgy véli, igazából a bankok szája íze szerint születtek meg a devizahiteles törvények, hiszen ha az árfolyamveszteséget a nyakukba varrták volna, az nagyságrenddel többe került volna a hitelintézeteknek. – Az is furcsa, hogy olyan tanácskozásról szóló dokumentumok köröznek az interneten, amelyek arról világosítják fel a bírókat, miként lehet elkerülni a devizahitel-szerződések érvénytelenítését – jegyezte meg.

Amikor megkérdeztük tőle, miért éppen a jegybanki alapítványokra szánt pénzt akarják erre fordítani, Hadházy elmondta: felháborító, hogy az olcsón vásárolt devizát drágán eladva hatalmas hasznot rakott zsebre a jegybank, s ahelyett, hogy ezt az összeget a devizahitelesek kárenyhítésére fordította volna, inkább olyan alapítványi célokra költött, amikhez semmi köze nem lehetne. Az LMP antikorrupciós szakértőjének számító politikus azt is elmondta, csak kiindulási alap ez az összeg, de a fejlemények függvényében akár jelentősen is emelkedhet a keret nagysága.
– Az állam olyan szinten avatkozott be az ügyekbe – akár jogszabályi szinten is –, hogy az rendkívül kellemetlen helyzetbe hozta a devizahiteleseket. Miután a bírósági eljárások emiatt feltűnően lelassultak, úgy gondoljuk, más módon kell érdekeinket érvényesíteni – nyilatkozta lapunknak a felvetés kapcsán Falus Zsolt.

A Bankcsapda érdekvédelmi szervezet vezetője szerint olyan hatalmas az érintettek tömege, hogy összefogással ki lehet kényszeríteni egy mindenki számára tiszta megoldást. Pénz is lenne e célra, hiszen a jegybank a forint gyöngítésével, illetve gyöngén tartásával éveken keresztül több ezer milliárd forint haszonra tett szert, amikor a magas forintárfolyamon biztosította a bankok számára a devizahitelek törlesztőrészleteinek fizetéséhez szükséges devizát.

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.civilkontroll.com/newsletter/

De nem csak itthon harcolnak jogaikért a devizahiteles ügyfelek, hiszen már fél tucatnál is több ügy az Európai Bíróság előtt van.

loading…


Arról már januárban beszámoltunk, hogy a luxembourgi testület a Fővárosi Törvényszéknek egy konkrét ügyben feltett kérdésére kezdte vizsgálni, hogy uniós jogba ütközik-e az elszámoltatási, illetve a forintosítási törvény néhány paragrafusa.

Az uniós elemzés hírére a Fővárosi Ítélőtábla fel is függesztette a kérdéses pert az előzetes döntéshozatali eljárás befejeztéig. Azért lényeges ez, mert az unió bíróságának arról is döntenie kell, nem ellentétes-e az uniós alapelvekkel az a szabály, amelynek alapján az árfolyamkockázatot egyoldalúan az ügyfélnek kell viselnie. Ha úgy ítéli meg a taláros testület, hogy hibás ez a szabály, akkor csökkenhetnek az adósok terhei, hiszen leginkább az elfutó forintárfolyam miatt emelkedtek a törlesztőrészletek.

Sokan jeleztétek, hogy a Facebook folyamatosan korlátozza a bejegyzéseink láthatóságát. Ha értesülni szeretnél az oldalunk új híreiről, akkor húzd az egeret a Facebook oldal tetejére a "Tetszik/Liked" gombra és pipáld ki, valamint a "követed" gombnál állítsd be a "megjelenítés elsőként" opciót, hogy megjelenjünk a hírfolyamban. KATTINTS IDE!

[good_old_share]

loading…


Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM